Fascin: Fungsi & Penyakit

Fascins mewakili protein kecil dan sangat padat molekul yang berinteraksi dengan filamen aktin. Dengan berbuat demikian, mereka menyatukan rantai aktin, mencegah hubungan silang mereka lebih jauh. Fascins seterusnya berfungsi sebagai penanda di kanser diagnosis.

Apa itu fascin?

Fascins adalah protein yang mengatur aktiviti filamen aktin. Peranan mereka adalah untuk mengemas filamen aktin supaya selari dan berkait rapat di laman web yang mengikat. Pengikatan ke rantai aktin berlaku oleh fosforilasi. Untuk tujuan ini, mereka mempunyai dua laman web yang mengikat dan membentuk kumpulan filamen aktin, masing-masing berjarak sepuluh nanometer. Pesona itu sendiri sangat kecil dan padat molekul. Berat mereka sekitar 55 hingga 58 kilodalton. Mereka memainkan peranan utama dalam pergerakan filamen aktin dan sel. Terutama dalam penonjolan sel yang kaya dengan aktin terdapat banyak Fascin. Penonjolan sel ini juga dikenali sebagai filopodia. Filopodia dikenali sebagai kaki palsu radiolarians, yang juga dapat bergerak dengan bantuan mereka. Tetapi semua sel eukariotik juga mempunyai penonjolan ini, sehingga mereka dapat berinteraksi dengan sel lain dan berfungsi untuk pergerakan mereka. Secara umum, terdapat tiga bentuk fasin yang berbeza, yang juga dikodkan oleh gen yang berbeza. Fascin 1 yang disebut (FSCN 1) terutamanya terdapat pada neuron. Tetapi ia juga terdapat di sel lain dalam kepekatan yang berbeza-beza. Fascin 2 (FSCH 2) dihasilkan di retina mata, dan Fascin 3 (FSCN 3) hadir secara eksklusif di testis.

Fungsi, kesan, dan peranan

Fungsi Fascin yang paling penting adalah menstabilkan filamen aktin dengan menggabungkannya. Filamen aktin saling berkaitan, menyumbang kepada pergerakan organel sel di dalam sel dan sel itu sendiri. Ekspresi Fascin berlaku di semua sel badan. Walau bagaimanapun, ia berbeza untuk pelbagai jenis sel. Terdapat sel yang menunjukkan pergerakan yang lebih besar daripada yang lain. Sebagai contoh, sel-sel imun sering perlu sampai ke lokasi sasaran dengan cepat apabila fokus jangkitan berkembang di kawasan tertentu badan. Aktiviti serat aktin digambarkan dengan baik oleh contoh makrofag. Apabila makrofag (sel pemulung) mencapai penyerang berjangkit, mereka merangkulnya. Dengan berbuat demikian, mereka membentuk filopodia, yang merangkumi yang sesuai bakteria atau asing protein. Ini membolehkan mereka memasukkannya dan membubarkannya di dalam sel. Kepekatan fasin semakin tinggi semakin mudah bergerak sel. Semakin kurang daya tarikan, semakin banyak filamen aktin saling berkaitan. Ini membawa kepada lebih banyak sel pegun.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan nilai optimum

Fascins adalah pendamping protein filamen aktin. Seperti disebutkan sebelumnya, mereka menyediakan kumpulan rantai aktin, dengan itu mengemasnya. Ini menghasilkan sekumpulan filamen aktin selari yang kehilangan keupayaan untuk memaut lebih jauh sebagai hasil pembungkusan. Actin terdiri daripada rantai protein molekul, yang utama besar-besaran sitoskeleton. Dengan bantuan sitoskeleton, sel dapat bergerak. Sekiranya filamen aktin tidak digabungkan, ia akan saling berkaitan dan menyekat pergerakan sel. Filamen aktin terdiri daripada heliks berganda dua rantai aktin. Fascin mengelilingi sekumpulan filamen aktin dan mengikatnya dengan erat di dua laman web hubungan. Laman-laman hubungan ini dibentuk oleh fosforilasi. Dalam fosforilasi, a fosfat kumpulan dari ATP mengikat kepada kumpulan hidroksil asid amino. Dalam kes fascin, ini adalah serine. Oleh itu, fosfat menghubungkan molekul fasin dengan molekul aktin. Walau bagaimanapun, dengan sekatan penghubung silang, pergerakan aktif filamen aktin (motilitas) di sepanjang rantaian dipromosikan. Ini dicapai dengan penurunan berterusan rantai aktin di satu sisi dengan pengumpulan serentak asid amino di sebelah sana. Proses ini juga berlaku hanya dengan bantuan fosforilasi dengan penyertaan ATP dan ADP. Proses-proses ini menghasilkan pergerakan aktif serat-serat aktin. Pertama, penonjolan sel (filopodia) terbentuk, yang kemudian memastikan pergerakan sel aktif. Oleh itu, dengan menstabilkan filamen aktin dengan Fascin dan menghalang penyambungan silang mereka, motilitas serat aktin dipromosikan

Penyakit dan gangguan

Juga didapati bahawa kepekatan Fascin meningkat di banyak sel tumor malignan. Peningkatan motilitas sel-sel ini meningkatkan risiko metastasis. Sel-sel yang sesuai dengan itu menyerang tisu lain dengan lebih mudah dan membentuk tumor baru (metastasis) di sana. Bagaimana proses ini benar-benar berlaku masih menjadi subjek kajian. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa filopodia memainkan peranan utama dalam hal ini kanser sel dan bahawa serat aktin di sana distabilkan oleh Fascin. Oleh itu, Fascin boleh digunakan sebagai penanda tumor untuk diagnosis neoplasma malignan. Namun, yang tinggi kepekatan Fascin tidak bermaksud secara automatik kanser boleh didiagnosis. Penemuan ini hanya menunjukkan kemungkinan adanya tumor metastatik. Ini kerana tahap Fascin yang tinggi tidak khusus untuk tumor. The kepekatan Fascins juga boleh meningkat dalam penyakit lain. Hal ini berlaku terutamanya untuk penyakit di mana terdapat peningkatan pengeluaran sel imun. Sel-sel imun mestilah sangat mudah bergerak agar dapat dengan cepat hadir di mana-mana tempat organisma. Contoh yang baik adalah jangkitan pada Epstein-Barr virus. Dalam kes ini, B limfosit, yang mengandung sejumlah besar Fascin, terbentuk pada tahap yang meningkat.