Fasciitis Nodularis: Punca, Gejala & Rawatan

Fasciitis nodularis melibatkan pembentukan pertumbuhan nodular dan fibroblastik pada fascia yang menyerupai tumor jinak. Spekulasi adalah bahawa ini adalah proses reaktif setelah trauma atau keradangan tisu. Pembezaan dari penyakit ganas sangat sukar bagi ahli patologi.

Apa itu fasciitis nodularis?

Fasciae adalah komponen tisu lembut dari tisu penghubung. Pelbagai tumor malignan dan jinak boleh berasal dari mereka. Penyakit tumor jinak dari fascia adalah fibromatosis, yang, walaupun bersifat jinak, sering menyerang secara agresif di kawasan sekitarnya. The

Fasciitis nodularis adalah penyakit fascia yang berkaitan dengan pertumbuhan tisu fibroblastik. Secara sinonim, istilah fasciitis nodular, dermatofibroma pseudosarcomatous, dan fibromatosis pseudosarcomatous digunakan. Fenomena patologi tergolong dalam penyakit fibroproliferatif dan merupakan salah satu penemuan yang paling biasa dalam bidang ini. Kejadian tepat tidak diketahui sehingga kini. Penyakit ini berlaku tanpa pilihan jantina dan kebanyakannya menyerang orang berusia antara 20 hingga 50 tahun. Diagnosis penyakit ini rumit kerana kesamaan histologinya dengan fibromatosis dan fibrosarcomas. Pada masa lalu, kesukaran dalam pembezaan sering mengakibatkan keputusan rawatan yang salah.

Punca

Etiologi fasciitis nodularis belum dapat ditentukan secara pasti. Untuk fibromatosis yang jelas berkaitan tisu penghubung, penyebab pencetus juga dianggap tidak jelas hingga kini. Agaknya, pertumbuhan fasciitis nodularis adalah proses reaktif. Dalam kebanyakan kes, pengampunan spontan berlaku. Pengulangan biasanya tidak berlaku. Para saintis kini mengaitkan pertumbuhan dengan trauma. Saat ini sedang berspekulasi sejauh mana cedera sebelumnya pada fasia dapat memainkan peranan dalam perubahan reaktif. Selalunya, keganasan sebelumnya atau tidak spesifik keradangan dikaitkan dengan proses. Faktor genetik juga mungkin berkaitan dengan keadaan fasciitis nodularis. Kerana banyak kes fasciitis nodularis tidak dikenali dan didiagnosis sebagai fibromatosis atau keadaan yang berkaitan, penyebabnya sukar.

Gejala, keluhan, dan tanda

Pesakit dengan fasciitis nodularis mengalami pertumbuhan tisu subkutan yang bersendirian yang berukuran lebih daripada dua dan tidak lebih dari tiga sentimeter. Pertumbuhannya kelihatan kasar dan dibatasi dengan baik dari persekitarannya. Nodul fibroblastik berkembang dengan cepat dan tidak simptomatik dalam kebanyakan kes. Hanya luka yang sensitif terhadap tekanan. Pertumbuhannya berasal dari tisu fasial dan biasanya menyusup ke tisu adiposa subkutan. Dalam beberapa kes, mereka meresap ke dalam otot. Pertumbuhannya bersifat vaskular dan biasanya terdiri daripada fibroblas besar atau gelendong seperti myofibroblas. Mereka mungkin mengandungi mitosis yang tidak terkira banyaknya dan biasanya mempunyai endotel yang menonjol. Sel gergasi multinuklear mungkin terdapat dalam ketumpatan yang berbeza-beza. Pembentukan nuklear biasanya kelihatan pelik. Stroma longgar myxoid underlain dan dicirikan oleh struktur berserabut. Pertumbuhan berlaku terutamanya di bahagian atas kaki, terutama di kawasan lengan kawasan. Lebih jarang, kawasan batang tubuh pesakit dipengaruhi oleh pembentukan nodular.

Diagnosis dan kursus

Untuk mendiagnosis fasciitis nodularis, doktor menghadapi cabaran. Asas diagnosis adalah biopsi tisu yang terjejas, yang dianalisis secara histologi. Histologi diagnosis pembezaan, bagaimanapun, terbukti sukar. Penemuan seperti sarkoma sering membawa untuk salah diagnosis dan keputusan yang salah secara terapeutik seperti radioterapi. Menurut kajian, daripada 55 kes fasciitis nodularis, hampir separuh didiagnosis sebagai sarkoma. Kurang dari satu perlima kes diakui sebagai fasciitis nodularis. Lesi tisu lembut terkenal dengan kesukaran besar yang dihadapi oleh ahli patologi di histologi. Bergantung pada kes masing-masing, mungkin sukar bagi doktor yang bertanggungjawab membezakannya daripada penyakit lain seperti fibromatosis, fibrosarcomas, dan malignan berserat histiocytoma. Pesakit dengan fasciitis nodularis mempunyai prognosis yang baik kerana tumor biasanya mundur secara spontan dan sering tidak berulang.

Komplikasi

Tumor jinak biasanya berkembang pada fasciitis nodularis. Walau bagaimanapun, komplikasi boleh timbul dengan penyakit ini, kerana tumor jinak hampir tidak dapat dibezakan dari kanser ganas. Orang yang terkena menderita terutamanya dari pertumbuhan yang kuat, yang dapat menutupi badan di tempat yang berbeza. Kerana nodul, kebanyakan pesakit tidak merasa menarik dan dengan itu mengalami penurunan harga diri. Ini juga boleh menyebabkan luka yang sensitif kesakitan. Sekiranya pertumbuhan menembusi ke tisu otot, ia juga boleh membawa pergerakan terhad dan teruk kesakitan. Kehidupan seharian pesakit agak terhad kerana penyakit ini. Rawatan itu sendiri dijalankan terutamanya untuk membezakan tumor malignan daripada tumor jinak. Sekiranya barah ganas dijumpai, ia akan dibuang melalui pembedahan. Sebagai peraturan, perjalanan penyakit ini positif jika tumor dirawat pada tahap awal. Komplikasi tidak berlaku. Walau bagaimanapun, pesakit mesti menjalani beberapa lawatan susulan, kerana fasciitis nodularis mungkin berlaku sekali lagi jika tisu tumor yang tidak lengkap dikeluarkan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Fasciitis nodularis selalu memerlukan pemeriksaan dan rawatan oleh doktor. Sebagai peraturan, gejala penyakit tidak hilang dengan sendirinya, oleh itu rawatan perlu dilakukan. Seorang doktor harus berunding sekiranya pesakit mengalami pertumbuhan tisu atau di kulit. Walau bagaimanapun, selalunya pertumbuhan ini hanya dapat dikesan semasa pemeriksaan. Walaupun nodul tidak berbahaya, mereka mesti diperiksa. Terutama sekiranya simpul sensitif tekanan atau sakit, lawatan ke doktor adalah perlu. The kesakitan juga boleh dipindahkan ke otot. Sebagai peraturan, doktor am atau pakar dermatologi dirujuk terlebih dahulu untuk fasciitis nodularis. Rawatan selanjutnya kemudian dilakukan oleh pakar lain dan bergantung pada tahap keparahan gejala. Dalam banyak kes, pesakit bergantung pada radiasi terapi untuk mengurangkan simptom. Namun, walaupun setelah mendapat rawatan yang berjaya, pesakit masih bergantung pada pemeriksaan berkala untuk mengelakkan komplikasi dan keluhan lain. Sebagai peraturan, jangka hayat pesakit tidak dikurangkan oleh fasciitis nodularis.

Rawatan dan terapi

Kerana penyebab fasciitis nodular belum ditentukan secara pasti, kausal terapi tidak dapat difikirkan. Hanya terapi simptomatik yang boleh diberikan. Sebaliknya, lesi cenderung hilang secara spontan dan dengan alasan ini tidak perlu segera dirawat dalam setiap kes. Pembezaan dari pertumbuhan tisu ganas adalah langkah yang paling penting untuk keputusan terapi yang sesuai. Pesakit yang menderita fasciitis nodular tidak semestinya harus menjalani radioterapi atau terapi berbahaya yang serupa langkah-langkah yang digunakan untuk penemuan malignan. Eksisi pembedahan biasanya tidak diperlukan pada pesakit dengan fasciitis nodular. Tutup pemantauan pesakit disyorkan pada beberapa bulan pertama. Langkah-langkah pembedahan tidak ditunjukkan buat masa ini. Pemantauan sesuai dengan pemeriksaan ukuran pertumbuhan. Memeriksa mana-mana pengiring keradangan juga relevan dalam tempoh menunggu. Sekiranya pertumbuhan tidak merosot sendiri dalam beberapa bulan, pembedahan boleh dilakukan. Dalam prosedur ini, pertumbuhan dikeluarkan sepenuhnya mungkin untuk mengelakkan berulang. Setelah dikeluarkan, pesakit melakukan pemeriksaan berkala untuk menyingkirkan kambuhan. Namun, kerana berulang seperti ini sangat jarang berlaku dalam penyakit ini, terapi biasanya muktamad dan lengkap dengan pengampunan atau pengurangan luka.

Prospek dan prognosis

Prognosis fasciitis nodularis adalah baik. Tumor jinak biasanya tidak mencetuskan akibat yang mengancam nyawa. Kerana tidak ada campur tangan pembedahan yang dilakukan atau mutasi diharapkan, tidak ada komplikasi serius yang terjadi. Perubahan dalam kulit penampilan boleh disembuhkan secara spontan pada bila-bila masa. Dalam kes ini, prognosis sangat baik. Lebih kerap, bagaimanapun, tanpa rawatan, pertumbuhan menyebar dan gejala meningkat. Setelah rawatan perubatan yang mencukupi dicari, pelepasan gejala berlaku dalam beberapa minggu atau bulan. Oleh kerana tidak ada kaedah rawatan kausal untuk fasciitis nodularis, kaedah terapi mungkin berbeza. Ini boleh membawa kelewatan proses penyembuhan, atau intoleransi terhadap bahan aktif yang digunakan dapat dibayangkan. Ini bersifat sementara. Walaupun fasciitis nodularis mempunyai prognosis yang baik, ia mungkin berulang pada bila-bila masa sepanjang hayat. Di samping itu, perubahan dalam kulit penampilan mesti selalu dibezakan dari perkembangan malignan. Oleh itu, lawatan kawalan dan penjelasan gejala perlu dilakukan sekiranya berlaku berulang. Penyakit ini boleh menyebabkan masalah emosi dan mental kerana penglihatan yang jelas. Rasa bersalah, malu dan menarik diri diharapkan. Dalam kes yang luar biasa, ini boleh menyebabkan sakit mental dan dengan demikian mencetuskan kesan negatif pada keseluruhan prognosis.

pencegahan

Sehingga kini, masih belum jelas apakah penyebab utama fasciitis nodular. Atas sebab ini, tidak ada langkah pencegahan yang tersedia.

Susulan

Dalam kes fasciitis nodular, pilihan untuk rawatan susulan sangat terhad. Pertama dan paling utama, rawatan langsung dan perubatan terhadap gejala mesti diberikan untuk mencegah komplikasi dan keradangan tisu yang lebih lanjut. Penyembuhan diri tidak mungkin dilakukan, walaupun diagnosis awal dan rawatan fasciitis nodularis selalu memberi kesan positif pada perjalanan penyakit selanjutnya. Adakah ini akan menyebabkan jangka hayat berkurang secara amnya tidak dapat diramalkan. Fasciitis nodularis harus selalu diperiksa dan dipantau oleh doktor untuk mengesampingkan keganasan pertumbuhan. Pemeriksaan berkala oleh doktor perlu dilakukan. Sekiranya pertumbuhan malignan, ia mesti dikeluarkan dengan pembedahan. Sebagai peraturan, orang yang terjejas harus selalu berehat dan menenangkannya selepas operasi sedemikian. Yang terpenting, kawasan yang terjejas harus dihindarkan agar fasciitis nodularis tidak berulang di sana. Oleh kerana fasciitis nodularis juga dapat berulang, pemeriksaan mesti dilakukan walaupun setelah berjaya menjalani rawatan. Dalam penyakit ini, hubungan dengan penderita lain juga berguna, kerana ini sering menyebabkan pertukaran maklumat.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Pesakit dengan fasciitis nodularis mempunyai beberapa pilihan untuk menolong diri sendiri. Di samping itu, kerana dalam kebanyakan kes penyakit ini asimtomatik, terdapat sedikit gangguan fizikal. Sekiranya terdapat diagnosis, pengukuhan kekuatan mental sering diperlukan. Ini dapat dicapai dengan rehat yang cukup dan kelonggaran yang mencukupi. Penyertaan dalam kelonggaran teknik dianjurkan, kerana ini dapat melegakan tekanan yang membina dalam kehidupan seharian. Dengan teknik seperti yoga or meditasi, peningkatan kesejahteraan dicapai, yang pada dasarnya mempunyai pengaruh positif terhadap kesihatan. Sekiranya pertumbuhan berlaku kerana fasciitis nodularis, menggaru atau menggosok kawasan yang terjejas harus dielakkan. Sekiranya terbuka luka mengembangkan, patogen boleh memasuki organisma dan mencetuskan penyakit selanjutnya. Dalam kes-kes yang teruk, terdapat risiko darah keracunan, yang dapat dielakkan dengan sedikit disiplin terlebih dahulu. Sekiranya aduan otot berlaku, sangat berguna jika pesakit mengelakkan terlalu banyak tenaga dan tekanan fizikal yang berat. Pengambilan haba yang mencukupi sangat berguna untuk menyokong otot. Di samping itu, mesti ada yang sihat diet merancang dan cecair yang mencukupi harus diambil pada siang hari. Pergerakan satu sisi atau postur badan yang lemah harus dielakkan jika boleh, walaupun terdapat aduan muskuloskeletal.