Diet Fibromyalgia: Petua Berguna

Fibromyalgia: pengaruh diet

Ramai orang dengan fibromyalgia berharap untuk memperbaiki gejala mereka dengan diet yang sesuai. Walau bagaimanapun, diet fibromyalgia yang khusus dan terbukti secara saintifik belum wujud.

Walau bagaimanapun, diandaikan bahawa penghidap fibromyalgia telah meningkatkan tekanan oksidatif. Ini bermakna sebatian yang lebih agresif, dikenali sebagai radikal bebas, beredar di dalam badan. Ia dihasilkan semasa proses metabolik biasa serta melalui sinaran UV dan merokok, sebagai contoh. Mereka berbahaya kerana boleh merosakkan sel dan DNA bahan genetik.

Oleh itu, ramai pesakit fibromyalgia bergantung pada diet yang kaya dengan bahan antioksidan yang boleh meredakan radikal bebas. Antioksidan tersebut (seperti vitamin C) kebanyakannya terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

Diet Fibromyalgia: banyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran

Malah, terdapat bukti bahawa diet yang kebanyakannya berasaskan tumbuhan boleh memberi kesan positif terhadap perjalanan penyakit. Diet vegan mungkin sangat membantu: dalam beberapa kajian, penghidap fibromyalgia yang makan diet vegan mempunyai tahap bahan antioksidan yang lebih tinggi dalam darah mereka dan gejala mereka bertambah baik. Walau bagaimanapun, belum ada data yang mencukupi untuk mengesyorkan diet fibromyalgia vegan tanpa tempahan.

Sebaliknya, pakar pada masa ini mengesyorkan diet campuran ringan yang kebanyakannya berasaskan tumbuhan berdasarkan cadangan Persatuan Pemakanan Jerman (DGE). Sebagai penghidap fibromyalgia, anda harus mengambil petua berikut:

  • Makan sebahagian daripada buah-buahan atau sayur-sayuran sekurang-kurangnya lima kali sehari.
  • Hanya makan lemak dan gula secara sederhana.
  • Hanya makan daging secara sederhana. Antara lain, ia mengandungi banyak asid arakidonik - asid lemak omega-6 yang menggalakkan proses keradangan.
  • Sebaliknya, cuba penuhi keperluan protein anda dengan produk tenusu atau – lebih baik lagi – sumber protein berasaskan tumbuhan seperti kacang-kacangan (lentil, kekacang, soya dll.).

Anda juga harus menikmati alkohol, coklat dan kopi secara sederhana paling banyak - perangsang ini boleh meningkatkan keresahan otot dan kerengsaan tendon. Teh hijau, sebaliknya, disyorkan kerana ia mempunyai kesan antioksidan yang kuat.

Kurangkan berat badan berlebihan

Orang yang mempunyai fibromyalgia lebih kerap mempunyai berat badan berlebihan daripada populasi yang lain. Pautan tepat antara obesiti dan fibromyalgia masih tidak jelas. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan sudah tentu boleh memperbaiki gejala. Untuk tujuan ini, orang yang mempunyai berat badan berlebihan dengan fibromyalgia harus memastikan mereka makan diet yang dikurangkan kalori dan mendapat senaman yang mencukupi. Doktor yang merawat anda boleh memberi anda petua yang sesuai mengenai perkara ini.

Diet Fibromyalgia untuk sindrom usus yang merengsa

Makanan tambahan

Makanan tambahan belum lagi disyorkan dalam garis panduan perubatan untuk pemakanan fibromyalgia. Walaupun terdapat kajian yang mencadangkan kesan positif, data masih belum mencukupi. Sebagai peraturan, adalah lebih baik untuk mendapatkan semua nutrien yang anda perlukan daripada makanan – dan dengan diet yang seimbang, pelbagai dan sihat, ini biasanya tidak menjadi masalah.

Hanya dalam kes tertentu pengambilan makanan tidak mencukupi, contohnya apabila pesakit fibromyalgia mengelakkan banyak makanan kerana gejala usus yang merengsa. Pesakit yang secara amnya makan terlalu sedikit (terutamanya makanan pejal) kerana sakit di kawasan rahang juga mungkin mengalami kekurangan nutrien. Kemudian mungkin perlu mengambil makanan tambahan.

Makanan tambahan hendaklah sentiasa dilihat secara kritikal dan hanya perlu diambil dengan berunding dengan doktor.

Tryptophan

Tryptophan (5-HTP) dianggap membantu untuk fibromyalgia. Ini adalah blok bangunan protein (asid amino) yang diperlukan oleh tubuh sebagai bahan permulaan untuk serotonin neurotransmitter. Hormon kebahagiaan yang dipanggil memainkan peranan dalam persepsi dan penilaian kesakitan, antara lain, yang terjejas pada pesakit fibromyalgia.

Magnesium

Untuk meningkatkan fungsi otot, penghidap fibromyalgia harus memastikan bahawa diet mereka mengandungi magnesium yang mencukupi. Ini mungkin boleh mengurangkan sakit otot. Produk wholemeal dan kacang serta kacang dan biji bunga matahari, sebagai contoh, kaya dengan magnesium. Jika perlu, doktor yang merawat anda juga boleh mengesyorkan suplemen magnesium.

L-carnitine

Mikronutrien L-carnitine juga dikatakan mempunyai kesan positif terhadap fibromyalgia. Memandangkan bahan tersebut tidak dapat diserap dalam kuantiti yang mencukupi melalui makanan, pesakit fibromyalgia boleh mencuba makanan tambahan yang sesuai yang mengandungi L-carnitine untuk melegakan sakit otot.

Vitamin dan zat besi

Di samping itu, pengambilan nutrien lain seperti B-vitamin B, vitamin D dan zat besi boleh membantu melawan gejala fibromyalgia jika mereka yang terjejas mempunyai terlalu sedikit dalam darah mereka. Analisis darah oleh doktor keluarga memberikan maklumat tentang bekalan mikronutrien. Sekiranya kekurangan dikesan, doktor boleh menetapkan penyediaan yang sesuai dan dos yang betul.

Rundingan dengan doktor adalah dinasihatkan