Takut Terbang (Aviophobia): Punca, Gejala & Rawatan

Takut akan terbang biasanya disebut sebagai fobia terbang di kapal terbang (aviophobia). Namun, ia boleh berlaku sebaik sahaja anda memasuki lapangan terbang atau melihat kapal terbang. Takut akan terbang adalah salah satu penyakit mental.

Apakah ketakutan terbang?

Ketakutan terhadap terbang menjelma dengan gejala panik atau penyakit seperti biasanya ketika penerbangan akan tiba. Mereka yang terjejas bertindak balas terhadap perkara ini dengan cukup banyak tekanan, kehilangan kawalan dan serangan kecemasan atau serangan panik. Takut terbang juga menampakkan diri di telapak tangan yang berpeluh, perut gangguan, muntah or sakit kepala. Heart berdebar-debar dan juga secara meluas nadi meningkat juga merupakan sebahagian daripadanya, ketika orang yang terkena membayangkan bahaya penerbangan yang seharusnya. Takut terbang adalah salah satu penyakit mental yang paling meluas, tetapi dalam banyak kes ia dapat disembuhkan sepenuhnya terapi. Walaupun begitu, kehidupan mereka yang menderita takut terbang selalu terjejas secara negatif.

Punca

Apa sebenarnya ketakutan terbang berdasarkan, tidak dapat dikatakan secara umum. Terutama bagi orang-orang yang memasuki kapal terbang untuk pertama kalinya, gejala-gejala itu boleh menjadi amaran yang tidak diketahui. Ketakutan lain untuk takut terbang terdiri daripada mengalami situasi kecemasan yang tidak dapat dipengaruhi. Ini termasuk pergolakan dalam penerbangan atau penurunan ketinggian yang cepat. Umumnya, ketakutan terbang dicirikan oleh hilangnya kawalan di dalam pesawat terkurung. Hal ini juga disedari bahawa kemalangan hampir selalu membawa akibat yang tragis dan berakhir dengan kematian penumpang. Di samping itu, ketakutan terbang juga boleh didasarkan pada pramuat psikologi. Terutama fobia terkurung (mis. Claustrophobia) atau ketinggian (misalnya ketakutan ketinggian) adalah ciri khas ketakutan terbang.

Gejala, keluhan, dan tanda

Orang yang takut terbang mengalami gejala, tingkah laku, dan pemikiran fizikal tertentu setiap kali mereka berhadapan dengan kapal terbang atau terbang sendiri. Gejala ini gangguan kebimbangan boleh berkisar dari ketidakselesaan ringan hingga serangan panik. Keresahan yang berlaku sering terasa mengancam nyawa mereka yang terjejas. Selalunya, tanda pertama muncul setelah penerbangan ditempah. Ketakutan masing-masing yang terjejas boleh berbeza antara satu sama lain. Sebagai contoh, sebilangan aviophobics takut keadaan sempit yang berlaku di kapal terbang atau kekurangan pilihan melarikan diri, sementara yang lain takut akan pesawat terhempas. Mengetahui bahawa orang-orang di sekitar mereka tidak menganggap keadaan sebagai mengancam tidak dapat mengurangkan rasa takut. Bagi banyak penghidap, simptom fizikal lebih utama. Sebagai contoh, aviophobics sering mengalami peluh, berkeringat dan / atau tangan sejuk, berdebar-debar, sakit perut, cirit-birit, kuat keinginan untuk membuang air kecil, loya, hilang selera makan atau menggeletar. Banyak penghidap mengalami degupan jantung yang cepat dan, seterusnya, pening dan tercekik. Gejala biasanya muncul beberapa minggu sebelum penerbangan yang akan datang dan menjadi lebih kuat hingga saat itu. Tanda penting aviophobia adalah tingkah laku penghindaran yang ketara. Individu yang terlibat mengelakkan ketakutan mereka untuk terbang dengan tidak menempah perjalanan udara. Beberapa aviophobics memerangi ketakutan mereka alkohol or narkotik.

Kursus

Jalan ketakutan terbang juga selalu bergantung pada kes individu. Namun, sering kali kesedaran penerbangan yang akan datang akan disertai dengan rasa tidak selesa dan perasaan cemas. Semakin hampir hari keberangkatan datang, semakin banyak gejala muncul pada orang yang terkena ketakutan untuk terbang. Peluh pertama biasanya diikuti oleh perut gangguan dan sakit kepala. Satu atau dua hari terakhir sebelum penerbangan, intensiti serangan panik meningkat. Mereka bermula dengan peningkatan tekanan, tetapi kemudian berubah menjadi ketakutan terbang. Penderita mempunyai perasaan bahawa dia pasti akan menuju ke ancaman terbesar yang dapat dibayangkan dan bahawa dia akan benar-benar terserap olehnya. Oleh itu, dia tidak melihat jalan keluar dari ketakutan terbang. Pada hari perjalanan dan ketika duduk di dalam kapal terbang, orang itu dalam banyak keadaan tidak bertindak balas, sangat sesak dan kelihatan hampir berada di sebelah dirinya sendiri. Kehilangan kawalan dengan demikian melambangkan ketakutan terbang.

Komplikasi

Komplikasi yang berlainan boleh berlaku kerana takut terbang. Ini biasanya bersifat psikologi dan tidak mendatangkan kesan buruk kesihatan kesan atau kekurangan. Walau bagaimanapun, ketakutan terbang boleh memberi kesan negatif yang kuat pada kehidupan sosial. Oleh kerana takut terbang, pergerakan orang yang terkena adalah terhad. Walaupun ada cara lain untuk berkeliling, perjalanan ke benua lain memang sukar. Ini boleh membawa untuk memutuskan hubungan atau hubungan sosial. Ini membawa kepada masalah psikologi dan kemurungan dalam banyak orang. Tidak jarang kerana takut terbang disalahpahami oleh orang lain dan disifatkan sebagai tidak berbahaya. Ini juga boleh membawa kepada keburukan sosial. Tidak ada rawatan khusus kerana takut terbang. Walau bagaimanapun, pesakit dengan gejala yang sama dapat bertemu untuk perbualan. Bercakap dengan orang yang telah mengatasi rasa takut terbang juga membantu. Dalam banyak kes, pesakit tidak dapat sepenuhnya mengatasi rasa takutnya untuk terbang, tetapi masih berani menaiki kapal terbang. Ini memungkinkan penerbangan pendek dalam beberapa kes. Sayangnya, tidak dapat diramalkan secara universal apakah ketakutan terbang dapat disembuhkan. Tidak ada ubat yang digunakan dalam rawatan dan tidak ada komplikasi.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Takut terbang tidak perlu ditangani dalam setiap kes. Walau bagaimanapun, terapi masuk akal jika orang itu sangat menderita kerana takut terbang. Penghidap kegelisahan yang kerap melakukan perjalanan dengan kapal terbang untuk bekerja biasanya menderita fobia lebih teruk daripada orang yang terbang dengan pesawat sekali atau dua kali sepanjang hidupnya. Ketakutan terbang mungkin berlaku bersama dengan ketakutan lain atau gejala psikologi yang lain. Dalam kes ini, disarankan juga berjumpa doktor atau ahli terapi mengenai gejala kegelisahan. Di samping itu, perlu dijelaskan sama ada gejala tersebut sebenarnya disebabkan oleh rasa takut terbang atau sama ada fizikal. Gejala kegelisahan seperti berpeluh, degupan jantung yang cepat, berdebar-debar atau hyperventilation boleh juga disebabkan oleh organik dan menunjukkan penyakit kardiovaskular, misalnya. Mereka yang terjejas boleh menghubungi psikoterapi secara langsung dengan masalah mereka. Tidak diperlukan rujukan untuk ini di Jerman. Sekiranya tidak ada gangguan psikologi lain selain ketakutan terbang, ketakutan terbang biasanya dapat ditangani dengan baik. Kognitif terapi tingkah laku dianggap berkesan dalam rawatan penyakit gangguan kecemasan. Seorang doktor atau ahli psikoterapi mesti bekerjasama dengan penghidapnya untuk menentukan sama ada ketakutan itu berkaitan secara khusus dengan penerbangan atau dengan faktor lain. Khususnya, takut ketinggian, agoraphobia and fobia sosial kemungkinan diagnosis pembezaan.

Rawatan dan terapi

Cara merawat ketakutan terbang bergantung pada perjalanan penyakit dan keparahannya. Sekiranya simptomnya ringan, minum ubat dan ubat penenang sudah boleh membawa peningkatan. Walau bagaimanapun, jika fobia lebih mendalam, hanya psikoterapi akan meringankan penderitaan. Oleh itu, ketakutan terbang mesti didiagnosis oleh psikologi terlebih dahulu. Dalam perjalanan selanjutnya, penyebabnya perlu difahami. Di sini ia berbeza-beza berdasarkan apa penghambatan memasuki kapal terbang. Dalam banyak kes, bagaimanapun, pengalaman negatif yang tidak disadari yang dibuat pada usia muda adalah ciri ketakutan untuk terbang. Ini kerana terdedah kepada situasi yang tidak terkawal sering ditunjukkan dengan terkurung di dalam bilik, mempunyai pilihan seseorang yang dikekang, atau bahkan diusik oleh rakan. Begitu juga, fobia di ketinggian tinggi mengikut corak ini. Di sini juga, corak pemikiran ketakutan terbang adalah ciri: jika berlaku kecelakaan, peluang bertahan hidup adalah tipis. Oleh itu, nasihat perubatan pakar harus dicari dalam apa jua keadaan apabila menyedari ketakutan terbang. Hanya melalui terapi, yang tidak jarang memerlukan beberapa tahun, adakah rasa takut untuk terbang dapat disembuhkan.

Prospek dan prognosis

Oleh itu, ketakutan terbang mempunyai peluang baik untuk diatasi melalui terapi. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang menderita aviophobia sama sekali tidak menggunakan pilihan terapi. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa sangat mudah untuk mengelakkan terbang sepenuhnya. Oleh itu, ketakutan untuk terbang biasanya kekal seumur hidup pada orang yang tidak merawatnya. Dalam banyak kes, ini bermaksud hampir tidak ada batasan bagi mereka yang terjejas. Terapi komprehensif untuk aviophobia, berdasarkan terutamanya pada kognitif terapi tingkah laku dan terapi konfrontasi, mempunyai kadar kejayaan hingga 95 peratus. Oleh itu, kemungkinan pemulihan dapat dianggap sangat baik. Oleh itu, hampir semua mereka yang dirawat dapat menaiki kapal terbang tanpa rasa takut dan juga terbang. Bahkan peserta dalam seminar mengenai ketakutan terbang dan bagaimana menangkalnya nampaknya telah sedikit sebanyak menyembuhkan fobia mereka. Di samping itu, telah terbukti bahawa bencana udara besar selalu menyebabkan jumlah penumpang berkurang untuk jangka waktu tertentu. Orang yang menderita aviophobia kadang-kadang merujuk kepada kejadian tunggal yang mungkin mereka alami hanya secara tidak langsung. Oleh itu, perkembangan fobia ini juga nampaknya berkaitan dengan keselamatan penerbangan yang sebenarnya (lebih tinggi daripada mod pengangkutan lain).

pencegahan

Pencegahan ketakutan terbang akan menjadi sebahagian daripada terapi. Di sini, latihan pernafasan, otot kelonggaran atau membayangkan penerbangan seperti itu sering dapat menghilangkan ketegangan dan mengawal kegelisahan. Latihan autogenik boleh terbukti sangat berkesan di sini. Walau bagaimanapun, pencegahan ketakutan terbang ini hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan perubatan. Sejauh mana ubat bermanfaat terhadap gejala awal juga harus diserahkan kepada pakar. Namun, dengan dia, orang yang terjejas dapat merasa takut untuk terbang terkawal.

Penjagaan selepas itu

Setelah rasa takut terbang berjaya ditangani, tidak ada gejala yang diharapkan. The keadaan hilang sepenuhnya. Oleh itu, tidak ada justifikasi untuk rawatan susulan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa imuniti berkembang. Orang yang terjejas boleh menderita aviophobia berulang kali kerana pengaruh luaran. Diagnosis dibuat dalam perundingan terperinci dengan doktor. Untuk terapi, kelonggaran teknik dan tematik kegelisahan sesuai. Seorang ahli psikoterapi membantu dalam beberapa sesi. Dalam sebilangan besar kes, mereka yang terjejas tidak berjumpa doktor. Alkohol, nikotin dan ubat penenang kemudian digunakan untuk mengurangkan simptom, tetapi ini belum terbukti membawa menuju kejayaan yang berkekalan. Sebaliknya, simptomnya boleh bertambah buruk. Terapi selalu bertujuan untuk memberi petua tingkah laku pesakit. Sikap sebelum dan semasa penerbangan dapat dikawal secara kognitif. Oleh itu, adalah mustahak untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh dari rawatan awal dalam praktik. Ini termasuk bernafas teknik. Dalam keadaan apa pun pesakit tidak boleh menjauhi lapangan terbang. Ini nampaknya kebanyakan doktor merupakan strategi yang salah. Oleh itu, aduan semakin kukuh dan dapat juga muncul dalam situasi lain yang dianggap mengancam.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Asas terpenting untuk memerangi aviophobia adalah peningkatan pengetahuan. Maklumat terperinci mengenai bagaimana kapal terbang berfungsi, bagaimana mereka berperilaku dalam penerbangan dan, yang paling penting, keselamatan langkah-langkah dapat membantu mengurangkan ketakutan yang timbul sebelum menaiki penerbangan. Sangat berguna untuk menghidupkan kembali penerbangan beberapa kali di dalam penerbangan anda kepala sebelum ia benar-benar berlaku. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menangani pergolakan atau suara penerbangan. Tempat duduk lorong mengatasi perasaan terkurung dan hilang kawalan. Di tempat duduk tepat di atas sayap, pergerakan pesawat tidak begitu ketara. Semasa penerbangan, sedar kelonggaran memainkan peranan utama. Untuk tujuan ini, disarankan untuk mengelakkan faktor tekanan pada hari penerbangan dan memakai pakaian yang selesa. A bernafas teknik harus dipelajari terlebih dahulu yang boleh digunakan semasa penerbangan. Juga berguna ialah penegasan, iaitu frasa penguat positif yang mengalihkan fokus dari kegelisahan dan menuju keadaan yang santai. Latihan - di mana mungkin - juga memberikan gangguan. Sebaliknya, penggunaan alkohol atau pil untuk menenangkan tidak disarankan, kerana ini boleh memberi kesan sampingan yang tidak diingini dan tidak memberikan penyelesaian jangka panjang.