Ferritin

Definisi - Apakah Ferritin?

Ferritin adalah protein yang memainkan peranan penting dalam kitaran kawalan metabolisme besi. Ferritin adalah protein simpanan besi. Zat besi adalah toksik bagi tubuh apabila ia terapung sebagai molekul bebas di darah, jadi mesti terikat pada struktur yang berbeza.

Zat besi secara fungsinya terikat dalam hemoglobin, yang berwarna merah darah pigmen, di mana ia penting untuk pengangkutan oksigen. Baki besi disimpan dalam ferritin. Ferritin itu sendiri disimpan terutamanya di hati sel, juga di limpa dan sumsum tulang. Walau bagaimanapun, ferritin juga terdapat di organ lain, seperti jantung dan juga otak, di mana ia tidak berfungsi sebagai simpanan besi tulen.

Apakah nilai ferritin normal (nilai standard)?

Nilai standard untuk ferritin berbeza mengikut umur dan jantina. Bagi lelaki hadnya sedikit lebih tinggi daripada wanita: antara 18 dan 50 tahun nilainya antara 30 hingga 300 ng / ml, kemudian antara 5 dan 660 ng / ml. Bagi wanita, julat normal antara 20 dan 110 ng / ml antara usia 16 dan sekitar 50 tahun, setelah itu nilai ferritin antara 15 dan 650 ng / ml. Bayi yang baru lahir dan bayi mempunyai kisaran normal untuk feritin 90 hingga 630 ng / ml, dengan bertambahnya usia rentang normal turun pertama menjadi 40 hingga 220 ng / ml.

Sebab untuk menentukan ferritin dalam darah

Ferritin harus ditentukan dalam darah sekiranya aduan yang ada menunjukkan nilai feritin di luar julat normal. Ferritin boleh terlalu tinggi dan terlalu rendah. Kedua-dua penyimpangan pada awalnya mempunyai gejala yang sangat tidak umum, mengakibatkan keletihan, keletihan dan penurunan prestasi fizikal.

A kekurangan ferritin biasanya disertai oleh kekurangan zat besi anemia (anemia). Zat besi dan bahan lain yang terlibat dalam metabolisme besi (hemoglobin = pigmen darah merah, erythrocytes = sel darah merah, pemindahanin = protein pengangkutan besi) juga biasanya diubah melebihi nilai normalnya. Petunjuk lebih lanjut seperti itu anemia dapat dinyatakan pucat, peningkatan pembekuan dan gangguan tidur, sakit kepala dan tachycardia (berdebar-debar).

Dalam kes ini, bukan sahaja nilai zat besi tetapi juga ferritin harus ditentukan. Besi memberikan maklumat mengenai kandungan besi yang kini boleh digunakan. Sekiranya ferritin dikurangkan, ini menunjukkan jangka masa panjang kekurangan zat besi, kerana simpanan besi juga dikosongkan.

Ferritin juga harus ditentukan jika ada bukti penyakit penyimpanan besi. Ini dikaitkan dengan tahap feritin yang sangat tinggi dan boleh menyebabkan bahaya hati kerosakan dalam jangka masa panjang. Mereka juga mempromosikan pembangunan hati tumor, itulah sebabnya mengapa nilai ferritin harus ditentukan sekiranya terdapat kecurigaan.