Fascia: Struktur, Fungsi & Penyakit

Fascia, juga dikenali sebagai otot kulit, dijumpai di seluruh tubuh manusia. Ia berserat, kolagen-kaya tisu yang boleh menyebabkan kesakitan di pelbagai bahagian badan, seperti leher, belakang atau perut, apabila ia mengeras.

Apa itu kulit otot?

Nama fascia berasal dari kata Latin fascia, yang bermaksud band atau bundle. Selain berserat tisu penghubung, struktur tisu penghubung planar juga merupakan bahagian otot kulit. Perbezaan dibuat antara tiga kumpulan fasciae: Superficial fascia, deep fascia dan visceral fascia.

  • Superficial fasciae adalah sebahagian daripada tisu subkutan. Mereka menghubungkan organ dan tisu dan menyelimuti darah kapal, saraf dan kelenjar.
  • Fasia mendalam mengelilingi otot dan kumpulan otot individu tulang and sendi. Secara sehari-hari, fasia juga disebut tisu penghubung.

Bergantung pada kedudukan dan tugas yang berkaitan dengan fasciae, mereka mempunyai tahap keanjalan yang berbeza. Contohnya, fasia dalam dan visceral kurang tegang daripada fascia dangkal. Sebaliknya, fascia dalam sangat tahan terhadap daya tarik kerana tinggi kolagen kandungan yang ditenun dengan kemas.

Anatomi dan struktur

Fascia diedarkan ke seluruh badan seperti jaringan, menghubungkan dan membungkus otot, organ, tulang, darah kapal and tendon. Superficial fascia, juga disebut fascia superficialis atau body fascia, terletak di bawahnya kulit, sementara fascia visceral dan deep, juga disebut fascia profunda, berjalan ke seluruh tubuh manusia. Mereka terdiri daripada tisu penghubung struktur yang komponen pentingnya adalah elastin, kolagen and air. Mereka dilalui oleh saluran limfa melalui mana cecair limfa dibawa. Fasciae menyelimuti otot individu atau kumpulan otot. Otot, yang terdiri daripada banyak serat otot, diselimuti oleh apa yang disebut epimsium. Ini seterusnya dibungkus oleh fasia. Lapisan fascia putih nipis setebal maksimum tiga milimeter dan mengandungi ujung saraf periferal. Melalui terkandung kesakitan dan reseptor deria, fasia bertindak balas terhadap tekanan, getaran dan suhu dan dapat merasakan perubahan pergerakan dan persekitaran kimia. Fascia sering membentuk titik asal atau perlekatan otot. Apabila badan tidak cukup bergerak, fasia dapat melekat bersama, menyebabkan air mata kecil di fascia.

Fungsi dan struktur

Kepentingan fasia baru dikenali sejak kebelakangan ini. Mereka bukan sekadar mengisi bahan tubuh, tetapi fasciae terlibat dalam banyak proses penting dalam tubuh. Mereka mempunyai fungsi penting untuk kestabilan, mobiliti dan pemeliharaan badan. Fascia memegang semua organ di tempat yang ditujukan untuknya, walaupun viskelastik yang tinggi dari fascia memungkinkan kedudukannya berubah dalam julat tertentu jika perlu. Ini memungkinkan, misalnya, untuk menggeser organ semasa bernafas atau untuk menyesuaikan kedudukan mereka sekiranya mengandung. Fascia memberi otot bentuk mereka, menentukan dan mengekalkan kedudukan otot, memberikan kekuatan dan membantu pengecutan otot. Walau bagaimanapun, fascia bukan sahaja dapat menyokong otot dalam pengecutan, tetapi juga mengecut. Di samping itu, fascia memisahkan otot yang berbeza sehingga otot yang berdekatan tidak mempengaruhi fungsi satu sama lain. Pada masa yang sama, fasciae dapat memindahkan daya antara otot yang berbeza dan ke sistem rangka, sehingga memastikan interaksi dan pergerakan lancar sendi. Sel-sel tubuh yang berbeza dapat berkomunikasi antara satu sama lain melalui fasiae. Mereka mempunyai kemampuan mengikat yang tinggi air dan juga berfungsi sebagai takungan air badan. Terutama fasciae dangkal dapat menyimpan lemak dan dengan itu berfungsi sebagai simpanan tenaga. Fasciae mempunyai fungsi penyangga dan menyerap kejutan semasa pergerakan. Ligamen yang menstabilkan sendi juga terdiri daripada tisu fasia. Mereka juga membentuk lapisan pelindung terhadap penembusan benda asing dan mengandungi sel-sel tertentu sistem imun.

Penyakit dan penyakit

Pada orang muda dan sihat, fasciae mempunyai keanjalan dan mobiliti yang tinggi. Ini berkurang dengan usia atau boleh dibatasi oleh kekurangan pergerakan atau kecederaan Sekiranya berlaku kemalangan, misalnya keseleo atau tulang patah, fasciae boleh menjadi berpintal atau berpecah. Kesakitan dan pergerakan terhad adalah hasilnya. Begitu juga, fascia boleh cedera semasa luka atau pembedahan. Fasia pelekat atau pengeras boleh membawa kepada sakit sendi, sakit di leher, bahu dan belakang, juga sakit perut atau kesakitan yang tidak dapat ditentukan. Fascia juga terlibat dalam kecederaan sukan seperti yang disebut tenis siku. Dalam kes seperti itu, fasciae kehilangan keanjalan mereka kerana berterusan, berlebihan tekanan atau terlalu sedikit pergerakan dan menyekat keupayaan otot yang terjejas untuk bergerak. Akibat postur tubuh yang lemah, tisu fasia dapat bergeser dengan canggung dan tidak menjalankan fungsinya seperti yang diharapkan. Dalam kes sedemikian, yang limfa aliran antara otot dan fasia terganggu, dan gelongsor fasia tidak lagi mungkin, oleh itu istilah "lekatan fasia". Melalui limfa bendalir, penting untuk produk penumpukan dan pemecahan badan diangkut, yang terhalang dalam kes fascia terpaku dan menghalang penghantaran daya melalui fasia. Selain kesakitan, mati rasa atau sekatan dalam pergerakan badan boleh berlaku. Fascia boleh membengkak dengan kecederaan atau regangan, mencubit saraf dan juga menyebabkan kesakitan.