Hati Berlemak (Steatosis Hepatis): Terapi Dadah

Sasaran terapi

 • Pengurangan insulin daya tahan (penurunan atau penghapusan hormon insulin) dengan penurunan kerosakan organ akhir kardiovaskular.
 • Pencegahan perkembangan (progresi) kepada steatohepatitis bukan alkohol (NASH) dan / atau karsinoma hepatoselular (HCC).
 • Dalam NASH yang terbukti, untuk mencegah fibrosis progresif dengan perkembangan sirosis (kerosakan tidak dapat dipulihkan (tidak dapat dipulihkan) pada hati dan pembentukan semula tisu hati yang ketara) dan komplikasinya.

Cadangan terapi

 • Malangnya, pada masa ini tidak ada ubat yang boleh dipercayai terapi terbukti dalam kajian yang boleh digunakan untuk lemak hati penyakit. Walau bagaimanapun, kesan positif yang sihat diet, penurunan berat badan, menjauhkan diri dari alkohol dan meningkatkan latihan tidak dapat dipertikaikan.
 • Dalam steatosis hepatis, penyakit dan metabolik yang mendasari faktor-faktor risiko terutamanya dirawat.
 • Ubat / mikronutrien berikut boleh digunakan sebagai tambahan:
 • Pioglitazone (insulin sensitizer): membawa kepada peningkatan tahap fibrosis walaupun pada steatohepatitis bukan alkohol (NASH); lihat di bawah Nota selanjutnya.
 • Selanjutnya, langkah-langkah harus diambil untuk mencapai nilai sasaran yang disesuaikan untuk arteri darah tekanan, hbaxnumxc, dan LDL kolesterol. (kata sepakat) (cadangan kuat)
 • Lihat juga di bawah "Lebih Lanjut Terapi"

* Tidak boleh disyorkan berdasarkan data semasa. (muafakat yang kuat) (cadangan terbuka).

Ejen penurun lipid

Ejen penurun lipid (penurun lipid dadah) digunakan untuk merawat dislipidemia (gangguan metabolisme lipid). Mereka menurunkan pelbagai bahagian lipid dalam darah, bergantung pada kelas ubat:

Kompaun Pengurangan paling kuat dengan
Statin (perencat sintesis kolesterol) Kolesterol LDL, trigliserida
Fibrate Trigliserida
Tukar resin Kolesterol LDL
Asid nikotinik Trigliserida
Asid lemak omega-3 (DHA; EPA) Trigliserida

Asid Ursodeoxycholic

Asid Ursodeoxycholic ialah bile asid yang juga digunakan sebagai ubat di terapi of batu karang dan dalam Sistik Fibrosis. Ia dianggap mempunyai kesan perlindungan terhadap hepatosit (hati sel) dan bertambah bile perolehan asid. Kajian masih dijalankan untuk terapi steatosis hepatis, tetapi mereka sudah menunjukkan kesan positif.

Betaine

Betaine adalah pendahulu S-adenosyl methionine, produk metabolik yang penting. Ia digunakan dalam pelbagai penyakit, dan kajian menunjukkan petunjuk positif awal dalam terapi steatosis hepatis (lemak hati).

Antioksidan

Antioksidan seperti vitamin E or N-acetylcysteine juga dianggap melindungi hepatosit (hati sel). Catatan lebih lanjut

 • Berkecuali secara metabolik antihipertensi harus diutamakan dalam kes tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi) memerlukan rawatan terutamanya perencat renin-angiotensin-aldosteron sistem. (kata sepakat) (cadangan)
 • Vasodilatasi dadah tidak boleh digunakan dalam sirosis dekompensasi. (kata sepakat) (cadangan kuat)
 • Dalam jenis manifes 2 kencing manis, hingga peringkat Anak A, metformin boleh digunakan sebagai ubat antidiabetik oral pilihan pertama walaupun terdapat transaminase yang tinggi. (muafakat yang kuat) (cadangan terbuka).
 • Apabila antikoagulasi (antikoagulasi) dengan phenprocoumon atau antikoagulan oral langsung digunakan, sekatan penggunaan sekiranya terdapat peningkatan hati enzim atau kontraindikasi dalam kekurangan hati dengan koagulopati harus dipertimbangkan. (kata sepakat) (cadangan)
 • Pesakit dengan alkoholik lemak hati (NAFLD) menurunkan berat badan dengan cara diet atau pembedahan bariatrik harus diambil bersamaan asid ursodeoxycholic (UDCS) untuk mencegah kolelitiasis (batu karang) dan komplikasinya. (Konsensus) (Syor)
 • Petunjuk untuk terapi antivirus harus diberikan dalam jangkitan HIV tanpa menghiraukan adanya NAFLD. (kata sepakat) (cadangan kuat)
 • . insulin peka pioglitazone (30-45 mg) dapat meningkatkan fibrosis tahap akhir pada steatohepatitis bukan alkohol (NASH). Ini juga berlaku untuk pesakit bukan diabetes. Terapi glitazon meningkatkan kebarangkalian sebanyak 3.4 kali lipat tahap F3 atau 4 fibrosis (merapatkan fibrosis atau sirosis) kembali ke tahap F2 atau di bawah (pesakit tanpa kencing manis melitus: 2.95 kali ganda; Penyembuhan NASH: 3.4 kali ganda); NNT ((Nombor yang Perlu Diubati) dari 1.9, iaitu hanya dua pesakit NASH yang perlu dirawat pioglitazone untuk memperbaiki fibrosis hepatik maju. Tempoh rawatan: 18 bulan.

Makanan tambahan (makanan tambahan; bahan penting)

Makanan tambahan yang sesuai harus mengandungi bahan penting berikut:

Catatan: Bahan penting yang disenaraikan bukan pengganti terapi ubat. Makanan tambahan bertujuan untuk menambah umum diet dalam situasi kehidupan tertentu.