Keletihan dalam Kanser: Punca, Gejala & Rawatan

Keletihan in kanser merujuk kepada keadaan keletihan yang teruk yang tidak mereda walaupun berehat dan kelonggaran langkah-langkah. Lebih daripada 75 peratus dari keseluruhannya kanser pesakit menerangkan keletihan dalam barah sangat menyedihkan. Perkataan itu "keletihanBerasal dari bahasa Perancis atau bahasa Inggeris dan bermaksud keletihan, keletihan, keletihan.

Apakah keletihan dalam barah?

Penat dalam kanser adalah keadaan keletihan dan keletihan patologi, kronik, yang tidak dapat dipengaruhi oleh pemulihan langkah-langkah seperti rehat atau tidur. Sebagai tambahan kepada kelemahan dan keletihan fizikal yang ketara, mereka yang terkena juga merasa keletihan atau keletihan secara psikologi. Keletihan dalam barah tidak boleh dikelirukan dengan CFS, keletihan kronik sindrom (CSF). Kriteria penting adalah jenis barah. Terutama di kanser payudara, prostat kanser, leukemia serta limfoma, keletihan sering diperhatikan pada barah. Selanjutnya, jenis rawatan kanser juga memainkan peranan utama. Keletihan dalam barah mempunyai kesan negatif terhadap kesejahteraan fizikal dan mental. Kualiti hidup dikurangkan dengan ketara, yang boleh membawa kepada kemurungan selain prestasi yang semakin menurun.

Punca

Punca khusus untuk keletihan barah belum dapat ditentukan. Walau bagaimanapun, pelbagai faktor memainkan peranan utama dalam perkembangannya. Ini termasuk barah itu sendiri dan kesannya pada badan dan jiwa. Rawatan seperti kemoterapi, radioterapi atau imunoterapi juga memberi tekanan pada organisma manusia, yang boleh membawa hingga keletihan dan keletihan. Kesan sampingan yang tidak diingini dari rawatan barah sering terjadi anemia, demam, kesakitan serta loya, yang boleh menyebabkan keletihan pada barah. Sebilangan besar pesakit barah sering kekurangan zat makanan, sehingga tubuh tidak lagi dibekalkan dengan nutrien yang diperlukan, yang seterusnya dapat menyebabkan keletihan kronik dan keletihan barah. Kanser itu sendiri, begitu juga terapi, boleh memberi kesan negatif terhadap metabolisme tubuh. Ini boleh menyebabkan permulaan awal menopaus atau pengembangan hipotiroidisme. Gangguan metabolik ini diketahui dapat mempercepat penipisan simpanan tenaga, sehingga menyebabkan keletihan pada barah. Penyakit lain yang menyebabkan keletihan pada barah termasuk gangguan saraf Penyakit Parkinson serta multiple sclerosis.

Gejala, keluhan, dan tanda

Sebagai peraturan, keletihan pada barah selalu memberi kesan yang sangat negatif terhadap kualiti hidup orang yang terkena dan mengurangkannya. Kursus selanjutnya dan keluhan bergantung juga pada ekspresi yang tepat dan kedudukan barah, sehingga ramalan umum herbei tidak mungkin dilakukan. Pertama sekali, keletihan pada barah menyebabkan keletihan dan keletihan yang teruk pada orang yang terjejas. Pesakit juga menunjukkan kemampuan yang lebih rendah untuk mengatasi tekanan dan kelihatan letih. Mereka juga sering tidak terlibat secara aktif dalam kehidupan seharian dan selalu memerlukan pertolongan dalam kehidupan seharian. Keletihan dalam barah juga boleh berlaku membawa masalah tidur dan kelemahan umum pada orang yang terjejas. Begitu juga, banyak pesakit menunjukkan kelalaian dan gangguan yang kuat kepekatan or penyelarasan. Kehidupan seharian pesakit sangat disekat oleh penyakit ini. Penyakit ini juga boleh menyebabkan keluhan psikologi atau kemurungan. Ramai pesakit juga menderita anemia dan mungkin kehilangan kesedaran atau jatuh ke dalam a koma. Walau bagaimanapun, keparahan gejala boleh sangat berbeza dan semakin meningkat oleh kemoterapi.

Diagnosis dan kursus

Untuk mendiagnosis keletihan barah, orang yang terlibat perlu menjelaskan simptomnya secepat mungkin. Soal selidik khas telah dikembangkan untuk tujuan ini, dengan sokongan dari mana ahli onkologi dan juga doktor umum dapat menjelaskan sama ada terdapat keletihan pada barah. Setelah disoal mengenai gejala, penting untuk mencari punca keletihan barah. Pelbagai peperiksaan digunakan di sini, seperti darah ujian atau ultrasound. Dengan pertolongan mereka, dapat diperjelaskan apakah terdapat gejala kekurangan, penyakit metabolik atau jangkitan. Pertanyaan terperinci selanjutnya menunjukkan sama ada pesakit mengambil ubat lain atau tidak kemurungan juga ada, misalnya. Jalan keletihan dalam barah sangat bervariasi, kerana intensiti penyakit ini berbeza dari pesakit ke pesakit dan penyebabnya juga dapat dijumpai di berbagai bidang. Sebagai petunjuk untuk keletihan pada barah, dapat diandaikan bahawa, bergantung pada jenis rawatan barah, keletihan biasanya dimulai 3 hingga 5 hari setelah permulaan kemoterapi. Semakin lama rawatan berlangsung dan semakin kerap kitaran kemoterapi diulang, semakin tinggi risiko pesakit barah mengalami keletihan akibat barah. Telah diperhatikan bahawa keletihan pada barah hilang sepenuhnya dalam satu hingga dua bulan selama tempoh pembedahan. Dalam kemoterapi, keletihan pada kanser berpanjangan hingga beberapa bulan, dan pada imunoterapi, keletihan pada barah kadang-kadang menjadi sangat ketara sehingga kadang-kadang rawatan terpaksa terganggu.

Komplikasi

Keletihan pada banyak pesakit barah adalah akibat rawatan dengan radiasi atau kemoterapi yang agresif. Keletihan yang teruk adalah komplikasi rawatan barah. Di luar semua kegelisahan dan kesakitan, keletihan yang seterusnya sering bermaksud pengurangan kualiti hidup yang ketara. Mereka yang terjejas dapat mengelakkan komplikasi lebih lanjut dari kehidupan mereka yang sudah sukar dengan menjalani kehidupan yang aktif dan menjalani pengiring psikoterapi. Komplikasi khas keletihan yang berkaitan dengan kanser termasuk penarikan sosial, berterusan sakit kepala, kehilangan prestasi atau mengantuk. Pesakit barah yang lebih tua mungkin juga mengalami masalah peredaran darah di otak, kemurungan atau sesak nafas. Kemungkinan komplikasi bergantung pada jenis, keagresifan dan lokasi fokus kanser. Walau bagaimanapun, mereka juga mungkin disebabkan oleh rawatan. Sebagai contoh, sebilangan pesakit dapat mengatasi radiasi tumor dengan lebih baik daripada kemoterapi yang agresif. Ini mengeluarkan organisma. Mereka mengubah keadaan nutrien yang dulu menjadi keadaan kekurangan dramatik. Keletihan dalam barah bermaksud selalu berusaha melawan keletihan, menguruskan ketakutan seseorang untuk kambuh, dan menjaga diet yang mengatasi kekurangan nutrien. Dengan sokongan psikososial, tekanan emosi dan kegelisahan dapat diatasi. Keletihan yang berkaitan dengan tumor bukan merupakan kemurungan. Namun, ia boleh mencetuskan kemurungan. Ini merosakkan daya tahan pesakit. Oleh itu, keletihan yang berkaitan dengan tumor adalah komplikasi banyak barah yang memerlukan rawatan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Dalam kebanyakan kes, keletihan pada barah telah dirawat secara langsung sebagai sebahagian daripada rawatan tumor, jadi lawatan tambahan ke doktor untuk diagnosis tidak diperlukan lagi. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak dapat dibatasi sepenuhnya, dan penyakit selanjutnya juga sangat bergantung pada jenis tumor dan penyebarannya. Seorang doktor harus selalu berkonsultasi jika kehidupan seharian pesakit dihalang oleh keletihan dengan barah atau jika orang yang menderita menderita kesakitan. Oleh itu, lawatan ke doktor sangat sesuai jika pesakit menderita gangguan tidur atau kemurungan, kerana jiwa yang sihat boleh memberi kesan positif terhadap barah. Dalam kes-kes yang serius, pesakit dengan penyakit ini bergantung pada tinggal di hospital jika aduan tersebut tidak dapat dirawat di rumah atau dengan bantuan ubat. Oleh itu, lawatan ke doktor juga disarankan sekiranya orang yang terjejas memerlukan rawatan daripada jururawat dan tidak lagi dapat mengatasi kehidupan seharian sahaja. Terutama dengan kemoterapi, kesan sampingannya boleh menjadi sangat teruk dan oleh itu harus selalu dipantau oleh doktor.

Rawatan dan terapi

Rawatan keletihan pada barah mesti disesuaikan secara individu dengan pesakit. Kriteria yang paling penting di sini adalah komunikasi antara doktor dan pesakit. Hanya apabila doktor mempunyai sebanyak mungkin maklumat, rancangan rawatan yang berjaya dapat dibuat. Bergantung pada gejala, latihan fizikal dalam bentuk ketahanan latihan, fisioterapi, terapi pekerjaan serta berenang boleh dipertimbangkan. Relaksasi latihan seperti latihan autogenik, yoga atau Qi Gong juga mempunyai kesan positif terhadap keletihan barah. Oleh kerana sering terdapat masalah tidur dan tidur sepanjang malam, lawatan ke makmal tidur dapat memberikan kelegaan. Jiwa dan kestabilannya memainkan peranan yang sangat penting, jadi berguna untuk melakukan terapi tingkah laku dalam terapi fizikal dan juga ubat.

pencegahan

Pencegahan langkah-langkah kerana keletihan barah adalah terhad. Penting untuk mendapatkan bantuan profesional sebaik sahaja barah didiagnosis. Senaman ringan, sihat diet, dan tidur yang mencukupi adalah langkah-langkah profilaksis yang disyorkan. Faktor yang paling penting adalah tidak menyembunyikan gejala dan keluhan dan bercakap secara terbuka mengenai mereka dengan doktor, kerana disebabkan oleh kepenatan dalam barah, setiap kes adalah berbeza.

Susulan

Keletihan yang disebut dalam barah adalah fenomena biasa. Bentuk keletihan ini berlaku akibat rawatan radiasi atau kemoterapi. Sebagai sebahagian daripada rawatan susulan kanser, langkah psikoterapi dan ubat pemakanan lebih penting selain pemeriksaan perubatan secara berkala. Keletihan kronik boleh berterusan selama bertahun-tahun setelah rawatan perubatan telah lama berakhir. Keletihan yang menyertainya meletakkan pelbagai tahap tekanan pada mereka yang terjejas. Lebih baik penjagaan selepas keletihan diberikan kepada individu, semakin menjanjikan langkah-langkah yang diambil. Dalam kes ini, rawatan selepas onkologi yang disediakan berdasarkan pesakit luar atau pesakit dalam boleh merangkumi usaha pemulihan keletihan. Dalam semua tawaran, tahap keletihan pesakit yang dirawat sangat menentukan. Terlalu berlebihan dari mereka yang terjejas mesti dielakkan. Penjagaan psikologi sering diberikan dalam kumpulan orang yang terjejas sama. Di samping itu, perbincangan individu boleh dilakukan. Panduan mengenai pengurusan aktiviti individu diberikan. A latihan kognitif program dan terapi senaman disesuaikan dengan keperluan individu juga merupakan bahagian penjagaan selepas keletihan selepas barah. Relaksasi kaedah atau apa yang disebut terapi minda-badan seperti yoga, kesedaran meditasi, MBSR atau Qi Gong dapat memberikan sokongan berharga untuk keletihan. Kaunseling pemakanan or terapi membekalkan nutrien supaya organisma yang mengalami tekanan dan keletihan dapat tumbuh semula. Sekiranya perlu, tambahan farmakologi terapi boleh menambah penjagaan susulan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Keletihan yang menyakitkan dan keletihan barah yang berterusan menimbulkan beban besar dalam kehidupan seharian. Untuk menguruskan rutin harian dengan keletihan, pertolongan diri memainkan peranan yang menyokong. Langkah pertama dan paling penting adalah mengenai keluarga sendiri. Sukar bagi mereka untuk berempati dengan keadaan fizikal dan emosi anggota yang sakit. Perbualan membantu menggambarkan kesusahan seseorang. Hasilnya adalah suasana yang lebih memahami di rumah. Selepas itu, menjadi lebih mudah untuk menyimpan baki kekuatan. Pertama dan terpenting, ini bermaksud membahagikan tugas harian menjadi langkah kecil dan menjadualkan waktu rehat yang singkat. A diet yang memberi badan yang kurus baru kekuatan juga memberikan sumbangan yang besar untuk melegakan. Ini dapat dicapai dengan diet yang bervariasi dan sihat. Menu yang merangkumi pilihan semua saudara mara sangat membantu. Tambahan pula, mereka yang terkena harus berusaha mendapatkan kembali bekas mereka kecergasan demi memantapkan harga diri. Pada awalnya, jalan-jalan sesuai, kemudian ringan ketahanan sukan seperti mendaki, berbasikal atau berenang. Alternatif termasuk kecergasan studio atau kumpulan sukan barah yang diselia. Pada masa yang sama, aktiviti ini menghidupkan semula hubungan sosial dengan rakan-rakan. Cara hidup yang biasa secara beransur-ansur kembali dan memberikan dorongan yang telah lama hilang. Bantuan tambahan diberikan melalui hubungan dengan kumpulan pertolongan diri. Mereka menunjukkan cara yang lebih boleh dipercayai untuk mengatasi penyakit ini dan memungkinkan pertukaran pengalaman dengan pihak ketiga.