Takut bersalin: Apa yang boleh anda lakukan

Ketidakpastian atau ketakutan kelahiran

Dengan anak pertama, semuanya baru - lilitan perut yang semakin meningkat, ketidakselesaan kehamilan, tendangan pertama bayi, dan kemudian, tentu saja, proses kelahiran. Rasa tidak selamat atau takut kelahiran sangat difahami. Saudara-mara, rakan-rakan, buku, Internet, serta pakar sakit puan dan bidan boleh menjawab banyak soalan, tetapi mereka tidak boleh selalu sepenuhnya melegakan ketakutan wanita hamil.

Apakah anda takut?

Sebelum bersalin, wanita sering dibelenggu dengan pelbagai ketakutan: Seberapa teruk sakitnya? Berapa lama masa penghantaran? Bagaimana jika bayi tidak sihat? Doktor anda biasanya boleh meredakan ketakutan semasa pemeriksaan anda, apabila dia mendapati bahawa bayi melantun di dalam perut anda dan berkembang secara normal. Kesihatan anda sendiri juga berada dalam tangan yang baik dengan doktor anda. Jika anda masih tidak pasti: Jangan takut untuk mendekati doktor atau bidan anda dan beritahu mereka tentang ketakutan anda!

Takut kelahiran dan kesakitan

Betapa sakitnya kelahiran tidak dapat diramalkan dan berbeza dari wanita ke wanita. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah untuk melegakan kebimbangan dan kesakitan.

Relaksasi otot

Akupunktur

Ketakutan bersalin selalunya boleh dikurangkan dengan akupunktur. Dengan meletakkan jarum halus pada titik tertentu pada kulit, kitaran ketakutan, ketegangan dan kesakitan harus dipecahkan - tetapi sudah tentu hanya jika anda tidak takut jarum. Ketahui tentang kemungkinan penggunaan akupunktur semasa bersalin semasa anda masih hamil.

TENS

Peranti TENS (stimulasi saraf elektrik transcutaneous) berfungsi dengan impuls elektrik kecil yang bertindak pada otot belakang. Ini adalah untuk menyekat isyarat sakit dari rahim dan kawasan pelvis. Tanya doktor atau bidan anda untuk maklumat lanjut.

Ubat antispasmodik

Ubat antikonvulsan juga boleh diberikan untuk melegakan kesakitan. Walau bagaimanapun, mereka tidak mencukupi untuk kesakitan yang sangat teruk.

PDA untuk melegakan kesakitan

Ketakutan bersalin dan kesakitan yang berkaitan dengannya boleh membawa kepada kitaran ganas: Kerana ketakutan, wanita menjadi tegang dan menguncup, yang biasanya memburukkan sakit bersalin - dan kemudian meningkatkan kebimbangan tentang penguncupan seterusnya.

Persediaan psikosomatik terhadap ketakutan kelahiran

Sejak "perubatan perinatal" diperkenalkan sebagai istilah dalam perubatan obstetrik pada tahun 1965 hingga 1975, banyak yang telah berubah. Sejak itu, keselamatan yang paling penting untuk ibu dan anak semakin dikaitkan dengan pengalaman emosi semasa proses kelahiran. Ini termasuk menyediakan maklumat yang tepat kepada bakal ibu bapa tentang semua proses yang terlibat dalam kehamilan dan kelahiran. Aspek psikologi pengalaman kelahiran juga telah menjadi tumpuan.

Sebagai contoh, wanita hamil boleh melakukan latihan autogenik, gimnastik dan senaman renang, dan mengadakan ceramah psikologi untuk mempersiapkan kelahiran dan mengurangkan kebimbangan. Di klinik bersalin, penjagaan individu kini menjadi masalah. Kehadiran orang yang dipercayai rapat - biasanya bapa bayi - juga menyumbang kepada pengurangan keselamatan dan kebimbangan. Penggunaan ubat penahan sakit telah terbukti kurang apabila wanita yang bersalin tidak dibiarkan sendiri.

Bantuan psikologi kerana takut bersalin