Femoral Hernia: Punca, Gejala & Rawatan

A paha hernia adalah hernia usus. Ia berlaku di bawah ligamen inguinal dan ketara dengan kesakitan itu tidak semestinya menunjukkan kawasan yang cedera. Sebagai contoh, gejala awalnya boleh mempengaruhi paha. A paha hernia selalu memerlukan rawatan pembedahan.

Apa itu hernia paha?

Dalam konteks hernia paha, terdapat kantung hernia yang meluap melalui tapak di tisu. Terutama apabila terdapat peningkatan tekanan, hernia paha tidak hanya dapat dirasakan di perut, tetapi sering juga terlihat. Hernia itu sendiri terdiri daripada pelbagai elemen. Ini termasuk lubang hernial, kantung hernial, dan kandungan hernial. Hernia femoral ditunjukkan oleh lubang hernia, yang mempunyai ukuran maksimum satu sentimeter. Ia boleh terletak di bawah ligamen inguinal. Kerana bahagian usus mungkin terletak di kantung hernia, hernia paha selalu memerlukan pembedahan. Jika tidak, usus mungkin terperangkap di antara struktur, yang akan menyebabkan ketidakselesaan lebih lanjut. Secara keseluruhan, wanita lebih kerap terkena hernia paha berbanding lelaki. Pada 40 peratus pesakit, segmen usus yang terperangkap sudah dapat dijumpai semasa diagnosis dibuat. Selain hernia paha, hernia lain mungkin berlaku pada masa yang sama. Fenomena seperti itu berlaku pada kira-kira 50 peratus daripada semua pesakit. Dalam kes ini, bukan sahaja terdapat hernia paha, tetapi juga hernia inguinal.

Punca

Penyebab hernia paha boleh dijumpai di kawasan tisu yang lemah di dalam dinding perut. Dinding perut stabil oleh pelbagai struktur, seperti fasia dan aponeuroses. Walau bagaimanapun, kawasan inguinal tidak disokong secara universal dan sama rata. Sebaliknya, beberapa kawasan mempunyai kekurangan aponeurosis dan otot. Oleh itu, ini secara semula jadi lebih rentan terhadap herniasi dan dapat difahami sebagai titik lemah semula jadi. Salah satu laman hernia seperti ini terdapat di bahagian belakang ligamen inguinal dalam keadaan hernia paha. Sekiranya berlaku peningkatan tekanan dengan lemah bersamaan tisu penghubung, hernia paha akhirnya boleh berlaku. Menurut para pakar, ada beberapa faktor yang menyokong perkembangan fenomena seperti itu. Ini termasuk, misalnya, kehamilan yang lebih kerap, yang sudah ada berat badan berlebihan serta kolagen kelemahan, yang berkembang seiring bertambahnya usia. Beberapa penyakit lain ditunjukkan oleh kolagen kelemahan, seperti Sindrom Marfan. Selepas pembedahan pangkal paha, prosedur yang diaplikasikan juga dapat meningkatkan kemungkinan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Hernia paha tidak selalu menyebabkan ketidakselesaan. Apabila pesakit menderita kesakitan, sering tidak boleh dikaitkan secara langsung dengan hernia paha; sebaliknya, ia memancar ke paha, sebagai contoh. Bengkak mungkin dapat dilihat semasa aktiviti yang berat. Sekiranya kantung hernia sudah dipenjarakan, kesakitan mungkin berlaku yang terhad pada pangkal paha, perut, dan juga bahagian dalam paha. Ketidakselesaan seperti itu sering disebabkan oleh fakta bahawa struktur yang terkena terkena pergerakan. Terutama pada wanita, tidak boleh dikecualikan juga ovari kehilangan kedudukan mereka kerana hernia paha. Hernia paha pada dasarnya diperoleh. Dalam kebanyakan kes wanita terjejas. Pada lelaki, aduan berlaku terutama selepas pembedahan di kawasan pangkal paha.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Bengkak di kawasan daya di bawah ligamen inguinal harus selalu dijelaskan oleh doktor. Penampilan sedemikian mungkin menunjukkan hernia paha. Sebelum itu pemeriksaan fizikal, perbincangan terperinci dengan doktor berlaku. Di sini, maklumat harus diberikan mengenai tempoh simptom, pembedahan sebelumnya, dan sebarang penyakit bersamaan. Adakah terdapat hernia paha biasanya dapat ditentukan semasa pemeriksaan palpasi. Ini dilakukan semasa pesakit sedang duduk dan berdiri. Sebaik sahaja pesakit menegangkan dan menekan struktur, kantung hernia dapat dirasakan. Sekiranya pesakit itu berat badan berlebihan, palpasi kadang-kadang terbukti sukar. Dalam kes ini, sebuah ultrasound pemeriksaan dapat membantu lebih jauh.

Komplikasi

Pertama dan terpenting, mereka yang terkena penyakit ini mengalami kesakitan yang teruk. Kesakitan berlaku di kawasan paha dan juga dapat memancar ke seluruh kaki. Ini juga membawa kepada sekatan pergerakan yang teruk dan juga batasan dalam kehidupan seharian. Malangnya, dalam banyak kes terdapat kelewatan dalam rawatan kerana penyakit ini tidak menunjukkan gejala khas. Kerana kesakitan yang berterusan, perkembangan anak mungkin juga terganggu, sehingga menyebabkan keluhan pada masa dewasa pesakit. Aduan lain biasanya tidak berlaku. Kerana sakit pada waktu rehat, mungkin ada kesukaran untuk tidur pada waktu malam, mungkin menyebabkan kegatalan dan ketidakselesaan psikologi pada pesakit. Rawatan hernia paha biasanya dilakukan dengan bantuan campur tangan pembedahan. Tidak ada komplikasi tertentu. Ketidakselesaan itu melegakan dan penyakit ini dikalahkan sepenuhnya. Dalam kebanyakan kes, pesakit tidak mengalami sekatan pergerakan selepas operasi. Jangka hayat pesakit juga tidak dipengaruhi oleh hernia femoral. Sekiranya rawatan tidak berlaku, ada kemungkinan tisu usus juga cedera.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Pada mulanya, hernia paha sering berkembang tanpa gejala yang jelas. Lawatan ke doktor adalah disyorkan apabila kesakitan biasa di kawasan selangkangan berlaku. Rasa tidak selesa biasanya dapat dilihat semasa melakukan aktiviti fizikal dan boleh memancar ke paha. Individu yang terjejas harus memeriksa gejala mereka oleh doktor keluarga mereka. Sekiranya rasa sakit dengan cepat menjadi lebih teruk atau disertai dengan gejala lain, doktor perlu mendapatkan nasihat secara langsung. Sekiranya faktor-faktor risiko seperti peningkatan usia, tisu penghubung kelemahan atau mengandung hadir, doktor mesti berunding. Teruk obesiti serta kronik batuk juga boleh mencetuskan hernia paha kerana tekanan berterusan pada viscera. Mereka yang tergolong dalam kumpulan risiko mesti memperhatikan tanda-tanda penyakit dan, jika ragu-ragu, bercakap kepada doktor keluarga mereka. Hernia paha dirawat oleh doktor am, internis atau ahli gastroenterologi. Bergantung pada simptom, pakar lain boleh mendapatkan nasihat. Sekiranya hernia paha didiagnosis lebih awal dan dikendalikan, gejala-gejalanya akan hilang selepas beberapa minggu. Rundingan rapat dengan doktor semasa rawatan susulan akan membantu menjelaskan sebarang gejala yang menyertainya. Kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda femoral patah mesti dibawa ke pakar pediatrik. Sekiranya simptomnya teruk dan meningkat dengan cepat, perkhidmatan perubatan kecemasan harus dimaklumkan.

Rawatan dan terapi

Kerana organ tidak mundur dengan sendirinya, pembedahan mesti selalu dilakukan untuk hernia paha. Jika tidak, terdapat risiko bahawa usus terperangkap di lubang hernia dan tisu akan cedera. Pembezaan dapat dilakukan antara pelbagai kaedah pembedahan. Di satu pihak, pembedahan terbuka dapat dilakukan, di sisi lain, pembedahan invasif minimum dapat dilakukan dengan bantuan teknik lubang kunci. Dalam kaedah yang terakhir, campur tangan pembedahan dilakukan hanya dengan sayatan tisu kecil. Dalam pembedahan terbuka, doktor membuka kantung hernia. Prosedur boleh bermula sama ada di kawasan pangkal paha atau di kawasan paha. Setelah kantung hernia dikeluarkan, struktur lain ditolak ke kedudukan asalnya dan lubang dan luka hernia kemudian ditutup. Pembedahan terpencil dilakukan tanpa membuka saluran inguinal. Sebaliknya, sayatan dibuat berhampiran ligamen inguinal. Selepas struktur ditolak ke belakang, lubang hernia ditutup dengan bantuan jahitan. Prosedur pembedahan tertutup dianggap sangat lembut. Namun, ia hanya boleh digunakan dalam keadaan tertentu. Doktor membuat sayatan kecil di mana dia memasukkan alat pembedahannya. Laparoskop membantu mengekalkan orientasi. Untuk menstabilkan lubang hernia femnia, disarankan menggunakan mesh yang diperbuat daripada plastik.

pencegahan

Terdapat pencegahan terhad terhadap hernia femoral. Pada akhirnya, menurun kolagen adalah sebahagian daripada tanda semula jadi penuaan. Walau bagaimanapun, kelahiran berulang dan obesiti nampaknya meningkatkan risiko. Oleh itu, berat badan berlebihan seharusnya menumpahkan dan perhatian diberikan kepada yang sihat diet.

Susulan

Selepas pembedahan hernia, pesakit biasanya dapat meninggalkan hospital setelah satu hingga tujuh hari. Bahan jahitan dikeluarkan setelah empat hingga sepuluh hari. Mandi sudah boleh dilakukan dalam masa dua hari, mandi dan cahaya matahari langsung di parut harus dielakkan selama kira-kira dua minggu. Pengecualian adalah hernia parut besar, di mana memakai pembalut perut disyorkan selama tiga bulan. Pesakit harus menenangkan diri selama kira-kira dua hingga tiga minggu selepas operasi. Selama ini, mereka harus menahan diri dari usaha yang melebihi kegiatan sederhana dalam kehidupan seharian, seperti kebersihan diri dan pekerjaan rumah tangga. Ini diikuti oleh peningkatan aktiviti fizikal yang perlahan. Bergantung pada jenis kegiatan, pekerjaan dapat disambung semula setelah sekitar tiga minggu, dan kegiatan olahraga pertama dapat dilakukan setelah empat minggu. Berat lebih dari sepuluh kilogram hanya dapat diangkat dengan selamat setelah enam minggu. Kesakitan luka boleh dijangkakan sehingga 14 hari selepas operasi, yang dapat diatasi dengan baik ubat penahan sakit. Sekiranya ketidakselesaan itu berlangsung lebih lama, doktor harus berunding. Semasa fasa penyembuhan, berlebihan di kawasan pangkal paha harus dielakkan, seperti ketika menekan terlalu keras semasa buang air besar. Penggunaan ringan julap disyorkan untuk melegakan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya terdapat hernia paha, orang yang terjejas pada dasarnya memerlukan bantuan dan sokongan perubatan. Pilihan pertolongan diri tidak mencukupi untuk mencapai kelegaan atau pemulihan. Pesakit harus bekerjasama rapat dengan doktor yang merawat. Oleh kerana campur tangan pembedahan diperlukan, pengukuhan sistem pertahanan tubuh sendiri membantu penyembuhan yang cepat dan baik. Untuk menyokong penyembuhan luka proses dengan sebaik mungkin, seimbang dan sihat diet ia penting. Organisma memerlukan stabil sistem imun untuk mempertahankan diri daripada mungkin patogen or kuman. Bekalan mencukupi oksigen dan bersenam juga menguatkan badan. Untuk membolehkan organisma tumbuh semula dengan optimum, sebaiknya rehat yang cukup dan kepatuhan terhadap kebersihan tidur yang baik. Lebihan tenaga, tekanan fizikal atau tekanan harus dielakkan atau dikurangkan. Oleh kerana komplikasi boleh timbul dalam perjalanan penyakit yang berkaitan dengan sekatan dalam pergerakan, postur tubuh yang salah dan tekanan fizikal satu sisi harus diperbaiki sejak awal dalam kehidupan seharian. Untuk tujuan ini, perhatian bebas harus diberikan kepada corak pergerakan dan postur yang kaku hanya boleh digunakan untuk jangka masa pendek. Keluhan atau ketegangan otot dapat dikurangkan dengan mengimbangkan pergerakan. Latihan fisioterapeutik disyorkan jika rasa tidak selesa dapat diatasi. Di samping itu, haba yang mencukupi dan urut membantu mencegah ketidakteraturan otot.