Fexofenadine: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana fexofenadine berfungsi

Fexofenadine bertindak sebagai perencat terpilih tapak dok histamin bahan utusan badan sendiri - reseptor histamin H1 yang dipanggil. Dengan cara ini, bahan aktif menghalang tindak balas alahan.

Bahan utusan histamin mempunyai pelbagai fungsi dalam badan. Sebagai contoh, ia berfungsi sebagai penghantar antara sel saraf dalam otak (neurotransmitter) dan sebagai pengawal selia pengeluaran asid gastrik, rasa lapar dan dahaga, suhu badan dan tekanan darah. Di samping itu, histamin mempunyai kesan pengantara alergi:

Dalam kes alahan, sistem imun bertindak balas secara berlebihan kepada pengaruh luaran yang sebenarnya tidak berbahaya, seperti debunga tumbuhan, rambut haiwan atau makanan tertentu. Apabila bersentuhan dengan alergen masing-masing (cth. debunga birch, bulu kucing, kacang tanah), sel pertahanan tertentu - sel mast - melepaskan histamin.

Ini segera mencetuskan tindak balas keradangan. Tisu yang terjejas dibekalkan dengan lebih banyak darah, kemerahan, bengkak dan gatal, hidung mengalir dan mata berair.

Antihistamin digunakan untuk melegakan gejala alahan tersebut. Mereka menduduki reseptor bahan utusan histamin supaya ia tidak lagi boleh mengikat. Histamin yang dikeluarkan oleh sel mast apabila bersentuhan dengan alergen oleh itu tidak boleh mencetuskan tindak balas keradangan.

Oleh kerana fexofenadine tidak melepasi halangan darah-otak, ia menyebabkan keletihan dan mengantuk sebagai kesan sampingan yang kurang kerap daripada antihistamin yang lebih lama.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Selepas pengambilannya, fexofenadine cepat diserap dalam usus dan mencapai tahap tertinggi dalam darah selepas kira-kira satu hingga tiga jam. Ia hampir tidak dipecahkan atau dimetabolismekan. Selepas 11 hingga 15 jam, kira-kira separuh daripada ubat antialahan kebanyakannya dikumuhkan dalam najis melalui hempedu.

Bilakah fexofenadine digunakan?

Fexofenadine digunakan untuk merawat:

  • demam hay (rinitis alahan)
  • gatal-gatal (urtikaria)

Tempoh penggunaan dan dos bergantung pada jenis dan keterukan keadaan. Untuk simptom bermusim seperti demam hay, fexofenadine diambil sepanjang musim debunga.

Bagaimana fexofenadine digunakan

Bahan aktif diambil dalam bentuk tablet, biasanya sekali sehari sebelum makan dengan segelas air.

Untuk rawatan sarang, 180 miligram fexofenadine sekali sehari sering ditetapkan. Untuk melegakan simptom demam hay, remaja berumur lebih dua belas tahun dan dewasa diberi 120 miligram fexofenadine setiap hari.

Ubat dos rendah tersedia untuk kanak-kanak berumur enam tahun ke atas.

Tempoh penggunaan ditentukan dengan berunding dengan doktor.

Apakah kesan sampingan fexofenadine?

Kesan sampingan biasanya berlaku semasa rawatan dengan fexofenadine dalam bentuk sakit kepala, mengantuk, pening, loya, dan mulut kering.

Satu daripada seratus hingga seribu orang yang dirawat juga mengadu tentang gejala seperti keletihan, insomnia atau gangguan tidur, gugup, dan mimpi buruk.

Apakah yang perlu saya perhatikan semasa mengambil fexofenadine?

Interaksi ubat

Ejen anti-pedih ulu hati yang mengikat asid berlebihan secara langsung dalam perut (seperti aluminium dan magnesium hidroksida) harus diambil sekurang-kurangnya dua jam selain fexofenadine, kerana ia boleh mengganggu penyerapan anti-alergi dalam usus.

Fexofenadine mesti dihentikan sekurang-kurangnya tiga hari sebelum ujian alahan berjadual untuk mengelakkan mengelirukan keputusan.

Memandu dan mengendalikan jentera

Pada permulaan rawatan dengan fexofenadine, jentera berat tidak boleh dikendalikan dan kenderaan bermotor tidak boleh dipandu kerana risiko mengantuk dan masalah tumpuan. Pesakit harus terlebih dahulu memantau tindak balas individu mereka terhadap ubat alahan.

Had Umur

Fexofenadine dikontraindikasikan pada kanak-kanak di bawah umur enam tahun kerana ubat itu belum dipelajari dalam kumpulan umur ini.

Kehamilan dan Laktasi

Oleh kerana kekurangan data, fexofenadine tidak boleh diambil semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, data daripada kajian preskripsi sehingga kini tidak menunjukkan bukti kesan buruk.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan fexofenadine

Berbeza dengan negara Eropah lain seperti Austria dan Switzerland, dan juga Belanda, fexofenadine boleh didapati di Jerman hanya dengan preskripsi dari farmasi.

Berapa lama fexofenadine telah diketahui?

Terfenadine prekursor, yang telah dibangunkan pada awal 1970-an dan dipasarkan pada tahun 1982, mengalami keburukan teruk sejak 1993 dan seterusnya: didapati ia boleh mencetuskan aritmia jantung yang teruk. Akibatnya, terfenadine tidak lagi diluluskan di banyak negara.

Penyelidikan akhirnya menunjukkan bahawa fexofenadine - produk degradasi terfenadine - mempunyai kesan yang setanding dengan bahan aktif asal, tetapi tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan pada jantung. Ini akhirnya disahkan dalam ujian klinikal. Oleh itu, pada tahun 1997, fexofenadine telah diluluskan untuk rawatan alahan.