Fibrinolisis: Fungsi, Peranan & Penyakit

Fibrinolisis dicirikan oleh pembubaran fibrin oleh enzim plasmin. Ia tertakluk kepada mekanisme pengawalseliaan yang rumit dalam organisma dan berada di dalamnya mengimbangi bersama hemostasis (darah pembekuan). Gangguan ini mengimbangi boleh membawa hingga pendarahan teruk atau trombosis serta embolisme.

Apa itu fibrinolisis?

Fungsi fibrinolisis adalah untuk membatasi proses darah pembekuan semasa kecederaan. Istilah fibrinolisis merujuk kepada pemecahan fibrin enzimatik. Fibrin adalah protein yang tidak larut dalam air dan memainkan peranan utama dalam darah pembekuan. Ia mewakili sistem berangkai silang dari beberapa rantai polipeptida. Hubungan silang antara rantai polipeptida individu terbentuk melalui ikatan peptida kovalen. Sebagai komponen utama pembekuan darah (trombosis), fibrin bertanggungjawab terhadap kestabilannya. Semasa fibrinolisis, pautan silang rangkaian dilarutkan, menghasilkan air-pecahan larut. Serpihan ini kemudian diangkut melalui aliran darah. Apabila kecederaan berlaku, hemostasis (pembekuan darah) selalu berlaku terlebih dahulu untuk menghentikan pendarahan. Walau bagaimanapun, hemostasis juga segera membawa kepada pengaktifan fibrinolisis. Apabila proses penyembuhan luka selesai, yang mengimbangi peralihan memihak kepada fibrinolisis.

Fungsi dan tugas

Fungsi fibrinolisis adalah untuk membatasi proses pembekuan darah semasa kecederaan. Jika tidak, hemostasis akan berterusan sehingga cedera saluran darah disekat. Hasilnya akan trombosis, yang boleh dengan mudah membawa hingga membawa maut embolisme. Yang penyembuhan luka proses ini berlaku dalam rangka keseimbangan yang tepat terkoordinasi antara pembentukan trombus dan degradasi trombus. Dalam proses ini, fibrinolisis dapat diaktifkan atau dihambat. Namun, pada masa yang sama pengaktifan fibrinolisis juga dapat dihambat. Hemostasis juga dikawal dengan mengaktifkan dan menghalang proses. Keseimbangan yang rumit ini memastikan tidak terganggu penyembuhan luka proses. Kedua-dua endogen dan eksogen enzim terlibat dalam pengaktifan fibrinolisis. Pengaktif fibrinolisis endogen termasuk pengaktif plasminogen khusus tisu (tPA) dan urokinase (uPA). Pengaktif endogen enzim dihasilkan oleh staphylococci and streptokokus. Plasminoactivator khas tisu berasal dari sel endotel dinding kapal. Pembebasannya dimulakan oleh mekanisme peraturan yang rumit melalui pengaktifan sistem pembekuan plasmatik dengan cara yang agak tertunda. Pengaktif plasmin khusus tisu adalah protease serin yang mengawal penukaran plasminogen menjadi plasmin. Sebaliknya, Plasmin adalah enzim penghancur fibrin yang sebenarnya. Pengaktif fibrinolisis endogen yang lain urokinase (uPA) juga menukar plasminogen menjadi plasmin. Urokinase pertama kali ditemui dalam air kencing manusia. Pengaktif fibrinolisis staphylokinase dan streptokinase dihasilkan oleh strain bakteria yang sesuai dan juga menukar plasminogen menjadi plasmin. Kesan hemolitik di sini membawa kepada penyebaran jangkitan. Namun, keempat-empatnya enzim juga digunakan sebagai bahan aktif dalam dadah untuk rawatan trombosis. Plasmin yang terbentuk mempunyai tugas memecah fibrin. Dalam proses itu, trombus larut. Walau bagaimanapun, untuk membatasi fibrinolisis, kedua-dua penghambat pengaktifan fibrinolisis dan perencat plasmin langsung terbentuk dalam organisma. Sehingga kini, empat perencat pengaktif fibrinolisis yang berbeza telah ditemui. Mereka semua tergolong dalam keluarga serpin dan dilantik sebagai PAI-1 hingga PAI-4 (perencat pengaktif plasminogen). Inhibitor ini disimpan dalam platelet. Setelah pengaktifan platelet, mereka dilepaskan dan seterusnya menghalang pengaktifan fibrinolisis. Plasmin juga boleh dihambat secara langsung. Ini terutama dilakukan oleh enzim alpha-2-antiplasmin. Semasa pembekuan darah, enzim ini saling berkaitan dengan polimer fibrin sehingga trombus stabil terhadap fibrinolisis. Inhibitor plasmin lain adalah macroglobulin. Terdapat juga perencat plasmin tiruan. Ejen ini merangkumi epsilon-aminocarboxylic asid dan asid epsilon-aminocaproic. Selanjutnya, asid para-aminomethylbenzoic (PAMBA) dan asid traneksamat juga setiap perencat plasmin tiruan. Sebilangan agen ini digunakan sebagai antifibrinolitik untuk merawat peningkatan fibrinolisis.

Penyakit dan penyakit

Seperti disebutkan, hemostasis dan fibrinolisis seimbang. Proses yang diselaraskan mengatur pengaktifan dan penghambatan pembentukan dan penurunan trombus. Sebarang gangguan keseimbangan ini boleh berlaku membawa kepada penyakit serius. Sebagai contoh, jika peningkatan pembekuan darah berlaku tanpa fibrinolisis yang mencukupi, trombosis mungkin berlaku. Gumpalan darah yang terlepas dapat bergerak ke paru-paru, otak or jantung dan menyebabkan embolisme, strok atau serangan jantung. Penyebab peningkatan kecenderungan trombosis berlipat ganda. Sebagai tambahan kepada peningkatan pembekuan darah disebabkan oleh penyakit yang mendasari dan kecenderungan genetik, gangguan pada fibrinolisis sering bertanggungjawab. Telah dijumpai bahawa fibrinolisis terjejas menyumbang 20 peratus daripada penyebab trombosis or embolisme. Kekurangan plasminogen, kekurangan tPA, aktiviti rendah tPA dan protein-C kekurangan dibincangkan untuk aktiviti fibrinolisis yang lebih rendah (hypofibrinolysis). Protein-C melumpuhkan faktor pembekuan Va dan VIIIa dengan penurunannya, menyebabkan pembubaran trombus. Hipofibrinolisis sering dirawat dengan ubat pentadbiran pengaktif plasminogen. Selain hipofibrinolisis, terdapat juga gambaran klinikal hiperfibrinolisis. Dalam kes ini, terdapat peningkatan degradasi fibrin. Hasilnya adalah peningkatan kecenderungan untuk berdarah. Dalam hiperfibrinolisis, peningkatan pembentukan plasminogen secara spontan sering diperhatikan. Kesannya ditingkatkan lagi oleh produk pembelahan fibrin, kerana ia juga menghalang penyambungan silang fibrin molekul. Penyebab lain peningkatan fibrinolisis mungkin adalah penghambatan alpha-2-antiplasmin, enzim yang menyahaktifkan plasmin yang merosakkan fibrin. Sekiranya penyahaktifan berhenti, degradasi fibrin tidak lagi dihentikan. Rawatan hiperfibrinolisis biasanya dilakukan dengan pentadbiran perencat plasmin tiruan.