Hernia femoral: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

  • Gejala: Selalunya tanpa gejala; bengkak di kawasan pangkal paha, sakit yang tidak spesifik di kawasan pangkal paha yang memancar ke paha, mungkin pengekalan kencing atau air kencing berdarah, halangan usus dengan gejala yang sepadan mungkin - maka terdapat bahaya kepada kehidupan
  • Rawatan: Pembedahan terbuka atau invasif minima tertutup bergantung kepada keterukan
  • Punca dan faktor risiko: Tisu penghubung yang lemah, pembedahan hernia inguinal sebelumnya, faktor risiko: kehamilan berganda, obesiti, gangguan metabolik tisu penghubung; pencetus akut: batuk teruk, meneran atau mengangkat berat
  • Diagnosis: Sejarah perubatan, palpasi, kemungkinan pemeriksaan ultrasound
  • Prognosis: Boleh dirawat dengan baik dengan pembedahan, berulang jarang berlaku; tidak dirawat, keadaan yang mengancam nyawa akibat halangan usus adalah mungkin
  • Pencegahan: Tiada pencegahan khusus; teknik membawa tertentu apabila mengangkat beban berat mengelakkan hernia secara umum

Apa itu hernia femoral?

Sekitar lima peratus daripada semua hernia adalah hernia femoral. Hernia femoral berlaku tiga kali lebih kerap pada wanita berbanding lelaki dan terutamanya memberi kesan kepada wanita yang lebih tua. Dalam kira-kira 40 peratus hernia femoral, kantung hernia sudah dipenjarakan pada masa diagnosis. Sembilan peratus wanita dan 50 peratus lelaki mengalami hernia inguinal pada masa yang sama.

Apakah tanda-tanda?

Hernia femoral biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala pada mulanya. Sekiranya kesakitan berlaku, ia selalunya tidak biasa dan terletak di kawasan pangkal paha. Kesakitan memancar ke paha, terutamanya semasa melakukan senaman fizikal, dan bengkak berkembang di pangkal paha.

Kadang-kadang bengkak itu disalah anggap sebagai nodus limfa yang terletak di sana. Sekiranya kantung hernia terperangkap, rasa sakit sering menjalar ke pangkal paha, perut dan paha dalam.

Jika bahagian pundi kencing terperangkap dalam kantung hernia, pengekalan kencing atau air kencing berdarah mungkin berlaku dalam beberapa kes. Jika bahagian usus terperangkap, terdapat kemerahan dan bengkak di kawasan kantung hernia dan gejala halangan usus (ileus) berlaku.

Pada wanita, ada kemungkinan bahagian ovari terperangkap dalam hernia femoral, yang menampakkan dirinya sebagai kesakitan yang tidak spesifik.

Bagaimanakah hernia femoral boleh dirawat?

Doktor selalu melakukan pembedahan pada hernia femoral kerana ia tidak hilang dengan sendirinya. Disebabkan orifis hernia yang kecil, bahagian usus mudah terperangkap. Pembedahan mungkin diperlukan sebagai kecemasan.

Bergantung pada sama ada hernia femoral berlaku secara bersendirian atau bersama-sama dengan hernia inguinal, teknik pembedahan yang berbeza digunakan. Selain pembedahan terbuka tradisional, doktor juga beroperasi menggunakan teknik lubang kunci (invasif minima). Pakar bedah hanya membuat hirisan perut yang sangat kecil di mana dia memasukkan instrumennya.

Pembedahan terbuka

Dalam pembedahan hernia femoral terbuka, pakar bedah membuka kantung hernia sama ada dari kawasan groin atau dari kawasan paha. Doktor kemudian mengeluarkan kantung hernia, menolak kandungan dan menutup hernia.

Hernia femoral terpencil

Dalam kes hernia femoral yang terpencil, pakar bedah beroperasi tanpa membuka saluran inguinal. Insisi dibuat secara menyerong di bawah ligamen inguinal. Sebaik sahaja hernia ditolak, dia menjahit lubang hernia.

Operasi tertutup

Komplikasi

Seperti mana-mana pembedahan, jangkitan luka atau pendarahan mungkin berlaku. Dalam kes yang jarang berlaku, embolisme (oklusi vaskular) boleh berlaku.

Sebab dan faktor risiko

Hernia femoral disebabkan oleh titik lemah dalam tisu dinding perut. Ini terdiri daripada otot perut dan struktur tisu penghubung seperti aponeuroses dan fasciae, yang memastikan kestabilan optimum. Walau bagaimanapun, terdapat "jurang" di kawasan pangkal paha yang tidak disokong oleh aponeurosis atau otot dan oleh itu mewakili titik lemah semula jadi.

Dalam hernia femoral, "titik putus yang telah ditetapkan" ini terletak di belakang ligamen inguinal yang dipanggil, di mana saluran paha berjalan. Tekanan yang berlebihan dalam perut dan tisu penghubung yang lemah boleh menyebabkan hernia femoral.

Masih belum jelas mengapa sesetengah orang mengalami hernia femoral. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa punca yang memihak kepada hernia femoral.

Ini termasuk, khususnya, kehamilan berulang, obesiti dan kelemahan kolagen yang meningkat dengan usia. Dalam gambar klinikal tertentu, seperti sindrom Marfan atau sindrom Ehlers-Danlos, terdapat gangguan metabolisme kolagen kongenital.

Antara lain, pengaruh hormon seks wanita pada tisu penghubung membawa kepada bahagian yang lebih tinggi daripada wanita yang terjejas oleh hernia femoral, biasanya pada usia yang lebih tua.

Batuk, meneran atau mengangkat berat meningkatkan tekanan dalam perut, yang boleh menyebabkan tisu bocor pada titik lemah.

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika hernia femoral berlaku, anda harus berunding dengan pakar dalam pembedahan dan pembedahan viseral. Doktor akan mengambil sejarah perubatan anda terlebih dahulu dan kemudian memeriksa anda dengan teliti. Soalan yang mungkin ditanya oleh doktor ialah

  • Berapa lama anda mempunyai simptom?
  • Adakah anda sudah menjalani pembedahan?
  • Adakah kesakitan memancar?
  • Adakah anda mempunyai penyakit bersamaan yang dikaitkan dengan gangguan metabolisme kolagen?

Doktor akan memeriksa hernia femoral semasa anda berbaring dan berdiri. Dia akan meminta anda untuk menekan kuat sekali. Jika kantung hernia boleh dirasai di bawah ligamen inguinal, diagnosis mudah dibuat - pada pesakit yang berlebihan berat badan, palpasi selalunya sukar.

Doktor menggunakan pemeriksaan ultrasound (sonografi) untuk membezakan hernia femoral daripada hernia inguinal dalam kes hernia yang lebih besar. Sebarang nodus limfa yang bengkak juga boleh diketepikan dengan cara ini.

Kursus penyakit dan prognosis

Hernia femoral biasanya boleh dirawat dengan baik. Kekambuhan hernia tidak begitu biasa dan adalah antara satu hingga sepuluh peratus.

Sekiranya berlaku halangan usus akut, pembedahan kecemasan adalah perlu kerana terdapat risiko kepada nyawa.

pencegahan