Fibrosis (Sclerosis): Punca, Gejala & Rawatan

Fibrosis, yang sering disebut sebagai sklerosis, adalah pengerasan tisu dan organ kerana pengeluaran berlebihan kolagen gentian. Sering terkena fibrosis adalah paru-paru, hati, buah pinggang, jantung or kulit. Fibrosis bukanlah penyakit dengan sendirinya, melainkan merupakan gejala yang boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit yang mendasari.

Apa itu fibrosis?

Istilah fibrosis berasal dari bahasa Latin "fibra" yang diterjemahkan menjadi "serat" dalam bahasa Jerman. Oleh itu, istilah ini merujuk kepada peningkatan patologi dalam serat tisu badan, yang boleh mempengaruhi fungsi organ yang terkena fibrosis. Fibrosis paru-paru, misalnya, dapat menampakkan diri dalam sesak nafas, sementara fibrosis hati dapat mewujudkan dirinya dalam tekanan darah tinggi dan dalam keadaan cacat otak berfungsi, sekata koma. Cara termudah untuk memikirkan fibrosis adalah seperti parut. Pada orang yang sihat, setelah luka sembuh, lebih banyak lagi tisu penghubung berkembang di tempat yang cedera, yang menjadi kelihatan seperti parut. Dalam fibrosis, terdapat juga kerusakan pada organ yang terkena, yang boleh mempunyai pelbagai penyebab dan yang tubuh bertindak balas dengan parut.

Punca

Penyebab permulaan fibrosis sangat berbeza. Mereka berkisar dari proses penuaan normal dan penggunaan ubat jangka panjang hingga gangguan peredaran darah, jangkitan, alkohol penyalahgunaan, dan kronik keradangan seperti hepatitis. Walau bagaimanapun, pengaruh persekitaran yang berbahaya seperti gas, wap dan habuk organik, misalnya dari acuan atau tungau debu rumah, juga boleh menyebabkan alahan-fibrosis berkaitan dalam jangka masa panjang. Penyakit autoimun boleh juga membawa kepada fibrosis. Titik permulaan fibrosis selalu merosakkan organ, sama ada disebabkan oleh kehausan, reaksi keradangan atau gaya hidup yang berlebihan, yang mana badan mesti bertindak balas dengan parut progresif. Sekiranya penyakit yang mendasari tidak dirawat dengan tepat, tisu organ menjadi semakin diselingi dengan tisu parut yang tidak dapat mengambil alih fungsi sel tisu yang sihat.

Gejala, keluhan, dan tanda

Fibrosis boleh berlaku di kawasan tubuh yang berlainan, biasanya membawa kepada gejala yang berbeza. Sekiranya fibrosis berlaku secara langsung pada kulit, kulit biasanya menjadi tebal dan berkedut. Ini juga menyebabkan penurunan estetika, sehingga kebanyakan pesakit dengan keluhan ini tidak merasa sihat dan mengalami kompleks rendah diri atau penurunan harga diri secara signifikan. Selanjutnya, terdapat juga sekatan pergerakan dan keradangan daripada sendi. Ini boleh terus merebak ke organ dalaman sekiranya tidak dilayan dengan betul. Begitu juga dengan pesakit fibrosis kulit sering mengalami kesukaran menelan. Dalam kes yang paling teruk, fibrosis hati boleh membawa kepada keradangan dan sirosis. Sekiranya ini tidak diubati, orang yang terkena bencana akan mati kerana simptom. Selanjutnya, ini membawa kepada tekanan darah tinggi. Fibrosis juga boleh berlaku di paru-paru, dengan pesakit menderita radang paru-paru dan teruk bernafas kesukaran. Jangka hayat pesakit sangat terhad akibatnya, dan kualiti hidup juga berkurang dengan ketara. Oleh kerana penyakit ini merebak ke kawasan tubuh yang berdekatan, rawatan segera oleh doktor diperlukan dalam kes ini. Gejala fibrosis hati (scleroderma):

  • Sirosis hati
  • Keradangan hati
  • Hipertensi

Gejala fibrosis paru-paru (fibrosis paru):

Diagnosis dan kursus

Fibrosis yang ada didiagnosis melalui sampel tisu, yang boleh diperiksa oleh doktor di bawah mikroskop untuk perubahan khas fibrosis. Teknik pengimejan, seperti x-Ray, ultrasound, dan tomografi dikira, juga boleh digunakan. Sinar X pemeriksaan adalah kaedah yang biasa digunakan, terutamanya ketika fibrosis pulmonari disyaki, sementara hati lebih baik diperiksa dengan ultrasound. Fibrosis hati, juga disebut sirosis, juga dapat dikesan oleh palpasi organ. Perbincangan antara doktor dan pesakit juga penting untuk diagnosis yang komprehensif, agar dapat menghubungkan penyakit sebelumnya dengan fibrosis. Diagnosis juga merangkumi ujian fungsi organ yang sesuai. Sekiranya pengerasan tisu dapat dihentikan tepat pada waktunya, kehidupan dapat dilakukan tanpa atau hanya dengan sekatan kecil. Sekiranya penyakit ini sudah maju sehingga organ yang terkena tidak lagi berfungsi, kegagalan organ berlaku.

Komplikasi

Sejumlah komplikasi boleh berlaku akibat fibrosis. Bergantung pada keparahan penyakit, organ dan tisu menjadi lebih keras dan kurang anjal ketika penyakit itu berkembang. Ini boleh membawa kepada gangguan fungsi and kesakitan, terutamanya di tangan dan jari. Keradangan sendi juga kerap berlaku. Kesukaran menelan mungkin berlaku, kerana esofagus kehilangan keanjalannya dan hampir membeku. Pada peringkat kemudian, keseluruhan saluran gastrointestinal boleh kehilangan fungsinya, dan sesak nafas dan gejala lain berlaku. Tekanan paru yang meningkat boleh menyebabkan pembesaran ventrikel kanan dan, dalam jangka masa panjang, kekurangan jantung. Sekiranya buah pinggang terjejas, gejala kekurangan kronik boleh menyebabkan oksigen kekurangan dan tekanan darah tinggi. Pada peringkat lanjut, fibrosis boleh menyebabkan buah pinggang kegagalan. Sekiranya penyakit ini tidak dirawat selambat-lambatnya, organ-organ lain juga akan beransur-ansur gagal dan pesakit akan mati. Semasa rawatan, komplikasi mungkin timbul kerana ubat yang ditetapkan. Dalam kemungkinan pemindahan, terdapat risiko bahawa organisma akan menolak organ penderma dan jangkitan yang mengancam nyawa akan berlaku.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Lawatan ke doktor harus dilakukan sebaik sahaja orang yang terkena merasakan ada sesuatu yang tidak kena di dalam tubuhnya. Sekiranya terdapat perasaan tekanan, perasaan sakit yang mereda atau penurunan prestasi biasa, doktor harus berjumpa. Sekiranya kesukaran menelan or kesakitan berlaku selama beberapa hari, doktor harus berunding. Sekiranya aduan meningkat dalam ruang lingkup dan intensiti atau jika ada gejala lebih lanjut, disarankan agar perkara ini dijelaskan oleh doktor. Pemeriksaan perubatan juga diperlukan sebaik sahaja sesak nafas masuk. Sekiranya terdapat masalah dengan bernafas tanpa alasan yang jelas, atau jika ada berdebar-debar, ini dianggap sebagai kebimbangan. Sekiranya gangguan tidur berlaku, darah tekanan meningkat dan perasaan kehangatan kekal dapat dirasakan, lawatan ke doktor adalah perlu. Sekiranya terdapat sekatan fungsional yang berterusan dari pelbagai jenis, disarankan bagi orang yang terjejas untuk berjumpa doktor. Sekiranya terdapat gangguan pada saluran gastrointestinal, penurunan berat badan yang tidak diingini atau ketidakteraturan semasa kencing, pemerhatian ini harus diperiksa dengan lebih teliti dan, jika perlu, dirawat. Ini benar terutamanya apabila mereka berulang tanpa henti. Perubahan kulit yang tidak biasa dan tiba-tiba juga harus diperjelaskan oleh doktor. Penebalan kulit, a kulit kering sensasi serta perasaan tegang, harus dibincangkan dengan doktor.

Rawatan dan terapi

Bergantung pada penyebab fibrosis yang berlaku, pilihan rawatan ternyata pelbagai. Rawatan fibrosis bergantung pada penyakit yang mendasari. Contohnya, jika fibrosis bersifat radang, tujuan utamanya adalah menghentikan proses keradangan. Ini dapat dilakukan dengan cara kortison persediaan atau imunosupresan. Sekiranya toksin atau alkohol penyalahgunaan adalah penyebab fibrosis, penghindaran bahan penyebab adalah mustahak. Rawatan simptomatik, seperti pengoksigenan pada fibrosis paru-paru, juga dapat dibayangkan. Fibrosis tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, kerosakan yang sudah ada masih ada, itulah sebabnya rawatan awal sangat penting. Sekiranya fibrosis sudah berada di peringkat akhir, ada pilihan untuk pemindahan organ. Sekiranya fibrosis tidak dirawat, ia boleh membawa maut.

Prospek dan prognosis

Fibrosis adalah perubahan tisu yang sering menyerang paru-paru. Walau bagaimanapun, prognosis untuk fibrosis seperti itu tidak kelihatan sangat baik dan biasanya tidak dapat disembuhkan. Sebenarnya, dalam banyak kes fibrosis membawa kepada kematian. Walau bagaimanapun, penyakit ini dapat ditangguhkan dengan rawatan yang sesuai dan ubat yang tepat. Individu yang terkena fibrosis dapat mempengaruhi pandangan dan prognosis mereka secara positif melalui pengurusan diri yang terkoordinasi. Di samping itu, prognosis bergantung pada banyak faktor yang boleh mempengaruhi keseluruhan penyakit secara positif. Antara faktor tersebut, misalnya:

  • Permulaan rawatan (rawatan lebih awal diberikan, semakin baik).
  • Dari kerosakan yang telah dilakukan pada paru-paru
  • Kepantasan penyakit ini berkembang.
  • Keberkesanan rawatan berkesan kepada orang yang terjejas.

Fibrosis adalah serius keadaan yang memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, prognosis jauh dari positif. Selalunya, penyakit ini membawa maut. Hanya menunda penyakit ini yang mungkin. Dengan rawatan yang sesuai, komplikasi teruk dapat dielakkan.

pencegahan

Fibrosis dapat dicegah dengan gaya hidup yang sihat, seperti sederhana alkohol penggunaan dan menahan diri dari rokok. Di samping itu, vaksinasi terhadap penyakit radang hepatitis B berguna. Tubuh harus terkena toksin dan bahan berbahaya sekerap mungkin. Berat badan normal, sihat diet dan senaman yang mencukupi menguatkan badan dan sistem imun dan tidak boleh dipandang rendah untuk pencegahan fibrosis.

Susulan

Sekiranya fibrosis, biasanya tidak ada yang istimewa langkah-langkah atau pilihan untuk rawatan selepas rawatan yang tersedia untuk orang yang terjejas. Walau bagaimanapun, orang yang terkena dampak bergantung pada diagnosis awal dan pengakuan penyakit ini, sehingga komplikasi atau keluhan dapat dihindari. Penyakit ini tidak mungkin sembuh dengan sendirinya. Selanjutnya, dalam kes fibrosis, diagnosis penyakit yang mendasari juga sangat penting untuk membatasi dan kemudian juga untuk menangani aduan secara kausal. Ada kemungkinan fibrosis mengurangkan jangka hayat orang yang terkena. Walau bagaimanapun, jangka hayat dan perkembangan selanjutnya sangat bergantung pada penyakit yang mendasari, sehingga tidak ada kursus umum yang dapat diberikan. Fibrosis biasanya dirawat dengan mengambil ubat. Orang yang terjejas harus memastikan bahawa ubat diambil secara teratur dan dalam dos yang betul sehingga gejala dapat diatasi dengan betul. Tanpa rawatan, fibrosis biasanya menyebabkan kematian orang yang terkena. Pesakit juga bergantung pada pertolongan dan penjagaan dari rakan-rakan dan dari keluarganya sendiri untuk penyakit ini.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Fibrosis, sinonim dengan sklerosis, tidak menunjukkan gambaran klinikalnya sendiri, tetapi menggambarkan gejala yang boleh menjadi penyataan beberapa penyakit yang berbeza. Semua penyebab fibrosis mempunyai kesamaan bahawa tisu fungsional pada organ tertentu semakin digantikan oleh kolagen tisu penghubung. Akibatnya, tisu organ yang terkena menjadi lebih keras (sklerotik) dan organ tersebut semakin kehilangan fungsi kerana tisu penghubung - separa sebagai tisu pengganti - tidak dapat mengambil alih fungsi organ asal. Dalam banyak kes, fibrosis hanya ringan dan tidak memerlukan rawatan lebih lanjut, sehingga tidak perlu penyesuaian tingkah laku dalam kehidupan sehari-hari dan pertolongan diri langkah-langkah. Sekiranya organ-organ penting seperti paru-paru, hati dan lain-lain terjejas, penting untuk mengetahui penyebab sklerosis agar dapat memulakan rawatan punca. Fibrosis organ yang terkena pada masa itu tidak dapat dipulihkan. Ini bermaksud bahawa walaupun fibrosis dapat dihentikan jika penyebabnya berhasil dihilangkan, penyakit ini tidak dapat dibalikkan. Dalam beberapa kes, pertolongan diri langkah-langkah mendesak. Contohnya, keadaan persekitaran di persekitaran berdebu (perlombongan arang batu, aluminium pemprosesan, kilang memproses tepung) boleh menjadi pencetus untuk fibrosis pulmonari (pneumoconiosis). Perubahan pekerjaan, atau setidaknya perubahan tempat kerja, dapat dianggap sebagai tindakan pertolongan diri dalam hal ini. Sekiranya permulaan sirosis hati dapat ditelusuri kembali ke pengambilan alkohol yang berlebihan dan kronik, langkah pertolongan diri adalah menjauhi pengambilan alkohol, yang dapat dicapai dengan penarikan diri jika perlu.