Fraktur Leher Femoral: Punca, Gejala & Rawatan

Femoral leher patah or patah leher femoral adalah akut keadaan yang berlaku lebih kerap pada orang tua dan kurang pada orang muda atau pada usia pertengahan. Fakta ini juga mempengaruhi masa penyembuhan femoral leher patah cukup ketara.

Apakah patah tulang leher?

Di belakang leher femur patah, secara perubatan juga disebut patah tulang paha atau hanya patah tulang paha, terdapat penembusan tulang di kawasan femur sama ada di sebelah kiri atau kanan. The patah leher femoral juga dikenali sebagai patah tulang pinggul kerana kedudukannya yang tipikal. Perbezaan dibuat antara dua varian patah leher femoral. Sekiranya ia stabil leher femoral patah tulang, perjalanan rawatannya agak berbeza dengan patah tulang leher femoral yang tidak stabil. Dalam kes a leher femoral patah tulang, pelbagai jenis patah nama dinamakan bergantung kepada tapak patah yang boleh dilokalkan. Sebagai tambahan kepada apa yang disebut medial leher femoral patah tulang, ini adalah kaedah lateral dan pertrochanteric patah tulang. Pada fraktur medial, fraktur berjalan di bawah femoral kepala dan terletak pada kapsul sendi. Sekiranya garis patah di leher femur tidak lagi berjalan di kapsul sendi, ia disebut sebagai fraktur lateral. Pendekatan terapi yang berbeza juga berlaku apabila garis patah tulang adalah yang terdapat di antara leher femoral dan batang tulang yang disebut.

Punca

Penyebab patah leher femoral biasanya berdasarkan kekuatan mekanikal yang berlebihan. Sama ada ini disebabkan oleh kejatuhan atau kecelakaan, tulang tersebut mengalami kerosakan yang sangat besar tekanan dalam konteks ini berlaku patah tulang. Fraktur leher femoral disukai oleh keadaan yang berbeza-beza, yang juga merupakan petunjuk pengumpulan besar dalam kumpulan usia dan orang tertentu. Dalam perubatan, penyebab patah tulang leher femur tidak hanya merangkumi gangguan patologi struktur tulang dengan peningkatan ketidakstabilan statik tulang, tetapi juga kesan lenturan dan ricih jangka pendek, iaitu jatuh.

Gejala, keluhan dan tanda

Fraktur leher femoral biasanya didahului dengan kejatuhan. Tanda patah leher femoral yang paling jelas adalah teruk kesakitan di pinggul, atau di kawasan bersebelahan. Sebagai contoh, mungkin ada juga kesakitan dalam paha berhampiran pinggul, atau di kawasan pangkal paha. Yang terjejas kaki aktif tidak bergerak. Pergerakan pasif (oleh doktor) meningkatkan kesakitan. Sekiranya patah leher femoral berlaku akibat kejatuhan, lebam dapat dilihat pada bahagian sisi paha. Sekiranya patah tulang adalah fraktur terlantar (fraktur dislokasi), maka patah tulang kaki kelihatan lebih pendek berbanding kaki yang lain dan diputar ke luar. The kaki tidak lagi dapat diangkat dari sokongan dalam kedudukan lanjutan. Dalam kes ini, selalunya hanya penemuan visual yang diperlukan, yang kemudian disahkan oleh Sinar X. Kadang-kadang, patah tenggelam (tulang patah) berlaku. Dalam kes ini, hujung patah tidak tergelincir dan gejalanya sangat tidak dapat dilihat. Pesakit tidak mendapatkan rawatan perubatan sehingga beberapa hari kemudian kerana gejalanya tidak bertambah baik. Kesakitan yang ada mungkin dikaitkan dengan kejatuhan atau kemalangan. Walau bagaimanapun, orang yang terlibat mengesyaki a lebam di belakangnya, kerana dalam beberapa kes, dia masih boleh berjalan.

Diagnosis dan kursus

Selalunya, patah leher femoral dapat dikesan oleh mata terlatih kerana cacat tulang paha dan gejala yang menyakitkan. Gejala yang dapat dilihat ini dapat disahkan dengan pemeriksaan palpasi oleh pakar. Di samping itu, sebuah Sinar X penilaian diperlukan, yang biasanya berdasarkan sinar-X paksi yang disebut. Sinar-X diambil dari pinggul yang terkena sekiranya berlaku patah tulang leher femoral. Prosedur diagnostik lebih lanjut seperti tomografi dikira boleh digunakan untuk memberikan penjelasan tambahan mengenai tahap patah leher femoral pada kes-kes yang rumit.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Seorang doktor mesti berunding walaupun terdapat keretakan pada leher femur. Sekiranya patah tulang berlaku dalam keadaan kecelakaan, lebih baik menghubungi ambulans, kerana mungkin terdapat patah tulang lain atau kecederaan dalaman. Di samping itu, risiko sendi kepala nekrosis, vena trombosis dan pulmonari embolisme meningkat dengan setiap jam. Semakin awal patah tulang dirawat, semakin tinggi peluang pemulihan yang berjaya. Sakit yang teruk dan menusuk di kawasan paha menunjukkan a patah leher femoral, yang mesti diperjelaskan dan dirawat. Tanda-tanda amaran lain termasuk kedudukan kaki yang tidak biasa serta bengkak, pendarahan atau masalah menggerakkan kaki yang terkena. Kumpulan berisiko termasuk orang tua, serta atlet dan orang yang mempunyai pekerjaan yang menuntut fizikal. Individu ini harus berjaga-jaga langkah-langkah dan, misalnya, selalu membawa telefon bimbit supaya perkhidmatan kecemasan dapat diberitahu dengan segera sekiranya berlaku kecemasan. Keretakan pada leher femur boleh dirawat oleh pakar ortopedis. Fraktur yang teruk mesti dirawat secara pembedahan oleh orang yang terkena, terutamanya jika kecederaan saraf atau otot juga berlaku. Rawatan susulan diberikan oleh ahli terapi fizikal atau pakar perubatan sukan. Sekiranya patah tulang teruk, disarankan untuk tinggal di pusat pemulihan, di mana kecederaannya dapat disembuhkan di bawah pengawasan pakar.

Rawatan dan terapi

Rawatan patah tulang leher femoral bergantung pada diagnosis, sama ada patah tulang stabil atau tidak stabil, dan tahap patah tulang. Sekiranya patah tulang leher femoral yang stabil didiagnosis, pembedahan untuk meluruskan patah tulang boleh dikesampingkan. Penderitaan disediakan dengan mencukupi pengurusan kesakitan dan patah dibiarkan sembuh dengan rehat dan tambahan latihan fisioterapi. Sekiranya patah leher femoral tidak stabil, rawatan pembedahan adalah mustahak. Ini biasanya berlaku apabila patah tulang paha pada tulang paha telah mengakibatkan perpindahan tempat patah tulang. Masalah ini, yang juga disebut dislokasi, dapat diatasi dengan campur tangan pembedahan yang berbeza. Adalah mungkin untuk mempertimbangkan pemeliharaan pinggul terapi atau penggantian sendi pinggul dalam prosedur pembedahan moden untuk patah leher femoral. Di samping itu, rawatan patah tulang leher femoral dengan kaedah yang dikenali sebagai osteotomi intertrochanteric sangat baik untuk pesakit muda. Pada varian pertama, elemen khas dilekatkan pada leher femur, yang menstabilkan semula kawasan patah tulang selepas patah leher femur. Dalam penggantian pinggul, pakar bedah memasukkan a kepala prostesis atau penggantian pinggul total untuk merawat kawasan tersebut dan memulihkan mobiliti.

Prospek dan prognosis

Prognosis untuk patah leher femoral bergantung pada seberapa cepat rawatan pembedahan dilakukan. Biasanya, semakin cepat intervensi pembedahan dilakukan, semakin baik prospek pemulihan. Selalunya, prognosis patah leher femoral juga bergantung pada tahap gangguan peredaran kepala femoral. Untuk tujuan ini, doktor menggunakan klasifikasi mengikut Garden. Di Taman I, terdapat prognosis positif dengan risiko rendah nekrosis. Taman II juga mempunyai risiko rendah nekrosis dan tidak ada patah terlantar. Taman III adalah ketika patah tulang telah bergeser tanpa anjakan korteks posterior. Di samping itu, kadar nekrosis tinggi. Di Taman IV, serpihan patah itu benar-benar dipindahkan dan terdapat gangguan bekalan vaskular. Selanjutnya, risiko nekrosis kepala femoral tinggi. Tempoh proses penyembuhan untuk patah leher femoral juga berbeza dari pesakit ke pesakit. Faktor seperti usia dan aktiviti pesakit memainkan peranan penting. Sebagai tambahan, pesakit harus dikerahkan kembali secepat mungkin setelah pembedahan. Sekiranya, sebaliknya, pesakit tetap berbaring terlalu lama, terdapat risiko otot besar-besaran kerugian, yang seterusnya memberi kesan negatif terhadap prospek pemulihan. Sebaliknya, pemulihan baik untuk prognosis, membantu pesakit untuk pulih dengan lebih cepat dan kembali ke kehidupan seharian.

pencegahan

Untuk mengelakkan patah leher tulang paha, adalah mustahak untuk melawan tindakan daya mekanik pada bahagian pinggul ini. Pada orang tua, ini dapat dilakukan dengan membuat kawasan tempat tinggal yang berisiko jatuh tanpa halangan. Di samping itu, terutamanya orang gelisah yang menderita demensia boleh dilengkapi dengan unsur pelindung yang disebut. Ini dikenali sebagai pelindung dan digunakan pada kedua pinggul dan lutut. Ini bantuan meredam hentakan daya semasa jatuh dan mencegah patahnya leher paha. Rawatan vertigo simptom dan a kalsium-rich diet juga penting. Latihan fizikal tambahan dan pengambilan cecair yang mencukupi dapat mengurangkan risiko patah leher femoral, seperti dulu.

Susulan

Sekiranya leher patah tulang paha mesti dikendalikan, penting untuk memberi pesakit suntikan untuk mencegah mungkin trombosis. suntikan ke dalam tisu lemak subkutan boleh melawan a darah bekuan. Penjagaan selepas yang berguna langkah-langkah termasuk penggunaan stoking sokongan khas dan latihan fisioterapeutik. Salah satu tujuan rawatan selepas rawatan adalah untuk menggerakkan pesakit dengan cepat. Sudah 24 jam setelah campur tangan pembedahan, orang yang terjejas dapat dikerahkan lagi, yang dilakukan di bawah arahan ahli fisioterapi. Pada masa yang sama, pesakit juga menerima terapi kesakitan selepas pembedahan. Rawatan pasca operasi fraktur leher femoral memerlukan sekitar dua hingga tiga minggu kemasukan ke hospital. Selama ini, pesakit bergerak dengan bantuan lengan tongkat jika dia tidak menerima rawatan penstabil beban. Sekiranya pesakit telah menerima penggantian pinggul buatan semasa operasi, dia dibenarkan meletakkan berat badan sepenuhnya pada kaki yang berkenaan. Berbaring terlalu lama dianggap tidak produktif sekiranya berlaku patah leher femoral. Otot dipecahkan dengan cara ini dan terdapat risiko jangkitan berbahaya seperti radang paru-paru. Sebagai peraturan, rawatan selepas rawatan dilanjutkan dengan pemulihan setelah tinggal di hospital. Ini juga boleh dilakukan secara rawat inap sekiranya rawatan di rumah pesakit tidak dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, ini memerlukan indeks Barthel sekurang-kurangnya 70. Indeks Barthel digunakan untuk mengklasifikasikan keperluan penjagaan dan kebolehan dalam kehidupan seharian.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Malangnya, pesakit yang mengalami patah tulang leher femoral tidak banyak dapat mempercepat proses penyembuhan. Sebaliknya, kesabaran adalah kebaikan terpenting. Bergantung pada usia, keadaan yang sudah ada (osteoporosis, sebagai contoh), lokasi patah tulang, dan rawatan langkah-langkah dilakukan, memerlukan masa sehingga enam bulan untuk patah tulang leher femoral. Sekiranya patah telah dikendalikan, kawasan di sekitar luka harus dijaga bersih dan steril, jika tidak penyembuhan luka masalah boleh berlaku. Jangkitan juga merupakan komplikasi biasa yang dapat dielakkan jika luka dirawat dengan penuh perhatian. Walaupun mereka tidak selesa dipakai: Stoking sokongan boleh mencegah trombosis. Biasa fisioterapi juga dapat mencegah trombosis dan juga memastikan otot stabil dan penyembuhan lebih cepat. Atas sebab ini, pesakit harus menjaga fisioterapi temu janji. Oleh kerana kebanyakannya mereka yang lebih tua terkena patah tulang paha pada tulang paha, disarankan untuk memberikan rawatan sepanjang masa di hospital atau di rumah selama mungkin. Pesakit hanya boleh meletakkan berat badan pada kaki yang boleh ditanggung dari segi kesakitan. Pesakit yang lebih muda dan aktif bahkan disyorkan untuk meletakkan hanya sebahagian berat pada kaki yang terkena pada tempoh awal untuk mengelakkan komplikasi. Di sinilah penghidap bergantung pada pertolongan orang lain.