Pancutan Wanita: Apa yang Ditandakan

Apa itu ejakulasi wanita?

Ejakulasi wanita adalah rembesan cecair semasa rangsangan seksual dan orgasme. Asal, kuantiti, komposisi cecair serta mekanisme rembesan berbeza-beza. Ejakulasi wanita mungkin nyata sebagai pelinciran faraj meningkat (pelinciran faraj) serta ejakulasi wanita dalam erti kata yang lebih sempit (rembesan cecair daripada kelenjar tertentu dalam vestibul faraj). Kadangkala pelepasan air kencing cair dalam kuantiti yang banyak (inkontinens urinary coital) juga disalahtafsirkan sebagai ejakulasi wanita.

Ketiga-tiga bentuk pelepasan cecair juga boleh berlaku serentak. Jumlah cecair yang dikeluarkan boleh berbeza dari satu hingga 50 mililiter.

Meningkatkan pelinciran faraj

Ia disebabkan oleh peningkatan aliran darah tempatan dan bengkak. Jumlah dan komposisi cecair pelincir dipengaruhi oleh panjang dan intensiti aktiviti seksual. Semasa penembusan zakar, cecair ini mungkin kosong sebagai pancutan.

Ejakulasi wanita dalam erti kata yang lebih sempit

Pancutan wanita berasal dari kelenjar Skene (kelenjar parurethral), yang saluran perkumuhannya terbuka ke dalam vestibul faraj di sebelah pembukaan uretra. Kerana rembesan mereka serupa dengan rembesan kelenjar prostat pada lelaki, mereka juga dipanggil "kelenjar prostat wanita".

Ejakulasi wanita yang dirembeskan berlaku semasa orgasme, tetapi ia tidak perlu berlaku dengan setiap orgasme.

Memancut air kencing

Kadang-kadang pemancutan air kencing yang dicairkan pada wanita semasa persetubuhan disalah anggap sebagai ejakulasi wanita. Walau bagaimanapun, secara tegasnya, ia adalah inkontinensia kencing najis. Ia boleh berlaku semasa penembusan zakar atau orgasme, contohnya. Punca inkontinens urinary coital masih dalam perbincangan. Sebagai contoh, gangguan fungsi sfinkter uretra adalah kemungkinan.

Apakah fungsi pancutan wanita?

Kepentingan ejakulasi wanita masih diperdebatkan. Pakar menganggap bahawa ejakulasi wanita, serta rembesan lain dari rembesan kelenjar dalam faraj, mempunyai tujuan untuk melembapkan membran mukus dan dengan itu meningkatkan pelinciran di dalam faraj. Ini memudahkan penembusan zakar.

Bagaimanakah ejakulasi wanita berfungsi?

Pancutan wanita dari kelenjar paraurethral dirembes apabila faraj dan kelentit dirangsang.

Peningkatan pelinciran faraj (pelinciran) adalah hasil daripada peningkatan aliran darah faraj dan bengkak yang berlaku semasa rangsangan seksual.

Apakah gangguan yang boleh menyebabkan ejakulasi wanita?

Wanita mungkin mendapati cecair yang terkumpul di kawasan faraj (pancutan wanita) tidak selesa atau memalukan pasangan mereka. Sesetengah wanita juga cuba menahan orgasme mereka kerana malu, dengan harapan dapat mencegah ejakulasi wanita juga.

Tidak setiap wanita ejakulasi dan tidak setiap wanita mempunyai kelenjar paraurethral (hanya kira-kira dua pertiga daripada semua wanita mempunyainya). Dalam kesusasteraan, kejadian ejakulasi (wanita) dilaporkan antara 10 dan 54 peratus. Ejakulasi wanita secara amnya bukan sebahagian daripada orgasme wanita, dan tidak ada nilai penyakit jika wanita tidak menghasilkan ejakulasi wanita.