Femur: Fungsi, Anatomi, dan Penyakit

Apa itu femur?

Femur adalah istilah perubatan untuk tulang paha. Ia adalah tulang tiub dan dibahagikan kepada bahagian yang berbeza:

Di hujung atas, kepala femoral sfera (caput femoris) terletak sedikit bersudut pada leher panjang (collum femoris), leher femoral. Bersama-sama dengan soket tulang pelvis, kepala membentuk sendi pinggul, yang membolehkan kaki bergerak. Bergantung pada umur dan jantina, leher femoral membentuk sudut (sudut collum-diaphyseal) dengan batang yang berbeza-beza dalam saiz: pada bayi baru lahir dan bayi, sudutnya adalah sehingga 143 darjah. Dengan peningkatan usia, sudut menjadi lebih kecil dan pada orang dewasa ia mencapai 120 hingga 130 darjah.

Leher femoral menjadi lebih tebal dari atas ke bawah dan diratakan dari depan ke belakang. Bentuk ini memungkinkan untuk membawa beban berat - tugas sebenar leher femoral. Ia setanding dengan ledakan kren, yang membawa beban badan. Rasuk tulang di bahagian dalam kemudian sepadan dengan tupang kren. Dengan peningkatan usia, beberapa topang ini hilang, yang meningkatkan risiko mengalami patah tulang leher femoral sekiranya terjatuh.

Di bahagian paling atas aci terdapat tuberositas tulang bulat di luar dan dalam: di luar adalah trochanter yang lebih besar dan di dalam trochanter yang lebih kecil. Otot melekat pada kedua-duanya (seperti fleksor pinggul). Trokanter yang lebih besar jelas dapat dilihat dari luar (berbeza dengan trokanter yang lebih kecil).

Di hujung bawah, tulang paha dilebarkan menjadi dua gulung yang ditutup dengan rawan (condylus medialis dan lateralis). Bersama-sama dengan tibia, mereka membentuk sendi lutut.

Apakah fungsi femur?

Femur adalah tulang terkuat dan terpanjang dalam badan. Melalui penglibatannya dalam sendi pinggul dan sendi lutut, femur membolehkan kaki bergerak berhubung dengan batang dan kaki bawah berhubung dengan paha.

Di manakah terletaknya femur?

Femur (tulang paha) menghubungkan batang ke bahagian bawah kaki. Ia diartikulasikan ke kedua-dua pelvis dan tibia.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan femur?

Femur boleh pecah pada bila-bila masa. Keretakan sedemikian kerap berlaku di kawasan leher femoral (patah leher femoral) - terutamanya pada orang yang lebih tua.

Sudut luaran antara femur dan tibia pada sendi lutut biasanya sekitar 176 darjah. Ia dikurangkan dalam knock-knees dan meningkat dalam bowlegs.