Tiub Fallopio (Tuba uterina, Oviduct)

Apakah tiub fallopio?

Tiub fallopio (tuba uterina) adalah sambungan tiub antara setiap ovari dan rahim. Ia adalah antara sepuluh dan empat belas sentimeter panjang dan dibahagikan kepada empat bahagian:

  • Pars uterina: bahagian yang melalui dinding rahim
  • Isthmus tubae: bersambung dengan pars uterina, panjangnya tiga hingga enam sentimeter dan agak sempit
  • Ampula tubae: panjang enam hingga tujuh sentimeter dan bahagian tiub rahim dengan diameter dalam terbesar
  • Infundibulum: hujung ampula berbentuk corong bebas, yang dikelilingi oleh gentian (fimbriae); ia tergantung bebas di atas ovari, gentiannya terletak di atas permukaan posterior ovari.

Dinding tiub fallopio terdiri daripada beberapa lapisan dari dalam ke luar: membran mukus dengan lipatan longitudinal dan sel epitelium bersilia (kinocilia), lapisan otot yang terdiri daripada sel otot cincin dan membujur, lapisan tisu penghubung.

Apakah fungsi tiub fallopio?

Di samping itu, semasa hubungan seksual, sperma berenang dari faraj melalui rahim ke dalam tiub rahim, di mana mereka bertemu dengan telur di ampula tubae dan boleh menyuburkannya.

Di manakah terletaknya tiub fallopio?

Tiub fallopio kanan dan kiri masing-masing berlepas dari rahim pada sudut hampir tepat di kawasan sisi atas rahim. Kedua-dua tiub berjalan di sepanjang pinggir atas ligamentum latum, lipatan peritoneum yang memanjang dari rahim ke dinding sisi pelvis. Hujung bebas berbentuk corong setiap tiub rahim terletak di atas ovari masing-masing.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan tiub fallopio?

Penyakit radang di kawasan tiub fallopio biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria menaik dari saluran kemaluan bawah, terutamanya semasa haid, tetapi juga selepas bersalin. Proses penyakit biasanya bermula dengan endosalpingitis - keradangan membran mukus di dalam tuba uterina ("tubal catarrh"). Ia boleh diteruskan tanpa gejala dan biasanya sembuh sepenuhnya.

Keradangan kronik, yang selalunya tidak disedari tanpa gejala, boleh menyebabkan perekatan pada oviduk dan corong fimbria atau kepada perekatan. Wanita yang terjejas mungkin menjadi mandul.

Kehamilan ektopik atau tiub (kehamilan tiub) berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak diangkut ke dalam rahim tetapi menanam dirinya dalam tiub fallopio. Keadaan ini membawa kepada keguguran (pengguguran) dalam masa beberapa minggu persenyawaan. Mungkin juga terdapat penembusan tiub fallopio ke dalam rongga perut - dengan pendarahan yang boleh mengancam nyawa.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, tumor malignan (karsinoma) boleh terbentuk dalam tiub fallopio.