Gambar: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Buah ara adalah antara tanaman peliharaan tertua yang pernah ada. Sudah di zaman kuno, mereka dihormati sebagai makanan pokok dan banyak ditanam. Mereka bukan sahaja rasa baik, tetapi juga mempunyai pelbagai kesan positif kesihatan.

Kejadian dan penanaman buah ara

Sejak zaman kuno, ara telah ditanam di seluruh wilayah Mediterranean, walaupun asalnya tidak dapat dibuktikan dengan pasti. Ia juga boleh dijumpai berlari liar. Yang benar ara (Ficus carica) adalah spesies tumbuhan dari genus buah ara (Ficus). Ia ditanam di seluruh wilayah Mediterranean. Pokok renek yang gugur atau ara pokok tumbuh tinggi antara tiga hingga sepuluh meter. Cawangannya berkembang rendah dan lebar, mahkota merebak. Batang pokok ara sering dicengkam, dipintal atau dibengkokkan. Kulit kayu biasanya berwarna kelabu muda dan teksturnya halus. Seluruh tanaman mengandungi getah susu, yang digunakan dalam perubatan rakyat dan aplikasi lain. Daun pokok ara itu berkulit dan mempunyai margin daun bergigi dan permukaan atas berambut kasar. Mereka boleh berkembang selebar hingga dua puluh sentimeter. Perbungaan berbentuk pir dan monoecious dalam banyak spesies ara. Oleh itu, perbungaan wanita dan lelaki boleh didapati pada satu spesimen. Selepas tiga hingga lima bulan, perbungaan wanita berkembang menjadi ara. Biji berisi biji kecil di dalamnya dan berbentuk bulat hingga berbentuk pir. Pewarnaan mereka berwarna hijau hingga ungu tua, bergantung pada spesiesnya, dan dagingnya berwarna merah. Ara domestik atau boleh dimakan adalah yang paling boleh dimakan. Ia hanya mempunyai bunga betina dan mempunyai lampiran var. domestica. Sejak zaman kuno, ara telah ditanam di seluruh wilayah Mediterranean, walaupun asalnya tidak diketahui secara pasti. Ia juga boleh dijumpai berlari liar.

Kesan dan aplikasi

Sehingga 1.5 juta tan buah ara dituai setiap tahun. Daripada jumlah tersebut, sebahagian besar dikeringkan. Ini dilakukan sama ada di bawah sinar matahari atau di oven udara panas. Sementara ara biasanya mengandungi sekitar 80 peratus air, pengeringan mengurangkan kandungan airnya hingga serendah 18 peratus. The gula kandungan meningkat hingga sekitar 60 peratus. Penggunaan utama buah ara adalah sebagai buah di kedai dan pasar. Walau bagaimanapun, jus buah ara juga diproses dan dijual sebagai wain pencuci mulut. Selain itu, di beberapa negara buah ara juga dipanggang dan dijual sebagai buah ara kopi. Di Sepanyol dan Portugal, bahkan diproses menjadi keju ara. Pada abad ke-13 dan ke-15, kayu pokok ara diproses menjadi panel kayu. Ini digunakan dalam lukisan. Di samping itu, yang berwarna putih susu jus digunakan dalam perubatan rakyat. Di sini ia digunakan, sebagai contoh, melawan ketuat or gigitan nyamuk. Secara umum, buah ara mengandungi pelbagai jenis kesihatan-mempromosikan bahan seperti karbohidrat, serat, pelbagai vitamin - terutamanya vitamin B1 - dan mineral.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Buah ara mempunyai kesan pada kesihatan jangan dihina. Banyak bahan yang berbeza memberi kesan positif kepada hampir keseluruhan organisma. Contohnya, buah ara bertindak sebagai antioksidan dan melindungi tubuh daripada kerosakan sel. Yang terkandung vitamin C juga melindungi dinding vaskular dari kalsifikasi. Oleh itu, penyakit seperti arteriosclerosis dapat dicegah. Buah ara kaya dengan serat pemakanan. Mereka mengandungi pektin secara khusus. Di satu pihak, ini mendorong aktiviti pencernaan dan mencegah sembelit, dan sebaliknya, serat makanan menyebabkan rasa kenyang yang cepat. Ini menjadikan mereka sesuai untuk diet dan dapat membantu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Di samping itu, komposisi optimum dari gula dalam buah ara, yang mengatur darah gula tahap. Oleh itu, mereka dapat mengurangkan insulin tahap di kencing manis - malah sebagai teh. Mereka juga merupakan sumber kaya karbohidrat dan protein dan mempromosikan pembentukan kebaikan HDL kolesterol. Kerana tinggi kalium kandungan, mereka lebih rendah darah memberi tekanan dan memberi badan besi. Akibatnya, mereka dapat mencegah anemia. Di samping itu, mineral mereka mengandungi mempunyai kesan positif pada kepekatan. Kalsium, besi, fosforus, mangan, magnesium and zink meningkatkan memori prestasi dan dengan itu boleh menjadi makanan ringan yang optimum dan sihat untuk murid dan murid semasa pembelajaran fasa, sebagai contoh. Secara kebetulan, buah ara dikatakan memberi kesan positif pada penyakit ketumbuhanIni sebahagiannya disebabkan oleh serat yang dikandungnya dan omega-3 dan -6 asid lemak. Sekiranya penyakit teh ara sesuai untuk batuk. Mereka bersifat antibakteria dan dengan itu juga dapat digunakan secara luaran untuk kulit penyakit. Kesan antiseptik dan dekongestan mereka membantu melegakan ketidakselesaan dan mendorong penyembuhan. The kalsium mereka mengandungi secara tidak sengaja menguat tulang dan gigi, membantu menjaga kesihatan mereka. Buah ara juga memberi kesan yang menjanjikan pada keadaan fikiran. Oleh itu, mereka berfungsi untuk mengurangkan tekanan dan mempromosikan kepuasan. Selain itu, mereka dapat memberikan tidur yang lebih baik dan dengan itu merupakan ubat yang berkesan untuk gangguan tidur. Sebabnya adalah berbeza vitamin terdapat dalam ara. Selain itu, buah ara mengandungi protein tryophan, yang sebagai pendahulu hormon kebahagiaan serotonin, meringankan mood dan dapat menaikkan semangat. Oleh itu, buah ara boleh dianggap serba boleh untuk kesihatan. Ia digunakan secara dalaman sebagai makanan dan untuk luaran kulit aduan dan menunjukkan pelbagai kesan yang menjanjikan pada tubuh manusia. Tetapi, kerana banyaknya serat dan gula, orang sensitif mungkin bertindak balas dengan ketidakselesaan usus setelah memakan buah ara. Oleh itu, buah ara juga harus dimakan secara sederhana.