Paru-paru Petani: Punca, Gejala & Rawatan

Petani paru-paru berlaku terutamanya pada orang yang menangani serpihan tumbuhan untuk mencari nafkah. Ini termasuk rumput kering, jerami, dan makanan kering, misalnya. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menjadi kronik dan membawa hingga mati.

Apa itu paru-paru petani?

Petani paru-paru merupakan keradangan alveoli disebabkan oleh spora bakteria dan acuan (alveolitis alergi eksogen). Dalam kes ini, sistem pertahanan imun mengenal pasti spora yang tersedut ("eksogen") dan komponennya (alergen) sebagai asing bagi tubuh. Yang dicetuskan reaksi alahan adalah "tindak balas yang menggembirakan" organisma. Akibatnya, keradangan alveoli berlaku, yang boleh menjadi akut atau kronik. Keradangan kronik alveoli akhirnya berkembang menjadi apa yang dikenali sebagai fibrosis paru:

Peningkatan pembentukan tisu penghubung mengganggu kebolehkembangan paru-paru dan dengan itu bernafas. Yang tisu penghubung juga menjadikan paru-paru kurang dan kurang mampu membekalkan darah dengan mencukupi oksigen. Penurunan dalam oksigen kandungan yang disebabkan dengan cara ini menampakkan diri dalam ketahanan fizikal dan mental yang lebih rendah. Sebagai fibrosis pulmonari berlangsung, sesak nafas berlaku walaupun pada waktu rehat.

Punca

Apabila serpihan tumbuhan disimpan, bakteria dan acuan boleh berkembang biak. Proses ini dipromosikan oleh keadaan panas dan lembap. Contohnya, jika cuaca ringan dan hujan berlaku setelah memotong rumput, deposit acuan akan terbentuk di dalam rumput kering yang disimpan setelah beberapa saat. Apabila rumput yang dipotong dipindahkan lagi, spora kulat mudah tersebar di udara dan dapat dihirup. Namun, penyebaran spora jamur dan bakteria juga mungkin dilakukan semasa penuaian bijirin, penyebaran tempat tidur di lumbung, dan pembuatan makanan di silo. Sumber lain termasuk membalik timbunan kompos dan mendapatkan dan menyimpan serpihan kayu. Saiznya yang kecil membolehkan spora menembusi alveoli dan memprovokasi proses keradangan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Bentuk petani yang akut paru-paru biasanya menjelma sebagai batuk, sesak nafas, menggigil, dan demam. Ketat di dada, berair hidung, dan perasaan kelemahan umum juga dijelaskan. The demam, dengan suhu hingga 40 ° C, mungkin terjadi dalam serangan. Sebilangan pesakit mengadu kuning kecoklatan dedah dan terbakar di kerongkong. Kurang biasa, merah terang, berbusa darah batuk. Gejala ini muncul hanya beberapa jam selepas bersentuhan dengan spora yang menyebabkannya keradangan. Mereka biasanya mereda semalaman, hanya untuk muncul semula pada waktu alergen terdedah. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang yang terjejas, gejala ini, yang kadang-kadang digambarkan sebagai selesema-seperti tidak begitu ketara (subakut). Ia diperhatikan, misalnya, pada orang yang organisma kurang sensitif terhadap spora kulat dan bakteria. Yang lain hanya terkena spora yang rendah, sehingga gejalanya lebih lemah atau tidak spesifik. Aduan seperti hilang selera makan, kegatalan dan kegatalan batuk boleh menjadi ungkapan banyak penyakit. Sekiranya spora bertindak secara berkala selama bertahun-tahun, proses keradangan yang dicetuskan oleh mereka menampakkan diri pada kemerosotan umum yang lebih lanjut keadaan dan penurunan berat badan. Ini adalah petunjuk pembentukan progresif tisu penghubung di paru-paru (fibrosis pulmonari) dan seterusnya peralihan paru-paru petani ke fasa kronik.

Diagnosa

. darah individu berpenyakit menunjukkan peningkatan yang ketara sel darah putih (leukositosis). Limfosit T terdapat dalam bilangan yang lebih banyak di paru-paru, yang merupakan ungkapan proses keradangan yang berlaku di sana. Sebagai sel pembunuh yang disebut, mereka berfungsi untuk mengenali bahan asing yang menyerang dan menghapuskannya. Gejala penting paru-paru petani adalah kehadiran imunoglobulin G (IgG) yang disebut antibodi dalam darah. Ini juga terbentuk ketika virus, bakteria atau bahan asing telah memasuki badan. Ujian fungsi paru-paru menunjukkan pengurangan jarak paru-paru dan dada - terhad pengudaraan kecelaruan. Ini dijelaskan oleh peningkatan pembentukan tisu penghubung antara alveoli dan parut pada dinding alveoli. Paru-paru petani akut ditunjukkan oleh koleksi tompok-tompok halus Sinar X. Pengurangan keupayaan penyebaran paru-paru menunjukkan bahawa kurang oksigen boleh diserap oleh organ dan dihantar ke darah. Tomografi komputer paru-paru (CT toraks) dan bronkoskopi (paru-paru) juga digunakan. Antara 1 dan 17% pesakit mati akibat penyakit paru-paru petani. Kardiovaskular tekanan mengancam jantung kegagalan.

Komplikasi

Paru-paru petani boleh mengakibatkan kematian dalam senario terburuk. Walau bagaimanapun, kursus ini hanya berlaku jika paru-paru petani tidak dirawat. Dalam kebanyakan kes, pesakit mengalami gejala a selsema atau yang demam. Ini termasuk menggigil dan demam. Walau bagaimanapun, terdapat sesak nafas dan batuk yang teruk yang berkaitan dengan kahak yang teruk. The selesema simptom juga menyebabkan perasaan lemah. Kerja fizikal tidak mungkin lagi. Demam boleh mencapai suhu yang sangat tinggi dan menjadi sangat berbahaya bagi tubuh. Suhu hingga 40 darjah celcius adalah mungkin. Dalam kes yang teruk, hemoptisis berlaku, yang menyebabkan serangan panik pada kebanyakan penderita. Paru-paru petani juga menyebabkan hilang selera makan dan masalah tidur. Ini boleh membawa kepada kurang berat badan dan dehidrasi. Kedua-dua keadaan sangat berbahaya bagi tubuh dan mesti dielakkan. Paru-paru petani biasanya berkembang selama beberapa tahun dan ditunjukkan oleh masalah paru-paru yang semakin kerap. Tidak ada rawatan khusus yang tersedia. Walau bagaimanapun, gejala dapat dicegah jika kontak dengan bahan pemicu dielakkan. Paru-paru petani bertambah baik sendiri dari masa ke masa, tetapi pemulihan sepenuhnya tidak berlaku.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Dalam kes paru-paru petani, doktor mesti berunding. Penyakit ini mesti selalu dirawat oleh profesional perubatan, kerana tidak ada penyembuhan diri. Dalam kes yang teruk, paru-paru petani juga boleh membawa hingga kematian orang yang terjejas. Doktor harus berunding sekiranya pesakit menderita demam tinggi dan terus mengalami menggigil. Sangat teruk batuk dengan berdarah dedah mungkin juga menunjukkan paru-paru petani dan harus diperiksa oleh doktor. Gejala sering tidak berlaku secara kekal, tetapi berulang kembali. Insomia or hilang selera makan mungkin juga menunjukkan penyakit dan harus disiasat jika ia berlaku dalam jangka masa yang panjang. Pemeriksaan harus selalu dilakukan, terutamanya jika simptomnya kronik. Paru-paru petani biasanya dapat dikenal pasti oleh internis atau oleh doktor am. Rawatan selanjutnya kemudian dilakukan dengan mengambil ubat. Untuk mengelakkan ketidakselesaan lebih lanjut, orang yang terjejas harus selalu memakai pelindung pernafasan. Dalam beberapa kes yang teruk, pesakit juga mungkin memerlukan rawatan psikologi.

Rawatan dan terapi

Tidak ada penawar dengan ubat atau campur tangan pembedahan. Semakin pendek masa pendedahan kepada alergen, semakin rendah risiko perubahan kekal pada tisu paru-paru. Penyakit ini boleh dihentikan dengan cara berpantang alergen ini. Ini boleh, sebagai contoh, imunoglobulin disebutkan. Cortisone boleh diberikan untuk mengurangkan keradangan yang sudah berlaku. Perwakilan kelas bahan ini mempromosikan pembentukan sel darah putih, yang semakin banyak dihasilkan semasa proses keradangan. Namun, pada saat yang sama, mereka menghalang pembebasan zat-zat dalam sel-sel tubuh yang diarahkan terhadap benda asing protein (iaitu alergen). Yang terakhir memasuki organisma manusia melalui spora kulat dan bakteria yang dihirup. Imunosupresif (menindas badan sendiri sistem imundan kesan anti-alahan dari kortison memainkan peranan yang menentukan dalam mengurangkan gejala yang dinyatakan. Ubat ini mempunyai kesan dekongestan pada membran mukus saluran pernafasan, melonggarkan otot bronkus dan mengurangkan pembentukan lendir bronkus. Walau bagaimanapun, kesan positif kadangkala hanya berlaku dengan kelewatan masa beberapa hari. Bagi pesakit di mana penyakit ini telah berkembang ke tahap kronik atau fibrosis pulmonari, terapi langkah-langkah untuk meningkatkan prestasi pernafasan secara aktif disarankan: Ini termasuk program senaman, penyaman dan pengukuhan. Yang sihat diet dan rawatan psikoterapi juga bermanfaat. Pemindahan paru-paru untuk fibrosis paru-paru yang teruk mengakibatkan kadar kelangsungan hidup lima tahun sekitar 50%. Ia disyorkan dalam keadaan tertentu.

Prospek dan prognosis

Pesakit yang menghidap paru-paru petani umumnya mempunyai prognosis yang baik. Sekiranya penyakit ini dikesan dan dirawat lebih awal, gejala dapat meningkat dengan cepat. Batuk, sesak nafas dan gejala lain biasanya mereda sebaik sahaja penyebab penyakit itu diperbaiki dan rawatan ubat dimulakan. Paru-paru petani akut boleh menyebabkan jantung kegagalan dalam beberapa kes, mengakibatkan kematian pesakit. Penyakit kronik berkembang secara tidak menentu dan juga memberikan beban yang besar pada sistem kardiovaskular. Gejala seperti bernafas kesukaran dan kesakitan peningkatan intensiti ketika penyakit ini berkembang dan secara kekal merosakkan kesejahteraan. Dalam jangka masa panjang, paru-paru petani kronik yang tidak dirawat juga boleh membawa maut. Batuk darah dan demam tinggi boleh mencetuskan serangan panik pada orang yang terkena dan menyebabkan masalah psikologi. Paru-paru petani juga boleh menyebabkan kehilangan selera makan dan masalah tidur, yang memburukkan lagi keadaan umum keadaan. Walaupun begitu, tinjauan dan prognosis pada amnya positif. Dengan mengandaikan rawatan awal, paru-paru petani biasanya berkembang dengan baik dan tidak mengakibatkannya lebih jauh kesihatan masalah bagi mereka yang terjejas. Sebarang kerosakan pada paru-paru mesti diatasi secara simptomatik.

pencegahan

Sebagai peraturan umum, masa yang dihabiskan untuk menangani serpihan tanaman harus disimpan sesingkat mungkin. Alat pernafasan yang diperakui dengan tahap perlindungan P2 juga membantu menjauhkan habuk yang mungkin tercetus dari paru-paru. Disarankan topeng penapis zarah FFP2 / 3. Topeng pelindung yang tersedia secara komersial tidak cukup berkesan. Gabungan operator penuai harus memastikan kabin kawalan sentiasa ditutup. Mereka pengudaraan mesti disediakan hanya oleh sistem yang mampu mengelakkan debu tercemar dengan spora. Sebelum rumput kering yang disimpan di padang rumput dibawa masuk, ia mesti dibalik beberapa kali. Perkara ini berlaku terutamanya setelah keadaan cuaca basah dan ringan. Salah satu langkah yang mungkin untuk mengurangkan habuk semasa mengendalikan makanan kering adalah mencampurkannya dengan sedikit minyak sayuran.

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes paru-paru petani, tidak ada pilihan penjagaan selepas itu bagi orang yang terjejas. Penyakit ini juga tidak dapat diubati sepenuhnya dan mengurangkan dalam banyak kes jangka hayat orang yang terkena. Tidak ada penyembuhan diri, sehingga paru-paru petani hanya dapat dirawat secara simptomatik. Pencetus penyakit harus dielakkan dengan segala cara agar tidak memberi tekanan tambahan pada paru-paru pesakit. Dalam banyak kes, mereka yang terjejas bergantung pada pengambilan kortison. Walau bagaimanapun, ini membawa kepada kesan sampingan yang teruk, yang juga harus dirawat. Semasa mengambil kortison, oleh itu penting untuk memastikan bahawa dos yang betul digunakan dan ia diambil secara berkala untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut. Saluran udara mesti dilonggarkan, jadi orang yang terjejas juga tidak boleh merokok. Untuk memulihkan prestasi paru-paru, pesakit dapat melakukan pelbagai latihan, dan secara umum, gaya hidup sihat dengan sihat diet boleh memberi kesan positif terhadap perjalanan paru-paru petani. Sekiranya terdapat gejala yang teruk atau teruk, mereka yang terlibat tidak jarang bergantung pada pertolongan sesama manusia dalam kehidupan seharian. Dalam kes ini, penjagaan kasih sayang oleh keluarga sendiri memberi kesan positif terhadap pemulihan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Paru-paru petani adalah penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat. Oleh itu, orang yang terjejas tidak boleh merawat gejala itu sendiri, tetapi harus berjumpa doktor dengan segera. Bentuk pertolongan diri yang terbaik adalah pantang alergen yang lengkap. Gangguan ini biasanya berkembang secara perlahan dalam jangka waktu bertahun-tahun dan perkembangannya dapat dihentikan oleh penghindaran zat penyebab secara konsisten. Selalunya, gejala bertambah baik dari masa ke masa, walaupun pertumbuhan semula paru-paru yang rosak tidak dapat diharapkan. Ringkas langkah-langkah sering dapat membantu mengurangkan pendedahan. Petani harus memastikan memakai topeng pelindung tahap P2 berkualiti tinggi ketika bekerja dengan rumput kering, jerami dan rumput kering yang lain. Mereka yang mengendalikan makanan kering boleh melembapkannya dengan lembut atau menggunakan minyak sayuran untuk mengelakkan penyebaran haba yang berlebihan. Walau bagaimanapun, jika penghindaran alergen tidak mungkin, sekurang-kurangnya dalam kes yang teruk, pertimbangan tepat pada masanya harus diberikan kepada reorientasi pekerjaan. Oleh kerana paru-paru petani adalah penyakit pekerjaan yang diakui, mereka yang terjejas dilindungi secara sosial. Petani yang bekerja sendiri boleh mendapatkan nasihat daripada persatuan mereka, dan pembantu bergantung dalam pertanian dari persatuan insurans tanggungan majikan mereka.