Fibromyalgia: Aktiviti

Nota

Topik ini adalah kesinambungan dari topik kami fibromyalgia.

Sindrom Fibromyalgia: Program pengaktifan umum

Seperti yang telah disebutkan, promosi aktiviti otot dan kardiovaskular adalah tonggak terapi fisioterapeutik terpenting untuk fibromyalgia sindrom. Pepatah yang terkenal "jika anda berehat, anda berkarat" benar dalam kes ini, kerana kesakitan, keletihan dan keletihan sangat kondusif untuk tidak aktif dan tahap pergerakan tidak terus meningkat. Akibat tidak bergerak maka sekatan pergerakan tambahan, peningkatan otot kejang, meningkat kesakitan, pengurangan fizikal yang lebih jauh kecergasan, dan kemungkinan kemerosotan mood yang lebih jauh dengan adanya kemurungan.

Semasa melakukan aktiviti fizikal (walaupun hanya dilakukan pada tahap yang terbatas, misalnya berjalan kaki), bahan gembira tertentu dilepaskan di otak, yang memberi kesan positif pada mood dan menjadikan kehidupan seharian agak mudah. Dalam kombinasi dengan rawatan pasif, peningkatan prestasi fizikal menawarkan kemungkinan penurunan kesakitan ubat dan meningkatkan kualiti hidup. Dos pergerakan aktif sangat penting.

(lihat di atas) Sebarang percubaan yang berlebihan untuk memaksa peningkatan prestasi biasanya akan menyebabkan lebih banyak rasa sakit dan kecewa. Mulakan dengan unit daya tahan dan pergerakan yang kecil tetapi tetap! Peningkatan berterusan dengan sokongan pelatih fisioterapi dan pemulihan

  • Sukan daya tahan untuk meningkatkan daya tahan otot dan prestasi jantung-paru-paru
  • Latihan pengukuhan untuk mengekalkan dan meningkatkan kekuatan otot
  • Latihan kekuatan sederhana dan latihan daya tahan pada mesin latihan untuk meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot dan prestasi jantung dan paru-paru
  • Latihan regangan untuk mengekalkan dan meningkatkan mobiliti
  • Tawaran kumpulan
  • Teknik relaksasi

Fibromyalgia: Sukan ketahanan

Di tempat pertama program pengaktifan Fibromyalgia sindrom adalah sederhana ketahanan latihan dan bukannya latihan khusus. Ini memerlukan sekitar 60% masa terapi aktif. Kajian menunjukkan kesan positif langsung terhadap kesakitan dan prestasi.

Setiap bentuk ketahanan latihan berguna! - Ini boleh menjadi jalan sukar, berjalan kaki Nordik, ringan berlari latihan atau berbasikal. Walaupun sederhana berenang atau latihan senaman dalam air suam boleh memberi kesan positif pada kekakuan otot dan pergerakan. - Dos: Bagi mereka yang terjejas yang merasakan kesan positif dari latihan ketahanan, cadangannya adalah: 2-3 / minggu sekurang-kurangnya 30 minit

Fibromyalgia: latihan kekuatan

Dalam kajian, latihan kekuatan untuk sindrom fibromyalgia telah terbukti mempunyai kesan positif yang serupa dengan ketahanan latihan. Program latihan atau latihan peralatan latihan perubatan yang menyegarkan harus dilakukan 2-3 / seminggu. Program senaman yang menyegarkan juga harus menjadi kebiasaan harian.

Latihan kekuatan dengan dan tanpa peralatan sangat sesuai untuk meluruskan postur dan kaki otot, yang dikendalikan bersama dengan ahli fisioterapi. Sebaiknya latihan didokumentasikan secara bertulis dengan keterangan latihan yang tepat dan gambar untuk latihan di rumah, kerana pengalaman menunjukkan bahawa kesalahan dalam prestasi latihan menjalar dari masa ke masa atau latihan hanya dilupakan. The theraband, dumbbell kecil atau manset berat sangat sesuai sebagai alat senaman di rumah. Dos latihan dari segi berat dan bilangan pengulangan harus ditentukan bersama dengan ahli terapi mengikut penemuan individu dan bentuk harian. Pada asasnya: berat kecil, sebilangan besar pengulangan, kenaikan perlahan (jika boleh)