Inkontinensia Fecal: Apa yang Perlu Dilakukan?

Sebab-sebab najis masalah lemah kawalan kencing bervariasi: tidak wajar diet, sembelit, kelemahan otot pada usia tua atau penyakit kronik boleh menjadi pencetus kotoran masalah lemah kawalan kencing. Terapi langkah-langkah yang dapat membantu melawan najis masalah lemah kawalan kencing termasuk perubahan dalam diet dan pengukuhan lantai pelvik. Dalam artikel berikut, anda akan belajar mengenali inkontinensia tinja, apa yang menyebabkannya dan apa yang menjanjikan kelegaan jika anda tidak mengalami najis.

Apakah inkontinensia tinja?

Inkontinens tahi menerangkan ketidakupayaan mengekalkan najis dan gas pencernaan di Rektal sehingga berlaku pembuangan air besar secara sukarela. Sehingga tiga peratus penduduk Jerman terjejas.

Bilakah inkontinensia tinja dirujuk?

Secara umum, kita bercakap mengenai inkontinensia tinja apabila gas usus atau kandungan usus kerap keluar secara tidak sengaja dari Rektal dan tidak dapat disimpan sehingga pesakit pergi ke tandas. Inkontinensia tinja mesti dibezakan daripada buang air besar (encopresis). Enfecation menerangkan - kadang-kadang bahkan sukarela - buang air besar dengan konsistensi normal di tempat-tempat yang tidak dimaksudkan untuk itu dalam persekitaran sosiobudaya orang yang terkena.

Inilah cara proses diagnostik berjalan

Untuk mendiagnosis inkontinensia tinja, lawatan ke doktor adalah perlu. Untuk membuat diagnosis inkontinensia tinja, gejala yang dijelaskan oleh pesakit semasa perundingan perubatan sangat menentukan bagi doktor. A pemeriksaan fizikal dengan pemeriksaan digital rektum, di mana ketegangan otot sfingter diukur, juga membantu dalam diagnosis. Ketegangan otot sfinkter juga dapat diukur dengan bantuan alat pengukur instrumental, misalnya dalam bentuk ujian kontinensi. Orang yang sihat biasanya dapat menyimpan kira-kira 800 ml cecair di sini. Bergantung pada kesnya, pemeriksaan pencitraan seperti MRI dari Rektal juga boleh membantu.

Bagaimana cara buang air besar berfungsi dalam kes biasa?

Apabila najis masuk ke rektum, reseptor regangan diaktifkan. Akibatnya, otot sfinkter dalaman secara automatik mengendurkan. Sementara itu, ketegangan otot sfinkter luaran meningkat, yang dapat kita kawal secara sukarela. Sensasinya adalah dorongan untuk membuang air besar. Najis dikosongkan hanya apabila sfinkter luaran dan lantai pelvik berehat.

Gejala dan klasifikasi inkontinensia tinja

Inkontinensia tahi diklasifikasikan secara perubatan menjadi tiga darjah keparahan berdasarkan keparahan gejalanya:

 • Gred 1: pembuangan gas usus yang tidak terkawal.
 • Gred 2: Pembuangan najis cecair yang tidak terkawal.
 • Gred 3: Pembuangan najis pepejal yang tidak terkawal.

Di samping itu, terdapat dua bentuk inkontinensia tinja khas:

 • Pembuangan najis menggambarkan pembuangan najis terkecil.
 • Sindrom urge, inkontinens terdesak, didefinisikan sebagai keperluan untuk segera mengunjungi tandas sebaik ada dorongan untuk membuang air besar, kerana najis tidak lagi dapat disimpan pada individu yang terkena setelah memasuki rektum.

Penyebab tipikal inkontinensia tinja

Terdapat banyak penyebab berlakunya inkontinensia tinja:

 • Pada orang tua, penyebab umum inkontinensia tinja adalah sembelit kronik digabungkan dengan keupayaan menurun untuk mengawal lantai pelvik dan otot sfinkter sesuka hati. Selalunya dalam kes kelemahan lantai panggul ini, inkontinensia kencing berlaku pada masa yang sama.
 • Semasa kelahiran atau pembedahan semula jadi, kecederaan otot pada sfinkter mungkin berlaku, yang boleh menyebabkan inkontinensia tinja.
 • Ulser di rektum, seperti kolon kanser, boleh merosakkan otot dan saraf di rektum, menyebabkan inkontinensia tinja.
 • Penyakit usus radang kronik seperti Penyakit Crohn or ulser kolitis boleh membawa inkontinensia tinja. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan kawalan sukarela otot sfinkter yang disebabkan oleh kronik keradangan dari rektum. Risiko inkontinensia diperburuk oleh kecenderungan untuk teruk cirit-birit dan fistula radang antara usus dan kulit.
 • Dalam penyakit neurologi saraf, Seperti paraplegia atau selepas a strok, pengecutan sukarela otot dasar pelvis mungkin terhad, yang boleh mengakibatkan inkontinensia tinja.
 • Selepas penggunaan alkohol, ketegangan otot umum dalam badan menurun dan oleh itu juga tekanan sfingter dan dasar pelvis. Oleh itu, najis dapat dikekalkan lebih teruk ketika diminum.
 • Pada kanak-kanak, malformasi otot atau sistem saraf mungkin sudah ada semasa kelahiran, yang secara simtomatik sering disertai oleh inkontinensia tinja. Ini termasuk, misalnya, kerosakan usus (atresia), penyakit otot dan bentuk spina bifida (meningomyeloceles).

Apa yang perlu dilakukan untuk inkontinensia tinja?

Topik "inkontinensia" secara amnya memberi tekanan dan memalukan bagi mereka yang terjejas dan juga untuk saudara-mara. Lebih penting lagi untuk mendapatkan bantuan profesional. Sudah tentu, ini juga berlaku dalam kes inkontinensia tinja. Am langkah-langkah seperti peraturan tinja, bekerjasama dengan doktor keluarga dan ahli fisioterapi melalui latihan otot dan pemakanan yang disasarkan, dapat menjadi langkah pertama dalam rawatan. Di samping itu, kejururawatan langkah-langkah dan perubatan bantuan seperti sisipan dan lampin adalah sokongan penting dalam kehidupan seharian dengan inkontinensia tinja.

Membantu inkontinensia tinja

Terdapat banyak produk perubatan yang tersedia untuk orang dewasa yang membantu menjalani kehidupan seharian yang normal walaupun terdapat najis. Ini termasuk, misalnya, tuala wanita, tampon dubur dan lampin untuk orang dewasa, yang boleh dibeli di kedai ubat, misalnya.

Terapi mana yang membantu?

Latihan lantai pelvis dan latihan lantai panggul membantu menguatkan otot sfingter luaran dengan latihan yang disasarkan. Dengan bantuan latihan-latihan ini, ketegangan otot-otot dasar panggul secara sukarela dapat ditingkatkan. Latihan biofeedback boleh membantu sama seperti latihan lantai panggul sebagai pilihan rawatan lebih lanjut. Sekiranya inkontinensia tinja berlaku terutamanya dengan najis nipis, ubat seperti loperamide dapat membantu dengan melambatkan aktiviti usus. Sekiranya sembelit berlaku, sebaliknya, inkontinensia tinja dapat diatasi dengan bantuan ubat-ubatan yang mempunyai kesan sokongan terhadap aktiviti usus (julap).

Rawatan dengan prosedur pembedahan

Sebagai pilihan terakhir untuk terapi, terdapat juga prosedur pembedahan. Air mata otot sfinkter dalaman dan luaran, misalnya, dapat dijahit untuk memulihkan fungsi otot. Sekiranya inkontinensia tinja dipicu bukan oleh otot tetapi oleh bekalan saraf ke rektum, a perentak jantung boleh ditanamkan, misalnya. Ini merangsang saraf otot sfinkter dan mengaktifkan otot dengan cara ini.

Pemakanan: apa yang harus dimakan untuk inkontinensia tinja?

Secara amnya, makanan kembung harus dielakkan jika berlaku najis. Kaunseling pemakanan juga boleh membantu dalam inkontinensia tinja untuk memberikan petua secara individu. Sebagai contoh, sembelit atau kecenderungan untuk cirit-birit dapat dicegah secara khusus. Contohnya, orang yang cenderung cirit-birit or inkontinens terdesak harus menghindari serat atau sekurang-kurangnya memakannya dengan cecair yang mencukupi. Sebaliknya, sekiranya berlaku sembelit, disarankan untuk makan mengikut sasaran serat pemakanan untuk merangsang pergerakan usus sebagai hasilnya.

Doktor mana yang merawat inkontinensia tinja?

Secara amnya, disarankan untuk pergi dengan gejala inkontinensia tinja terlebih dahulu kepada doktor keluarga yang merawat. Di sana, peperiksaan awal sudah boleh dibuat dan terapi cadangan yang diberikan. Ini termasuk, sebagai contoh, perubahan dalam diet, ubat untuk mengawal najis atau rujukan ke ahli fisioterapi. Sekiranya langkah-langkah rawatan ini tidak memberikan peningkatan yang mencukupi, inkontinensia tinja biasanya dirawat oleh ahli proktologi.