Ubat Palsu: Cara Mengenali Penipuan

Salinan berbahaya

Tablet dan kapsul tiruan boleh mengandungi pelbagai jenis: Mungkin terdapat terlalu banyak, terlalu sedikit, atau tiada bahan aktif langsung. Dalam kes yang paling teruk, salinan dadah mengandungi bahan toksik yang membuat orang sakit dan tidak menyembuhkan mereka.

Apakah barang tiruan yang ada?

Dalam kes ubat tiruan, pakar bercakap tentang jumlah palsu. Walau bagaimanapun, terdapat jenis penipuan lain yang tidak kurang berbahaya:

  • Ubat yang betul boleh berada dalam pembungkusan yang salah (atau sebaliknya). Sebagai contoh, ubat untuk tekanan darah tinggi boleh berada dalam pakej untuk ubat penurun kolesterol.
  • Sisipan pakej mungkin tiada, tidak lengkap atau ditulis dalam bahasa asing.
  • Jumlah bahan aktif mungkin berbeza berbanding dengan kesan penyediaan (cth., hanya 20 mg tablet dalam pakej 50 mg).

Lebih menguntungkan daripada pengedaran dadah

Pakar dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa di negara perindustrian (Kesatuan Eropah, Amerika Syarikat, Australia, Kanada, Jepun, dll.) kurang daripada satu peratus ubat adalah tiruan. Keadaan ini agak berbeza di negara-negara kurang perindustrian di Afrika, Asia dan Amerika Latin, di mana bahagian ubat tiruan dianggarkan antara 10 dan 30 peratus.

Kucing dan tikus

Kerajaan, dan terutamanya syarikat farmaseutikal, mempunyai minat untuk mengekang perdagangan ubat-ubatan tiruan. WHO menubuhkan kumpulan kerjanya sendiri, Pasukan Petugas Anti-Pemalsuan Produk Perubatan Antarabangsa (IMPACT). Pihak berkuasa kini mengenakan hukuman yang berat – walaupun kepada orang yang memesan barang tiruan, sama ada secara sedar atau tidak.

Bagaimana pesakit boleh melindungi diri mereka sendiri

Pesakit sendiri hampir tidak mempunyai peluang untuk mengesan tiruan yang dibuat dengan baik, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyimpulkan. Malah pakar yang terbukti tidak akan dapat melakukannya dengan pasti.

Walau bagaimanapun, pengguna harus memberi perhatian kepada beberapa ciri:

  • Pembungkusan harus mempunyai nombor siri (mungkin sebagai kod bar yang boleh dibaca mesin) dan tarikh tamat tempoh.
  • Dalam apa jua keadaan, anda tidak boleh menggunakan ubat yang dibungkus longgar atau pek lepuh tanpa pembungkusan luar.

Berhati-hati khusus dinasihatkan apabila memesan ubat melalui Internet. Menurut sampel rawak oleh WHO, lebih separuh daripada produk yang dihantar melalui farmasi Internet yang belum diuji adalah tiruan. Di Jerman, Institut Jerman untuk Dokumentasi dan Maklumat Perubatan (DIMDI*) mengekalkan senarai semua farmasi pesanan mel yang diluluskan.