Bidang permohonan | Amitriptyline

Bidang aplikasi

Bidang utama aplikasi amitriptyline adalah gangguan kemurungan. Walau bagaimanapun, mesti dinyatakan bahawa bahan ini lebih cenderung digunakan sebagai pilihan kedua untuk rawatan kemurungan. Ubat pilihan pertama adalah apa yang disebut serotonin perencat pengambilan semula.

Bagi kemurungan dikaitkan dengan rangsangan, amitriptyline digunakan sebagai ubat pilihan pertama. Ammitriptyline diserap ke tahap tinggi. Oleh kerana metabolisme yang tinggi pada hantaran pertama, sebahagian besar bahan tersebut sudah tidak aktif dalam hati, sehingga hanya sebahagian kecil yang dapat mencapai bahagian badan yang lain dan berlaku. Ubat ini juga dimetabolisme sepenuhnya di hati. Sekiranya keracunan dengan amitriptyline, penawar penawar tidak dapat memberi ubat untuk alasan ini.

Interaksi dengan ubat lain

Semua ubat yang juga mempunyai antidepresan, kesan penenang atau penekan pernafasan harus digabungkan dengan amitriptyline hanya dengan berhati-hati. Ini termasuk gabungan dengan alkohol, antihistamin, barbiturat, benzodiazepin, hipnotik, narkotik, neuroleptik, opiod dan melegakan otot. Bahan-bahan ini membawa kepada apa yang disebut agonisme farmakodinamik, iaitu ubat-ubatan ini bertindak sama dengan amitriptyline dan meningkatkan kesannya dengan sewajarnya.

Gabungan sediaan ini harus dielakkan atau penyesuaian dos yang sesuai harus dilakukan. Anticholinergics, seperti ubat atropin dan antiparkinson serta simpatomimetik (Sympathicus) menambah kesan antikolinergik dan simpatomimetik amitriptyline mereka. Kononnya Perencat MAO, yang juga digunakan dalam kes individu dalam rawatan kemurungan, boleh meningkatkan kesan pusat sistem saraf (apa yang disebut pengujaan).

Ini boleh menyebabkan pengurangan ambang kekejangan dan dengan demikian kejang. Di samping itu, gangguan kesedaran (pengurangan kewaspadaan) boleh berlaku. Kombinasi amitriptyline dengan ubat-ubatan yang sebenarnya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi) dapat mengurangkan kesan antihipertensi.

Ubat ini termasuk klonidin, guanethidine dan methyldopa. Dadah yang digunakan untuk merawat aritmia jantung dan digabungkan dengan amitriptyline mungkin mempunyai kesan antiaritmia yang meningkat. Kesan sampingan yang dijelaskan untuk ubat berikut juga boleh meningkat: Amiodarone, quinidine, dan mungkin ubat-ubatan antiarrhythmic kelas I yang lain (ubat untuk aritmia jantung).

Ubat amitriptyline adalah ubat psikotropik yang disebut. Ini bermaksud bahawa amitriptyline boleh memberi kesan pada jiwa seseorang, misalnya pada keadaan emosi mereka. Paling ubat psikotropik tidak boleh, atau hanya pada tahap yang sangat kecil, diminum bersama alkohol.

Setiap ahli farmasi dan doktor mesti memberi amaran kepada pesakit mengenai kombinasi amitriptyline dan alkohol, kerana ini boleh menyebabkan interaksi. Secara amnya, alkohol semakin meningkatkan kesan sampingan amitriptilin. Bagi pesakit, ini bermaksud bahawa alkohol sekiranya pengambilan amitriptyline meningkat pusat penenang, jadi pesakit dengan cepat menjadi sangat letih dan letih.

Sebagai tambahan, kemungkinan amidriptyline antidepresif dan peningkatan mood yang sebenarnya dilemahkan oleh alkohol. Secara keseluruhan, alkohol itu mendorong minuman keras kesan sampingan amitriptyline dan pada masa yang sama memastikan bahawa kesan sebenar dilemahkan. Walaupun begitu, banyak pesakit yang telah menggunakan amitriptyline selama bertahun-tahun telah belajar mengatasi ubat tersebut dan kesan sampingannya sehingga mereka boleh minum segelas sampanye atau anggur tanpa mengalami kesan sampingan yang serius.

Interaksi berbahaya dengan mengambil amitriptilin dan alkohol bersama-sama biasanya tidak diharapkan. Walaupun begitu, anda harus mencuba minum ubat pada waktu pagi, misalnya, jika anda tahu bahawa anda ingin minum segelas alkohol pada waktu petang. Adalah sangat penting bahawa alkohol dan amitriptyline dalam jumlah besar tidak ditoleransi, seperti ubat psikotropik dipecah oleh hati dengan cara yang sama seperti alkohol, dan kerosakan hati boleh berlaku jika anda minum terlalu banyak alkohol dan mengambil ubat psikotropik pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, pengambilan alkohol yang jarang dan sederhana tidak menjadi masalah, terutamanya kerana kebanyakan pesakit mengambil amitriptyline dalam jangka masa yang panjang (biasanya sekitar 0.5-1 tahun) dan dengan itu dapat menilai dengan mudah bagaimana reaksi mereka terhadap ubat dan kesan sampingannya. Walaupun begitu, penting untuk mengetahui kemungkinan kesan sampingan pengambilan amitriptyline dengan pengambilan alkohol. Selain lebih kuat penenang (meningkat keletihan, keletihan), ia juga boleh menyebabkan berkurangnya kemampuan memandu.

Ini bermaksud bahawa walaupun segelas wain bersoda dapat membuat pesakit tidak dapat memandu kereta, kerana amitriptyline membuat pesakit merasa lebih tidak aman ("mabuk") daripada dia tanpa antidepresan. Oleh itu, memandu kereta harus dielakkan sama sekali pada pesakit yang mengambil Amitriptyline dan minum sedikit. Tambahan pula, gabungan amitriptyline dan alkohol membawa kepada penurunan kemampuan berjalan dan ucapan pesakit dengan lebih cepat.