Fibrate: Kesan, Kegunaan & Risiko

Fibrate adalah asid karboksilik dan tergolong dalam sebatian organik. Pelbagai wakil seperti clofibrate, gemfibrozil dan etofibrat terkenal di pasaran. Fibrate mengikat reseptor tertentu pada organel sel, menyebabkan pengurangan pada darah tahap lipid. Oleh itu, ia digunakan untuk merawat gangguan lipid seperti tinggi kolesterol atau tahap trigliserida. Fibrate tidak boleh diresepkan dalam kes yang diketahui hati penyakit. Ubat tersebut boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya, kembung, muntah, sakit perut, dan sakit kepala.

Apa itu fibrate?

Fibrate dan fibrinic asid tergolong dalam kumpulan asid karboksilik. Ini asid membawa sekurang-kurangnya satu kumpulan karboks dan tergolong dalam kelas kimia sebatian organik. Ini bermaksud sebatian molekulnya mengandungi air dan karbon. Fibrate terdapat di pasaran dengan pelbagai nama dagang. Wakil kumpulan ini termasuk fenofibrate, clofibrate, bezafibrate, etofibrat, dan gemfibrozil.

Kesan farmakologi pada badan dan organ

Asid fibric, fibrate, dan turunannya mempercepat pemecahan asid lemak dalam peroksisom. Peroksisom adalah organel sel yang terdapat di eukariota. Mereka dikelilingi oleh a membran sel dan merupakan salah satu detoksifikasi radas dalam organisma manusia. Fibrate mengikat pada reseptor yang diaktifkan proliferator peroksisom yang disebut. Reseptor ini dipanggil PPAR untuk jangka pendek. Mereka terletak di dalam sel dan dapat diaktifkan oleh ligan fisiologi dan farmakologi. Mereka kemudian berfungsi sebagai faktor transkripsi dan mengatur ekspresi pelbagai gen. Apabila fibrate mengikat PPAR, terdapat ukuran reseptor dan seterusnya mengikat asid deoksiribonukleik, atau DNA. Akibatnya, terdapat peningkatan penurunan LDL kolesterol. Ini dapat mengurangkan LDL tahap, yang "buruk" kolesterol, sebanyak sepuluh hingga dua puluh peratus. Pada saat yang sama, ini mendorong peningkatan kolesterol "baik", atau HDL, sebanyak lima hingga sepuluh peratus. Tambahan pula, tahap trigliserida dapat dikurangkan sebanyak dua puluh hingga empat puluh persen. Pada masa yang sama, gentian mempromosikan rembesan dua enzim. Akibatnya, lebih banyak kolesterol dikeluarkan ke dalam bile. Ini mengakibatkan risiko peningkatan kolestrol yang sedikit meningkat batu karang.

Penggunaan dan aplikasi perubatan untuk rawatan dan pencegahan.

Fibrate digunakan dalam perubatan untuk merawat tinggi darah tahap lipid. Darah lipid berbeza lipid dalam darah. Selain kolesterol, mereka termasuk trigliserida dan larut lemak vitamin. Fibrate digunakan untuk merawat pelbagai gangguan tahap lipid, sementara yang disebut statin diresepkan hampir secara eksklusif untuk rawatan hiperkolesterolemia. Selain gangguan tahap lipid darah, yang disebut hipertrigliseridemia adalah gambaran klinikal yang dirawat dengan fibrate. Matlamat utama rawatan dengan fibrate adalah pencegahan arteriosclerosis. arteriosclerosis adalah kalsifikasi darah kapal tin yang membawa kepada penyakit sekunder yang boleh membawa maut seperti strok or jantung serang. Kontraindikasi untuk ini dadah termasuk hati penyakit, penyakit pundi hempedu dan diketahui kepekaan fotosensitif daripada kulit. Tambahan pula, dialisis pesakit dan pesakit yang alergi terhadap asid fibrik tidak boleh dirawat dengan ubat tersebut. Pengambilan dan dos ubat harus disesuaikan secara individu kepada pesakit dan tahap keparahan penyakitnya. Fibrate biasanya tidak diberikan sebagai monoterapi. Tahap lipid darah yang meningkat juga dapat dipengaruhi secara positif oleh senaman yang mencukupi dan campur tangan pemakanan. Oleh itu, ubat ini biasanya merupakan bahagian dari pelbagai lajur terapi. Wanita hamil dan ibu menyusu harus selalu berjumpa dengan doktor yang hadir sebelum mengambil ubat. Mengenai dos pada kanak-kanak, belum ada angka yang pasti. Fibrate biasanya harus diberikan dalam jangka masa yang lebih lama. Pesakit harus minum ubat secara berkala dan bertindak seperti yang ditetapkan oleh doktor yang merawatnya. Sekiranya dosnya disyaki terlalu lemah atau terlalu kuat, doktor harus segera dihubungi. Selanjutnya, adalah perlu untuk memeriksa tahap lipid darah secara berkala untuk mengesahkan keberkesanannya terapi dan ubah jika perlu.

Risiko dan kesan sampingan

Mengambil fibrate boleh menyebabkan risiko dan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, apabila digunakan dengan betul, kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan hanya bersifat sementara. Pemberhentian ubat tidak selalu diwajibkan apabila kesan sampingan yang tidak diingini berlaku dan tidak boleh dilakukan sendiri tetapi selalu berunding dengan doktor yang merawat. Biasa kesan buruk termasuk sakit perut, kembung, sembelit, hilang selera makan, loya, pening, ruam kulit, sakit kepala, keletihan, cirit-birit, dan dispepsia. Yang terakhir dicirikan oleh gangguan pencernaan di bahagian atas perut. Ia dicirikan oleh malaise, membakar daripada perut, dan rasa kenyang awal. Agak jarang, fibrate boleh membawa kepada gangguan otot. Dalam kes terpencil, pengambilan boleh membawa kepada hati disfungsi. Jarang sekali, apa yang disebut rhabdomyolysis boleh berlaku. Ini adalah pembubaran otot rangka yang mengancam nyawa. Gejala penyakit ini termasuk demam, muntah, kelemahan otot, otot kesakitan dan kegagalan buah pinggang akut. Seperti disebutkan dalam ayat di atas, fibrate dapat meningkatkan risiko terkena kolesterol batu karang. Interaksi dengan ubat lain seperti antidiabetik atau antikoagulan adalah mungkin. Oleh itu, adalah penting untuk bertanya mengenai penggunaan ubat lain semasa menghentikan ubat.