Fenugreek: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan fenugreek?

Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) boleh digunakan secara dalaman untuk kehilangan selera makan sementara dan untuk rawatan sokongan diabetes mellitus dan paras kolesterol yang sedikit meningkat.

Secara luaran, fenugreek sesuai untuk merawat keradangan kulit yang ringan, bisul (radang folikel rambut), ulser dan ekzema.

Aplikasi dalaman dan luaran ini diiktiraf secara perubatan.

Bahan-bahan dalam fenugreek

Bahan aktif fenugreek yang berfaedah terdapat dalam biji benih. Ini mengandungi 30 peratus lendir serta protein, lemak dan minyak pati, besi, saponin dan bahan pahit. Mereka mempunyai kesan astringen, analgesik dan metabolik.

Bagaimanakah fenugreek digunakan?

Teh dan tuam dengan fenugreek

Untuk kegunaan dalaman dalam bentuk teh, 0.5 gram serbuk biji halba dibiarkan berdiri dengan kira-kira 150 mililiter air sejuk selama dua jam. Anda kemudian menapis infusi ini melalui penapis kertas. Anda boleh minum secawan teh fenugreek tiga hingga empat kali sehari. Untuk merangsang selera makan, disyorkan untuk minum teh setengah jam sebelum setiap hidangan. Dos harian ialah enam gram ubat ubatan.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan sedia untuk digunakan dengan fenugreek

Terdapat juga persediaan sedia untuk kegunaan dalaman, contohnya kapsul fenugreek (kapsul biji halba). Sila rujuk pada sisipan bungkusan untuk arahan penggunaan.

Diambil secara dalaman, penyediaan biji fenugreek boleh menyebabkan ketidakselesaan gastrousus ringan. Dengan penggunaan luaran yang berulang, tindak balas kulit yang tidak diingini mungkin berlaku.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan fenugreek

Memandangkan masih tiada kajian yang disahkan mengenai keselamatan, wanita hamil, ibu yang menyusu, serta kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun harus mengelak daripada menggunakan fenugreek.

Pada tahun 2011, terdapat kes jangkitan bakteria dengan akibat sebahagiannya maut (EHEC) di Jerman dan Perancis. Puncanya mungkin benih fenugreek yang diimport dari Mesir, yang telah tercemar dengan bakteria penyebab penyakit (Escherichia coli).

Bagaimana untuk mendapatkan fenugreek dan produknya

Fakta menarik tentang fenugreek

Dengan akar tunjang yang kuat, herba tahunan yang berbau kuat itu berlabuh di dalam tanah. Dari ini pucuk tumbuh ke atas dan selalunya pucuk lagi terletak di atas tanah. Mereka menanggung daun bergigi tiga (semanggi). Ungu muda (di pangkal) hingga kuning pucat (di hujung) bunga rama-rama bercambah dari axils daun dari April hingga Julai. Bentuk segi tiga biasa mereka membawa kepada nama genus "Trigonella" (Latin: trigonus = segi tiga, segi tiga).