Fig Leaf Squash: Intoleransi & Alergi

. ara daun labu, anggota keluarga cucurbit, adalah salah satu daripada lima spesies labu yang mana hampir semua jenis labu tumbuh di seluruh dunia dapat dikesan. Tidak seperti kebanyakan yang lain labu varietas, yang seperti iklim dataran rendah yang hangat dan kering ara labu daun tumbuh subur di ketinggian lembap hingga kira-kira 3,000 m NN dan boleh bertolak ansur dengan suhu sejuk, walaupun tidak beku. The ara labu daun sesuai untuk dimakan oleh manusia, tetapi tidak menempati kedudukan kuliner teratas dalam keluarga labu.

Inilah yang harus anda ketahui mengenai labu daun ara.

Labu daun ara, dari keluarga cucurbit, adalah salah satu daripada lima spesies labu yang dapat dijumpai hampir semua jenis labu. Labu daun ara (Cucurbita ficifolia) dari keluarga labu (Cucurbitaceae) adalah salah satu daripada lima spesies labu yang mana hampir semua jenis labu yang ditanam secara komersial dapat dikesan. Ia mendapat namanya dari daunnya, yang sangat mirip dengan daun ara. Buahnya menyerupai tembikai dalam penampilan dan warnanya kulit. Dalam beberapa jenis, kulit hijau dihiasi dengan bintik-bintik putih atau kulitnya berwarna putih sepenuhnya. Labu daun ara, walaupun baik untuk dimakan oleh manusia dalam berbagai bentuk penyediaan yang mungkin, bukanlah salah satu sajian masakan di antara labu. Tumbuhan tahunan adalah monoecious (monoecious) seperti yang lain labu varietas dan, tidak seperti tanah rendahnya, menyukai udara dengan ketinggian tinggi yang lembab hingga 3,000 meter dari permukaan laut. Untuk pertumbuhan yang optimum, labu memerlukan curah hujan yang kerap atau pengairan yang tepat. Selalunya, labu daun ara ditanam sebagai tanaman pendamping kepada sayur-sayuran lain kerana ia dapat mengelakkan pepijat dari sayur-sayuran seperti timun dan wortel. Musim menuai utama bermula dari awal September hingga Januari. Labu daun ara yang dituai ketika masih belum masak pada bulan Ogos atau awal September adalah yang terbaik untuk dimakan oleh manusia. Labu yang dituai ketika matang juga sering dijadikan makanan ternakan. Seperti mungkin semua labu varieti, labu daun ara berasal dari negara-negara Amerika tengah. Oleh kerana tidak ada lagi bentuk liar dari jenis ini yang dijumpai, tidak dapat dilakukan pembinaan semula asal usulnya. Penemuan arkeologi terkini dari Amerika Tengah menunjukkan bahawa varietas labu yang ditanam kemungkinan besar merupakan pembiakan tanaman pertama oleh manusia, yang dapat ditelusuri sejak sekurang-kurangnya 8,000 tahun SM. Semasa penanaman, bahan pahit yang terdapat dalam labu liar boleh dikeluarkan, kerana ia mempunyai kesan toksik pada manusia dan membawa untuk serius masalah pencernaan. Ia disebarkan ke Eropah, India dan Asia oleh pelaut pada abad ke-16 dan ke-17. Daging labu daun ara mempunyai rasa manis khas rasa dan bagus untuk membuat jem khas yang disebut malaikat rambut. Banyak biji hitam sering digunakan untuk membuat makanan ringan yang sihat.

Kepentingan untuk kesihatan

. kesihatan kepentingan labu daun ara tidak terdapat pada bahan utamanya, kerana karbohidrat, protein dan lemak sedikit - kecuali dalam biji. Orang yang sedar akan kalori dapat mengambil labu dengan selamat dalam apa jua bentuk penyediaan sehingga kenyang kerana nilai pemakanannya yang rendah. Walau bagaimanapun, labu daun ara muncul kesihatan-bahan yang relevan, dipanggil sekunder. Pertama dan terpenting adalah mineral tinggi dan vitamin kandungan. Daging buah sangat kaya dengan kalium. Kalium mempunyai kesan diuretik dan oleh itu memastikan ringan dehidrasi. Pada masa yang sama, cukup kalium pengambilan menggalakkan stabil jantung irama (irama sinus), yang mungkin sangat relevan bagi orang yang terdedah fibrilasi atrium. Labu juga penting sebagai pembekal magnesium, besi, tembaga and natrium, serta pelbagai B vitamin. Tambahan pula, warna oren daging sudah menunjukkan kandungan yang tinggi beta karotena. Yang beta karotena ditambah dengan karotenoid lutein dan zeaxanthin, yang memainkan peranan penting untuk retina, sehingga bahkan kesan pencegahan terhadap kejadian yang berkaitan dengan usia degenerasi makula (AMD) telah ditubuhkan. Baru-baru ini, pengambilan daging labu dianggap memberi kesan yang baik kencing manis.Biji labu juga istimewa kesihatan kesesuaian. Antara lain, ia mengandungi tak jenuh ganda asid lemak dan dianggap dalam naturopati sebagai kaedah untuk memperkuat pundi kencing otot dan melawan prostat pembesaran.

Bahan dan nilai pemakanan

Kandungan rendah dari karbohidrat, protein dan lemak dalam daging buah membawa kepada nilai kalori yang sangat rendah iaitu kurang dari 25 kcal per 100 g, sehingga labu daun ara dikira di antara sayur-sayuran rendah kalori. Nilai khusus dan kesihatan labu dapat ditelusuri kembali ke bahan sekunder atau mikronutriennya. Pertama dan terpenting adalah kandungan kalium dengan lebih daripada 300 mg per 100 g pulpa. Tetapi juga kalsium, magnesium and besi hadir dalam bidang kesihatan kepekatan. Seboleh-bolehnya vitamin prihatin, terutamanya beta karotena, vitamin A (128 µg) dan vitamin B (B1, B2, B6) serta niasin yang dapat dicetak labu daun ara. Kandungan dari vitamin C hanya dalam lingkungan 12 mg. Biji labu mengandungi penting asid lemak seperti asid palmitik, asid stearik dan asid linoleat, serta vitamin E dan fitosterol dan fitoestrogen.

Intoleransi dan alahan

Tidak banyak yang diketahui mengenai intoleransi makanan atau alergi yang berkaitan dengan pengambilan labu daun ara. Sayuran labu baik dan mudah dicerna dan mengandungi sedikit alergen. Namun, jika intoleransi atau alergi diketahui terjadi ketika memakan sayur lain dari tanaman dalam keluarga cucurbit, berhati-hatilah kerana gejalanya mungkin juga terjadi ketika memakan labu daun ara. Gejala yang mungkin berlaku, yang biasanya ringan, termasuk pembilasan muka dan bengkak muka. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, mengancam nyawa kejutan anaphylactic mungkin juga berlaku.

Petua membeli-belah dan dapur

Musim panen puncak untuk labu daun ara yang tumbuh di utara khatulistiwa adalah September hingga Januari. Kerana kepentingan kuliner yang kurang bagi labu untuk Memasak, ia tidak selalu ditawarkan di mana-mana. Untuk penggunaan langsung, labu yang belum matang sepenuhnya adalah yang terbaik, yang boleh didapati di pasar mingguan dari akhir bulan Ogos atau awal bulan September. Dagingnya masih mempunyai yang lebih baik rasa dengan nota yang sedikit berkhasiat. Semasa membeli, pastikan bahawa kulit masih utuh dan sekeping kecil batang masih ada, kerana batang yang patah dapat berfungsi sebagai pintu masuk untuk kemungkinan patogen. Labu yang belum masak hanya dapat disimpan selama beberapa hari, sementara spesimen yang matang dapat disimpan dan tetap segar selama berbulan-bulan pada suhu antara sekitar 10 darjah dan 14 darjah. Penyediaan dagingnya cukup sederhana, labu dipotong dan dikupas dan daging berserat dalaman, yang mengandungi biji, dapat dikikis dengan sudu. Daging dan biji kemudian boleh diproses lebih jauh secara berasingan.

Petua persediaan

Buburnya boleh direbus atau dikukus sebagai hiasan sayur atau dimurnikan untuk membuat sup. Daging manis dari labu daun ara juga sangat baik untuk membuat jem. Jem yang dikenali sebagai malaikat rambut dianggap sebagai makanan istimewa, dan dapat dibuat sendiri dalam proses yang agak rumit dengan menggunakan limau dan jus oren, halia dan memelihara gula.