Fangocur | Terapi Panas sebagai Fisioterapi

Fangocur

Fangocur adalah sebuah syarikat yang berpusat di Gossendorf, Styria, Austria, yang mengeluarkan dan menjual pelbagai produk perubatan yang dibuat dari tanah liat penyembuhan Gossendorf gunung berapi. Ini termasuk krim mineral dan topeng, pek fango untuk kegunaan rumah dan tanah liat penyembuhan untuk pentadbiran oral. Fangocur Bentomed dilarutkan sebagai serbuk di dalam air dan dikatakan mempunyai kesan menenangkan pada masalah pencernaan seperti sembelit, kembung perut, pedih ulu hati, cirit-birit atau gastritis.

Tanah liat penyembuhan juga dikatakan mempunyai kesan positif pada tinggi darah tahap lipid dan gout. Tanah liat penyembuh Fangocur dikatakan dapat membuka kesan ini melalui ramuannya seperti sulfur, kalsium, besi dan unsur surih lain dan vitamin serta asid silikat. Ia juga mengandungi rumput barli dan herba tambahan. Pengilang menekankan bahawa tanah liat penyembuhan adalah nikel dan laktosa-bebas dan vegan, tanah liat penyembuhan digambarkan sebagai ubat balneologi perubatan.

Bantal Fango

Bantal Fango dapat digunakan di rumah untuk rawatan diri dan juga kemudahan fisioterapi atau spa. Mereka biasanya terdiri daripada penutup plastik, yang boleh mengandungi moor atau lumpur atau minyak tanah atau pengisian gel. Di kemudahan fisioterapi, bantal fango biasanya dipanaskan di dalam ketuhar besar.

Pemanasan dalam ketuhar gelombang mikro atau air juga dimungkinkan, bergantung pada cadangan pengeluar. Bantal fango juga boleh dipanaskan hingga lebih kurang. 50 ° C sama seperti bungkus fango konvensional dan mengekalkan suhu ini tetap dalam jangka masa yang lebih lama.

Aplikasi ini juga sesuai dengan paket fango tradisional. Bantal fango diletakkan di kawasan rawatan, dipasang dengan tali atau kain seperti yang diperlukan dan pesakit dibungkus dengan hangat. Bantal Fango harus bertindak pada bahagian badan yang akan dirawat selama antara 20 hingga 40 minit untuk mencapai kesan yang baik.

Gulung panas

Hot roll adalah varian dari terapi haba, yang sering digunakan di kemudahan fisioterapi, tetapi juga dapat dilakukan di rumah. Untuk hot roll biasanya 2 - 3 tuala kecil digulung seperti bawang kulit, sehingga gulungan tegas dibuat. Kemudian kira-kira 1 liter air panas (tidak mendidih) dituangkan ke dalam gulungan dari atas sehingga gulungan itu lembap kecuali lapisan luar, tetapi tidak menetes.

Gulungan kemudian digulung atau dilabuhkan di kawasan yang akan dirawat, misalnya bahu, leher atau belakang. Kawasan rawatan mungkin menunjukkan peningkatan kemerahan sebagai tanda rangsangan darah peredaran. Sekiranya gulungan menjadi terlalu sejuk dari luar, ia dilancarkan lebih jauh sehingga dapat mengekalkan suhu awalnya semasa rawatan.

Rawatan biasanya memakan masa 10-15 minit dan merupakan persediaan yang baik untuk urut. Ia mempunyai kesan relaksasi otot, merangsang metabolisme dan menggalakkan darah peredaran darah dan oleh itu boleh memberi kesan yang menenangkan leher dan kembali kesakitan, ketegangan otot, aduan reumatik dan arthrosis. Kos hot roll di kemudahan fisioterapi adalah sekitar 7 €, sumbangan peribadi adalah 10% dari jumlah ini, iaitu 70 sen setiap rawatan.