Demam sebagai gejala keradangan pelvis | Gejala penyakit radang pelvis

Demam sebagai gejala keradangan pelvis

Demam adalah simptom khas pelbagai penyakit berjangkit. Salah satu penyakit berjangkit ini adalah penyakit radang panggul. Terutama pada peringkat akut penyakit, tinggi demam tidak biasa.

Ia disertai oleh gejala lain seperti perasaan sakit yang ketara, loya dan teruk sakit perut. Selalunya, bagaimanapun, adneksitis diabaikan dalam jangka masa yang lama, kerana tidak selalu menimbulkan gejala yang jelas. Ia boleh bertahan lama dan hanya menyebabkan sedikit kesakitan atau sedikit kenaikan suhu.

Dalam kes ini, seseorang juga bercakap mengenai suhu subfebril, yang boleh mencapai hingga 37.9 ° C. Pada peringkat kronik, keradangan pelvis tidak menyebabkan kenaikan suhu. Dalam kes demam, ubat antipiretik seperti parasetamol or ibuprofen boleh diambil.

Sakit semasa membuang air kecil

Simptom yang mungkin berlaku untuk adneksitis boleh menjadi disuria yang disebut. Ini adalah kesakitan semasa membuang air kecil. Inilah sebabnya mengapa adneksitis kadang kala keliru dengan a pundi kencing jangkitan.

. kesakitan semasa membuang air kecil bertambah baik sebaik sahaja penyakit radang panggul dirawat dengan antibiotik. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit radang panggul yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan Douglas yang disebut abses. Douglas abses adalah pengumpulan dari nanah di pelvis kecil.

Dalam kes ini, tekanan pada pundi kencing juga boleh menyebabkan masalah ketika membuang air kecil. Pelbagai jangkitan bakteria pada adnexa boleh menyebabkan pembuangan purulen. Contoh klasik jangkitan yang menyebabkan aliran keluar adalah gonorea.

Pelepasan biasanya berwarna putih keputihan dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Pelepasan bernanah cenderung dijumpai pada peringkat akut penyakit ini, tetapi juga dapat terjadi pada tahap kronik penyakit ini. Walaupun keputihan bernanah adalah gejala jangkitan organ genital dalaman, tetapi tidak semestinya ada. Ramai wanita tidak mengalami pelepasan tetapi mengalami keradangan pelvis.