Penyakit Kelima semasa Kehamilan: Risiko

Bagaimanakah anda melihat kurap semasa kehamilan?

Dalam kehamilan, kurap berkembang sama untuk wanita yang terjejas seperti yang berlaku untuk wanita yang tidak hamil. Kira-kira satu hingga dua minggu selepas jangkitan, gejala seperti demam, sakit kepala atau sakit anggota badan muncul. Ruam merah yang muncul di muka, terutamanya di pipi, merebak ke lengan dan kaki dalam bentuk kalungan. Gejala kurap biasa pada wanita juga termasuk sakit sendi.

Berapa lama kurap berbahaya semasa mengandung?

Sekiranya seorang wanita hamil ketika pertama kali dijangkiti kurap, terdapat risiko virus penyebab (parvovirus B19) akan berjangkit kepada anak dalam kandungan. Ini benar walaupun ibu sendiri tidak mengalami sebarang gejala penyakit.

Jangkitan awal dengan patogen kurap pada wanita hamil adalah lebih berisiko lebih awal dalam kehamilan wanita dijangkiti. Walau bagaimanapun, patogen tidak dihantar kepada anak yang belum lahir dalam setiap kes. Jangkitan kurap paling berbahaya sehingga dan termasuk minggu ke-20 kehamilan. Dalam kira-kira empat hingga 17 peratus wanita hamil yang dijangkiti akut, kurap menyebabkan kerosakan kepada anak dalam kandungan.

Jika doktor mengesyaki jangkitan parvovirus B19 pada ibu, dia memantau kehamilan atau anak dalam kandungan dengan teliti. Pakar mengesyorkan agar kanak-kanak dalam kandungan diperiksa seminggu sekali dengan ultrasound. Ini melibatkan mencari tanda-tanda anemia. Ini termasuk kelewatan perkembangan, penurunan dalam output jantung dan pengekalan air (hydrops fetalis).

Kurap: Rawatan anak dalam kandungan

Prosedur ini dilakukan secara eksklusif di hospital atau pusat khusus. Pemindahan darah biasanya boleh mengimbangi kekurangan darah pada anak dalam kandungan.