Kejang demam: Gejala, kursus, terapi

Gambaran ringkas

 • Simptom: Demam, otot berkedut, mata berpusing, pengsan tiba-tiba, kulit pucat, bibir biru.
 • Kursus: Kebanyakan kursus yang tidak rumit dan tidak bermasalah, kerosakan kekal sangat jarang berlaku
 • Rawatan: Gejala biasanya hilang dengan sendirinya. Doktor merawat kejang demam dengan ubat antikonvulsan, antara lain. Di samping itu, antipiretik dan kompres sejuk adalah sesuai.
 • Penerangan: Sawan yang berlaku bersamaan dengan demam (suhu badan melebihi 38.5 darjah Celsius).
 • Punca: Masih belum jelas; kecenderungan genetik disyaki bersama-sama dengan kebanyakan jangkitan tidak berbahaya (cth., saluran pernafasan atas) yang membawa kepada peningkatan suhu badan dengan cepat
 • Pencegahan: Pencegahan biasanya tidak mungkin; dalam kes serangan berulang, dapatkan ubat antispasmodik yang ditetapkan oleh doktor di rumah.
 • Bila nak jumpa doktor? Lawatan ke doktor disyorkan selepas setiap sawan demam.

Bagaimanakah anda mengenali sawan demam?

Dalam sawan demam, kanak-kanak berkedut di seluruh badan mereka, otot mereka kejang dan badan mereka secara luar biasa kaku dan meregang. Biasanya seluruh badan terjejas, tetapi dalam beberapa kes hanya anggota individu (cth., lengan dan kaki) terjejas. Kadang-kadang lengan dan kaki tiba-tiba lembik semula. Biasanya, kanak-kanak itu memulas mata ke atas, mempunyai anak mata yang melebar atau pandangan tetap.

Sesetengah kanak-kanak pucat, dan kulit mereka kadangkala bertukar biru seketika - terutamanya pada muka dan sekitar bibir. Pernafasan sering menjadi perlahan dan sukar. Semasa mengalami sawan, kanak-kanak juga sering kehilangan kesedaran.

Gejala biasa sawan demam ialah:

 • Demam (suhu badan melebihi 38.5 darjah Celsius).
 • Kekejangan otot
 • Terbeliak mata
 • Hilang kesedaran secara tiba-tiba
 • Kulit berwarna pucat atau biru

Bergantung pada simptom yang terdapat dalam sawan demam, perbezaan dibuat antara sawan demam mudah dan rumit:

Kejang demam yang mudah atau tidak rumit hanya berlangsung tiga hingga empat minit, atau maksimum lima belas minit. Ia menjejaskan seluruh badan dan biasanya tidak berbahaya. Biasanya, tiada lagi sawan dalam 24 jam pertama selepas yang pertama.

Kejang demam kompleks (rumit).

Sawan demam yang kompleks atau rumit berlangsung lebih lama daripada 15 minit dan mungkin berulang dalam masa 24 jam. Kejang demam yang rumit adalah tanda pertama epilepsi berikutnya atau penyakit lain dalam kira-kira empat daripada 100 kes, dan harus dinilai oleh doktor. Kejang demam jenis ini berlaku lebih kurang kerap.

Apakah perjalanan sawan demam?

Seperti yang mengancam seperti sawan demam, kanak-kanak biasanya pulih daripadanya dengan cepat. Kejang demam mudah berlangsung hanya beberapa saat hingga minit (maksimum 15 minit). Gejala biasanya hilang semula dengan sendirinya.

Adakah sawan demam berbahaya?

Sebagai peraturan, sawan demam tidak berbahaya, dan sudah tentu tidak membawa maut. Memang benar bahawa ibu bapa biasanya sangat takut apabila sawan demam berlaku - terutamanya jika ia adalah yang pertama. Mereka takut untuk kehidupan kanak-kanak itu, kerana sawan demam sering kelihatan sangat dramatik. Walau bagaimanapun, sebahagian besar sawan adalah tidak rumit dan tidak bermasalah. Prognosis biasanya sangat baik.

Kanak-kanak yang mengalami sawan demam berkembang sama seperti kanak-kanak tanpa sawan demam. Kejang tidak merosakkan otak kanak-kanak. Walau bagaimanapun, dengan sawan demam mudah, kira-kira satu daripada tiga kanak-kanak berisiko untuk berulang. Apabila kanak-kanak mencapai usia sekolah, sawan biasanya berhenti.

Walau apa pun, dapatkan nasihat doktor selepas sawan demam untuk menolak penyakit serius (cth., meningitis).

Komplikasi apa yang boleh berlaku?

Kerosakan akibat kepada perkembangan mental atau fizikal kanak-kanak tidak dijangka dalam kebanyakan kes: Kanak-kanak berkembang sama seperti kanak-kanak tanpa sawan demam.

Dalam kebanyakan kes, sawan demam berakhir apabila ibu bapa tiba di hospital atau pejabat doktor bersama anak mereka. Untuk berada di bahagian yang selamat, doktor kemudian melakukan beberapa ujian dan menolak sebab dan komplikasi lain.

Kejang demam dan risiko epilepsi

Dalam kes yang jarang berlaku, epilepsi berada di belakang sawan berulang. Risiko mendapat epilepsi meningkat pada kanak-kanak terutamanya jika:

 • sawan berlaku sebelum umur sembilan bulan dan terdapat sejarah keluarga epilepsi.
 • @ sawan berlangsung lebih lama daripada 15 minit.
 • kanak-kanak tidak berkembang secara mental atau fizikal mengikut umurnya walaupun sebelum sawan.

Tanpa faktor risiko ini, hanya kira-kira satu peratus akan mengalami epilepsi selepas sawan demam.

Lebih-lebih lagi apabila sawan demam berlaku buat kali pertama, perkara yang paling penting ialah kekal tenang dan mengelakkan kanak-kanak daripada mencederakan dirinya sendiri dengan pergerakan yang tidak terkawal. Untuk melakukan ini, perhatikan langkah-langkah berikut:

 • Tinggal bersama kanak-kanak itu, dan kekal tenang.
 • Periksa kesedaran dan pernafasan kanak-kanak
 • Dail 911 secepat mungkin (di Jerman hubungi 112), atau maklumkan kepada pakar pediatrik (terutamanya jika ia adalah sawan demam pertama).
 • Longgarkan pakaian kanak-kanak supaya dia boleh bernafas dengan bebas.
 • Alihkan objek keras dari laluan (cth., tepi, sudut tajam) supaya kanak-kanak tidak mencederakan dirinya sendiri.
 • Jangan pegang atau goncang anak.
 • Jangan cuba menahan atau menghalang kedutan kanak-kanak.
 • Jangan beri anak makan atau minum (risiko tercekik!).
 • Jangan masukkan sebarang objek ke dalam mulut kanak-kanak, walaupun kanak-kanak itu menggigit lidahnya.
 • Lihat jam untuk melihat berapa lama sawan itu berlangsung.
 • Setelah sawan selesai, letakkan kanak-kanak dalam kedudukan pemulihan.
 • Kemudian ambil suhu badan anak.

Jika kanak-kanak itu tidak sedarkan diri dan tidak bernafas, mulakan usaha resusitasi dengan segera dan hubungi 911!

Selepas sawan, adalah penting bahawa doktor memeriksa kanak-kanak itu. Hanya dengan cara ini adalah mungkin untuk menolak penyakit lain yang lebih serius (contohnya meningitis) dengan pasti. Di samping itu, doktor mengesyorkan supaya kanak-kanak dimasukkan ke hospital sehingga kira-kira satu setengah tahun selepas sawan demam pertama.

Sebab yang mungkin untuk kemasukan ke hospital termasuk:

Ini adalah sawan demam pertama kanak-kanak itu.

 • Ia adalah sawan demam yang rumit.
 • Punca sawan tidak jelas (cth., disyaki epilepsi).

Jika kanak-kanak itu telah mengalami sawan demam beberapa kali dan sawan bertahan lebih lama daripada beberapa minit, doktor mungkin menetapkan ubat kecemasan untuk diambil oleh ibu bapa di rumah. Ini biasanya ubat anticonvulsant yang diberikan melalui dubur kanak-kanak seperti suppositori. Pakar pediatrik anda akan memberitahu anda dengan tepat cara menggunakan ini dan cara menyimpan ubat tersebut.

Apa itu kejang demam?

Sawan demam ialah sawan yang disebabkan oleh peningkatan suhu badan yang cepat (biasanya melebihi 38.5 darjah Celsius). Kejang demam lebih kerap berlaku, terutamanya pada kanak-kanak kecil. Selalunya, sawan demam pada kanak-kanak kelihatan menakutkan, tetapi ia biasanya tidak berbahaya.

Siapa yang terjejas terutamanya?

Faktor keturunan juga memainkan peranan: Jika sawan demam sudah berlaku dalam keluarga, kebarangkalian anak akan sawan meningkat.

Pada usia lanjut (walaupun pada orang dewasa), sawan demam jarang berlaku tetapi mungkin. Walau bagaimanapun, ia masih belum jelas mengapa ini berlaku.

Apakah yang mencetuskan sawan demam?

Tidak diketahui dengan tepat mengapa sesetengah kanak-kanak terdedah kepada sawan apabila mereka demam. Mengikut pengetahuan semasa, otak orang yang mengalami sawan demam cenderung untuk bertindak balas terhadap demam atau peningkatan pesat suhu badan (biasanya melebihi 38.5 darjah Celsius) dengan sawan pada peringkat perkembangan tertentu. Doktor percaya bahawa otak kanak-kanak berumur antara lapan bulan dan empat tahun sangat terdedah kepada sawan.

Pada bayi, sawan demam juga berlaku pada suhu serendah 38 darjah Celsius.

Kejang demam kerap berlaku dalam konteks demam tiga hari (jangkitan dengan herpesvirus manusia jenis 6, HHV 6). Kurang biasa, jangkitan bakteria (cth., angina streptokokus atau jangkitan saluran kencing) bertanggungjawab untuk sawan demam.

Sama ada sawan demam berlaku bergantung terutamanya pada seberapa cepat suhu badan meningkat.

Hanya sangat jarang sawan demam disebabkan oleh jangkitan serius seperti meningitis atau radang paru-paru. Kejang demam juga boleh diperhatikan selepas vaksinasi (cth. terhadap batuk kokol, campak, beguk, rubella, polio, difteria atau tetanus).

Sama ada demam itu sendiri atau jangkitan yang menyebabkan demam menyebabkan sawan masih belum difahami sepenuhnya. Doktor menganggap bahawa kecenderungan untuk sawan demam adalah kongenital dan oleh itu berlaku dalam beberapa keluarga dalam beberapa ahli.

Bagaimanakah sawan demam boleh dicegah?

Tidak mustahil untuk mengelakkan sawan demam sepenuhnya. Sesetengah ibu bapa memberi anak-anak mereka ubat penurun demam sebaik sahaja suhu badan mencecah 38.5 darjah Celsius. Mereka berharap ini dapat melindungi kanak-kanak daripada sawan demam. Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik bahawa ini menghalang sawan demam. Oleh itu, doktor menasihatkan supaya tidak memberi ubat penurun demam sebagai langkah pencegahan!

Gunakan ubat penurun demam hanya selepas berunding dengan pakar pediatrik anda. "Terapi berlebihan" dengan persediaan mengurangkan demam mesti dielakkan pada semua kos!

Jika kanak-kanak itu telah mengalami sawan demam, doktor kadangkala menetapkan ubat kecemasan (contohnya, antikonvulsan) untuk dibawa pulang oleh ibu bapa. Walau bagaimanapun, berikan ini hanya jika kanak-kanak itu benar-benar demam dan hanya seperti yang ditetapkan oleh doktor. Memberi ubat-ubatan sebagai langkah pencegahan sekiranya jangkitan tidak digalakkan!

Kejang demam boleh dicegah dalam beberapa kes.

Selepas sawan demam pertama, kanak-kanak harus sentiasa diperiksa dengan teliti oleh doktor. Pengecualian wujud jika kanak-kanak telah mengalami beberapa kejang demam yang mudah dikendalikan dan berlalu dengan cepat. Walau bagaimanapun, kerana sebab-sebab lain mungkin berlaku dengan setiap sawan baru, adalah dinasihatkan untuk sentiasa mendapatkan nasihat perubatan.

Dalam kes sawan demam yang rumit, adalah penting bahawa kanak-kanak itu diperiksa dengan teliti di hospital. Sebagai peraturan, kanak-kanak dengan sawan demam yang rumit tinggal di hospital sekurang-kurangnya satu malam untuk menjelaskan punca sebenar dan untuk memerhatikan perjalanan.

Bagaimana doktor membuat diagnosis?

Mula-mula doktor bertanya kepada orang yang mengiringi (biasanya ibu bapa) apakah simptom yang berlaku, berapa lama sawan itu berlarutan dan bahagian badan yang mana yang terjejas dan dalam urutan apa. Oleh kerana sawan demam dimanifestasikan oleh simptom tipikal (demam ditambah sawan), biasanya mudah untuk doktor mendiagnosis.

Hanya jika penyakit serius disyaki, seperti meningitis, doktor akan melakukan pemeriksaan lanjut untuk menjelaskan puncanya. Ini termasuk, sebagai contoh, ujian darah atau pemeriksaan cecair serebrospinal (lumbar puncture) untuk menolak jangkitan.

Epilepsi atau gangguan neurologi lain boleh didiagnosis dengan mengukur gelombang otak (electroencephalography, EEG). Prosedur pemeriksaan pengimejan seperti tomografi komputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) menjadikan struktur otak kelihatan untuk mengecualikan kecacatan atau tumor sebagai punca sawan demam yang rumit.