Organisma dan Pemakanan Wanita

Pemakanan yang sihat adalah keperluan asas untuk kesejahteraan fizikal dan mental, dan juga prestasi organisma kita. Sebilangan besar orang menyedari perkara ini. Walaupun begitu, kenyataannya sering kali berbeza: Gaya hidup masa kini tidak hanya memberi kita pelbagai jenis makanan dan minuman, tetapi juga kebiasaan makan yang salah. Sebagai tambahan, media, pengiklanan, keluarga, rakan-rakan dan, yang paling penting, pendidikan kita semua berperanan dalam menentukan makanan yang kita jangkau. Usaha wanita muda khususnya untuk mendapatkan atau mempertahankan "berat" serendah mungkin biasanya membawa kepada diet yang tidak sihat. Akibat yang kerap adalah kesihatan-mengancam kekurangan nutrien tertentu. Di samping itu, tingkah laku ini juga merupakan tempat pembiakan bagi perkembangan gangguan makan.

Apakah diet yang sihat?

Yang sihat diet adalah makanan campuran rendah lemak, seimbang, kaya dengan kompleks karbohidrat dan serat pemakanan, dan penghidratan yang mencukupi. Ia memastikan bekalan optimum karbohidrat, protein dan lemak, vitamin dan mineral. Seimbang diet hendaklah disusun seperti berikut.

  • 50 hingga 60 peratus setiap hari kalori dari karbohidrat (1 gram = 4 kkal).
  • 15 hingga maksimum. 20 peratus daripada protein (1 gram = 4 kcal)
  • 25 hingga maksimum 30 peratus daripada lemak (1 gram = 9 kkal)

Bergantung pada wilayah, jumlah lemak di diet menjadikan 40 hingga 50 peratus, kadang-kadang lebih banyak daripada pengambilan tenaga harian. Tidak hairanlah bahawa diet terhad kalori terutamanya menjimatkan lemak kalori dan berdasarkan produk rendah lemak.

Keperluan pemakanan wanita dalam fasa kehidupan tertentu

Keperluan pemakanan wanita dan kanak-kanak perempuan berbeza dengan keperluan lelaki pada tahap kehidupan tertentu.

Kanak-kanak dan remaja

Kanak-kanak dan remaja telah meningkatkan keperluan tenaga semasa fasa pertumbuhan. Mereka memerlukan 1.2 hingga 1.5 gram protein per kg berat badan setiap hari. Gabungan dari protein dari haiwan dan sayur-sayuran adalah yang terbaik. Bekalan kalsium, fosforus dan vitamin D semasa pertumbuhan cukup penting untuk kehidupan selanjutnya. Berfungsi dengan baik kalsium metabolisme ditetapkan dalam zaman kanak-kanak. Pengambilan tidak mencukupi kalsium dan fosforus pada usia muda meningkatkan risiko berkembang osteoporosis kemudian dalam hidup. Gadis-gadis muda harus berkembang kuat tulang dan gigi yang sihat. Penderma kalsium utama adalah susu dan produk tenusu.

Keterlambatan

Selepas tempoh haid pertama, seorang gadis memerlukan lebih banyak besi. Besi lebih baik diserap apabila diambil dalam bentuk yang mudah digunakan oleh tubuh (produk haiwan, terutama daging otot). Di samping itu, eksipien tertentu, seperti vitamin C (jus oren), memudahkan besi penyerapan dalam saluran penghadaman. Sekiranya tidak ada kekurangan zat besi, satu atau dua hidangan daging setiap minggu sudah mencukupi. Bekalan bahan penting yang mencukupi juga harus diingat selama ini zaman kanak-kanak dan remaja. Semakin kerap, kanak-kanak dan remaja meminum minuman ringan bergula, sementara pengambilan susu dan jus buah semakin berkurangan.

Mengandung dan menyusukan anak

Ibu yang mengandung atau menyusu memerlukan lebih banyak protein, kalsium, zat besi, lemak, dan air. Bayi dan bayi yang baru lahir memerlukan kalsium untuk tulang dan protein untuk tisu badan. Sekiranya kekurangan kalsium, bahan tulang ibu berfungsi sebagai sumber kalsium. Yang semakin meningkat darah jumlah semasa mengandung memerlukan pengambilan zat besi yang meningkat. Wanita hamil dan menyusu harus makan sekurang-kurangnya dua kali makan daging setiap minggu. Mereka juga memerlukan lebih banyak lagi air. Semasa mengandung, lebih air disimpan di dalam uterus dan tisu pelvis, dan susu ibu juga mengandungi sekitar 90 peratus air. Semasa pertumbuhan, mengandung dan menyusui, wanita juga memerlukan sejumlah lemak (sekurang-kurangnya 15 hingga 20 peratus kalori) dalam diet mereka, termasuk kolesterol. Kolesterol merupakan sebahagian daripada membran sel. Organisme yang tumbuh mempunyai kadar pembelahan sel yang tinggi dan memerlukan bahan binaan yang sesuai untuk ini.

Menopaus

Semasa dan selepas menopaus, seorang wanita harus mengambil sekurang-kurangnya 1.5 gram kalsium (0.8 gram mencukupi sebelum ini). Malah 1 liter segar susu mengandungi 1.2 gram mineral ini. Tetapi ia juga banyak terdapat dalam produk tenusu, oat, badam, kacang dan kangkung. Selanjutnya, di menopaus untuk mengelakkan osteoporosis 800 miligram fosforus dan 400 iaitu (unit antarabangsa) sebanyak vitamin D disyorkan setiap hari.

Senior

Orang tua sering hadir gangguan fungsi (pencernaan, metabolik, osteoporosis, dan lain-lain) dan keperluan kalori berkurang. Pada tahap kehidupan ini, wanita memerlukan protein yang mudah dicerna, lebih sedikit gula, dan kurang lemak. Kerana semakin berkurangan bile pengaliran, lemak kurang senang dicerna dan dengan itu kurang senang ditoleransi. Buah-buahan harus lebih disukai daripada biji-bijian sebagai sumber serat.

Alkohol dan kesihatan

Kajian epidemiologi Numerreice dalam beberapa tahun terakhir menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara sederhana alkohol penggunaan dan penurunan kadar sebanyak jantung dan infark irn. Untuk wanita yang sihat, Dr. N.Wormer mengesyorkan sehingga 24 gram alkohol setiap hari dalam bukunya "Anggur Harian". Wanita bertolak ansur secara organik kurang alkohol berbanding lelaki (jumlah yang disyorkan 32 gram). Terbukti secara saintifik bahawa alkohol sehingga jumlah ini bermanfaat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, kajian tersebut kebanyakannya merujuk kepada pengambilan wain merah. Perlu diketahui ketika bercakap mengenai alkohol bahawa alkohol mengandungi lebih banyak kalori (7 kcal per gram) berbanding karbohidrat dan protein. Sebaik sahaja alkohol perlu dipecah, pemecahan lemak sangat dikurangkan. Tenaga dari alkohol "disalurkan" dalam bentuk asid lemak. Minuman beralkohol juga sering membuat orang lapar. Sebaliknya, segelas wain merah dengan makanan menyebabkan lebih banyak zat besi diserap dari makanan.

Sindrom pramenstruasi (PMS).

Tidak seperti lelaki, wanita mengalami turun naik hormon haid. Ini boleh nyata dalam gangguan seperti perubahan emosi, kemurungan, peningkatan pengekalan air di tisu, dan selera makan yang lebih besar sebelum bermulanya haid. Wanita sering mengadu keinginan makanan dan keinginan kuat untuk gula-gula sebelumnya haid. Wanita yang terjejas dapat mengatasi ini dengan kerap makan makanan yang lebih kecil, terutamanya buah atau karbohidrat rendah kalori. Pakar pemakanan berulang kali menunjukkan bahawa wanita cukup sederhana dalam pilihan makanan mereka, bahkan di dunia perindustrian. Mereka makan protein berkualiti rendah, buah kecil, tetapi terlalu banyak gula dan lemak. Anemia, osteoporosis, kekurangan vitamin laten dan teruk obesiti adalah akibat yang biasa. Kajian menunjukkan bahawa perbezaan diet anak lelaki dan perempuan sudah ada zaman kanak-kanak dan semasa remaja. Kanak-kanak lelaki lebih suka makanan daging dan kanak-kanak perempuan lebih suka makanan rendah kalori dengan karbohidrat dan sayur-sayuran. Wanita juga cenderung minum terlalu sedikit. Kulit kering dan selaput lendir adalah akibat biasa dari ini. Nasihat yang baik adalah makan makanan seimbang, minum sekurang-kurangnya 2 liter cecair sehari, dan pastikan keperluan nutrien penting anda dipenuhi.