Kandungan Lemak dalam Produk Makanan

Di bawah ini anda akan melihat jadual dengan maklumat mengenai kandungan lemak makanan individu, misalnya dalam produk tenusu atau sosej dan produk daging. Jadual masing-masing menunjukkan bahan makanan dan kandungan lemaknya setiap 100 gram atau satu desiliter bahan makanan yang dimaksudkan. Oleh itu, "kandungan lemak dalam peratus" bermaksud kandungan lemak per 100 mililiter atau gram. Contohnya, "cream cheese 4.0" bermaksud bahawa 100 gram krim keju mengandungi empat gram lemak. Hanya bahagian makanan yang boleh dimakan yang dipertimbangkan (kecuali, tidak termasuk tulang, batu, cengkerang, dll.). Makanan disusun oleh kumpulan dan di dalam kumpulan mengikut kandungan lemaknya (wakil rendah lemak di bahagian atas).

Kenapa gemuk?

Maklumat mengenai komposisi makanan sengaja dibatasi pada kandungan lemak setiap 100 gram. Ketiadaan maklumat tambahan bertujuan untuk membantu penonton fokus pada perkara penting. Sejauh ini lemak dalam makanan adalah agen penggemukan utama. Atas sebab ini, maklumat kalori sengaja dihilangkan agar tidak menggoda penonton untuk menambah. Mengira tidak masuk akal atau boleh membawa gangguan dalam tingkah laku makan. Jauh lebih penting daripada jumlah kalori adalah komposisi mereka. Karbohidrat jika ditukar, hanya bermula dari kuantiti yang banyak (500 gram karbohidrat tulen sehari, yang terkandung dalam 1.2 kilogram roti, 3 kilogram mi, 3.5 kilogram kentang) menjadi lemak badan. Oleh itu, majoriti (sekitar 70 peratus) dari kalori dimakan harus dalam bentuk kenyang karbohidrat. Makanan dengan indeks glisemik rendah, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan kacang polong, juga disyorkan. Walaupun alkohol menyebabkan perencatan pembakaran lemak dan peningkatan pembentukan asid lemak, ia tidak bertanggungjawab untuk kenaikan berat badan secara terpisah. Namun, dalam kombinasi dengan makanan tinggi lemak, alkohol jelas mendorong pengembangan obesiti. Tepu asid lemak (dalam produk haiwan, terutamanya daging) terlibat dalam perkembangan banyak penyakit peradaban (arteriosclerosis, kencing manis, obesiti). Sering kali, makanan tertentu mengandungi lemak yang jauh lebih banyak daripada yang diandaikan secara umum. Justru lemak tersembunyi inilah yang bertanggungjawab untuk fakta bahawa kita sering makan makanan yang salah.

Apakah faedah jadual?

Jadual tidak ada untuk membuat pengiraan tepat pengambilan lemak harian. Itu tidak masuk akal dalam jangka masa panjang. Sebaliknya, penyusunan ini bertujuan untuk meningkatkan kesadaran akan fakta bahawa banyak makanan tidak kelihatan gemuk dan sukar mengesyaki jumlahnya. Dengan mempertimbangkan maklumat ini, seseorang secara tidak sedar akan membuat penyesuaian ketika membeli-belah, menyiapkan dan makan. Namun, seseorang tidak boleh diminta untuk menghilangkan makanan dari menu sama sekali, terutama yang disukai oleh seseorang. Lagipun, banyak makanan tinggi lemak rasa sangat baik. Kurangkan dan cari alternatif adalah cogan kata. Kenikmatan tidak semestinya bergantung pada kuantiti. Oleh itu, masuk akal untuk mengurangkan bahagian lemak makanan dan menggantinya dengan bahagian yang lebih besar karbohidrat (kentang, pasta, beras, gandum roti). Terdapat juga pilihan alternatif untuk banyak makanan. Sangat mudah untuk mengganti produk dengan yang serupa tetapi lebih rendah lemak tanpa mengorbankan kesenangan. Cuba ia!

Ketepatan dan kelengkapan maklumat

Maklumat kandungan lemak makanan harus lebih difahami sebagai panduan perkiraan. Ketepatan mutlak tidak mungkin kerana sebab-sebab berikut:

  • Makanan berasal dari organisma hidup. Pertumbuhan, pengambilan dan pengambilan nutrien yang berbeza-beza menghasilkan variasi komposisi nutrien.
  • Sekiranya makanan adalah produk yang diproses, kandungannya bergantung pada komposisi (resipi) yang digunakan oleh pengilang. Walau bagaimanapun, dalam banyak produk, komposisi nutrien dicatatkan secara langsung pada bungkusannya.
  • Kaedah analisis yang berbeza juga boleh membawa kepada variasi maklumat.

Sudah tentu, tidak semua makanan boleh disenaraikan. Walau bagaimanapun, wakil yang paling penting harus hadir. Pemilihan harus cukup untuk membuat pemikiran asas tentang makanan mana yang sangat rendah lemak atau tinggi lemak. Oleh itu, pemilihan ini tidak mempunyai tuntutan kelengkapan.