Kacang Api: Intoleransi & Alergi

Kacang api, kekacang, milik rama-rama keluarga. Nama-nama lain yang dikenali adalah kacang kumbang atau kacang kental. Berasal dari lembah gunung lembap di Amerika Tengah, nama kacang api berasal dari bunga merah yang biasanya berapi-api.

Inilah yang harus anda ketahui mengenai kacang api

Berasal dari lembah gunung lembap di Amerika Tengah, nama kacang api berasal dari bunga yang kebanyakannya berwarna merah api. Pada asalnya, kacang api, saudara dari kacang biasa, berasal dari Amerika tropika. Ia tiba di Eropah pada abad ke-17. Tumbuhan ini bersifat herba, tahunan, dwitahunan atau tahunan. Di wilayah kami, spesies tahunan biasanya ditanam, dan di kawasan yang lebih panas, spesies tahunan. Kacang api memiliki namanya dengan bunga hiasan berwarna merah terang, kerana ia juga terkenal sebagai tanaman hiasan. The rama-rama bunga berada dalam kelompok panjang dan mekar dari bulan Jun hingga September. Kacang api adalah tanaman memanjat yang boleh berkembang tingginya tujuh meter. Buah yang berbuah boleh berkembang Panjang 25 inci dan serupa dengan kacang kebun. Pada mulanya mereka berwarna hijau dan kemudiannya berubah menjadi kecoklatan. Mereka mengandungi biji atau kacang, yang biasanya berwarna coklat, hitam, merah atau ungu. Daun, yang berada di tangkai panjang, terdiri dari tiga risalah individu ovate. Kacang api boleh ditanam di kebun dapur anda sendiri untuk menuai buah-buahan yang enak. Namun, ia juga berfungsi dengan baik sebagai skrin privasi. Kacang api lebih suka lokasi yang dilindungi cerah dan angin, tetapi juga tahan dengan lokasi yang sepi. Oleh kerana akar kacang api agak dalam, tanah harus longgar, telap dan lembap. Masa penanaman untuk kacang api maju bermula dari pertengahan Mei. Sekarang benih disemai di tempat tidur atau di dalam periuk. Untuk menyemai boleh digunakan kacang dari hasil panen mereka sendiri atau, sebagai alternatif, dari kedai khusus kebun. Biji kacang api, yaitu kacang, tetap boleh tumbuh selama tiga hingga empat tahun. Kacang api juga boleh ditanam di balkoni, misalnya, di dalam bekas. Di sini, bagaimanapun, sangat penting untuk memiliki ruang yang cukup untuk alat pendakian, di mana sulur tanaman dapat melambung ke atas. Tanah kebun sederhana cukup untuk penanaman kacang api. Walau bagaimanapun, tanah harus dilonggarkan dengan baik. Dengan penambahan kompos akan memberikan bekalan nutrien yang mencukupi untuk kacang api.

Kepentingan untuk kesihatan

Dalam perubatan rakyat, kulit kacang kering telah digunakan pada masa lalu sebagai diuretik dan menyokong penyakit ini kencing manis. Sementara itu, kacang rendah lemak mudah disatukan ke dalam diet, kerana ia adalah sumber tenaga dan serat yang sangat baik. Nilai tenaga tinggi yang disediakan oleh kacang api sangat penting bagi atlet. Kerana kandungan serat yang sangat baik, kacang api juga sesuai sebagai langkah pencegahan sembelit dan untuk pencegahan diverticula dan kolon kanser. Di samping itu, kandungan serat yang tinggi memastikan rasa kenyang yang berpanjangan, membantu pencernaan, menurunkan kolesterol tahap dan pengawalseliaan darah gula tahap. Yang juga mengagumkan adalah kandungan protein yang tinggi, yang bukan hanya bermanfaat bagi vegan dan vegetarian, kerana ini menjadikan kacang api sebagai pengganti daging penuh.

Bahan dan nilai pemakanan

Dalam 100 gram kacang api yang dimasak mengandungi kira-kira 110 kkal. Selain itu, kekacang adalah pembekal utama protein sayuran. Kacang api yang rendah lemak juga banyak karbohidrat. Bahan-bahan berharga lain dalam kacang api termasuk banyak mineral dan serat, serta sebatian tanaman sekunder.

Intoleransi dan alahan

Kacang api mengandungi tahap phasin bahan berbahaya yang cukup tinggi. Oleh itu, ia tidak boleh dimakan mentah. Sekurang-kurangnya tiga hingga sepuluh biji mentah akan menyebabkan gejala keracunan setelah 30 hingga 90 minit. Ini termasuk teruk muntah, kejang, pencernaan teruk, berdarah perut dan usus keradangan, malah runtuh. Walau bagaimanapun, bahan berbahaya itu dimusnahkan oleh suhu di atas 75 darjah Celsius. Selepas itu, kacang api dapat dinikmati tanpa ragu-ragu.

Petua membeli dan dapur

Biji kacang api tersedia sama ada kering atau pra-tin. Bekas hendaklah disimpan kering dan ditutup rapat. Mereka mempunyai jangka hayat sekitar satu tahun. Kacang api yang disimpan terlalu lama tetap keras ketika dimasak, menjadikannya tidak dapat dimakan. Semasa kacang api dalam tin, penting untuk memberi perhatian kepada tarikh terbaik. Sekiranya tin telah dibuka, biji api harus dimakan dengan cepat. Di pasar, kacang api yang dituai muda kadang-kadang tersedia dengan kacang polong. Mereka menyimpan di dalam peti sejuk selama dua hingga tiga hari, walaupun begitu rasa terbaik segar. Semasa membeli kacang api, pastikan buahnya kulit berkilat, licin dan tidak mempunyai keretakan. Kacang mesti berwarna montok dan kuat. Sebelum Memasak kacang api kering, mesti direndam sekurang-kurangnya 12 jam, ditutup sepenuhnya dengan cecair. The Memasak masa kira-kira dua jam. Harus diingat bahawa kacang api membengkak dengan kuat, sehingga salad untuk empat orang dapat disiapkan dari sekitar 250 gram kacang kering. Sekiranya anda menderita kembung perut, anda boleh menambah daun salam, gurih, halia atau jintan ke Memasak air. Sekiranya kacang api digunakan untuk salad atau hidangan utama, disarankan untuk menambahkan garam ke dalam memasak air. Sekiranya dikehendaki, kekacang juga boleh dibumbui dengan rasa manis dengan menambahkan sedikit gula. Setelah memasak, kacang api juga boleh dibekukan, yang juga dapat mengurangkan kembung kesan.

Petua persediaan

Kacang api boleh digunakan di dapur dengan pelbagai cara. Ia digunakan sebagai sayur, tetapi juga merupakan ramuan yang baik untuk sup atau rebusan. Selain itu, kacang api boleh digunakan untuk membuat halusan halus atau kekacang boleh digunakan untuk mengisi timun. Di Styria, kacang api juga digunakan untuk pelbagai pastri dan pencuci mulut. Dari Styria juga hadir resipi terkenal dengan kacang api, salad kacang kumbang, yang terdiri daripada bawang kepingan, cuka, labu minyak biji dan tentu saja kacang api. Kacang api juga digunakan untuk cili piring Mexico. Untuk ini, kacang yang diawetkan dan jagung dibilas dalam ayak dengan banyak air. Kacang api dimakan sama ada di seluruh biji atau hanya biji mereka, yang kaya dengan nutrien. Yang terakhir adalah buah pinggang-bentuk dan, bergantung pada ragamnya, berwarna putih atau berbintik-bintik dengan warna yang berbeza. Oleh itu, mereka juga kelihatan sangat hiasan dan boleh digunakan untuk bufet. Walau bagaimanapun, biji kacang api tidak boleh dimakan mentah, tetapi hanya dimasak. Sejauh bahan-bahan lain, tidak ada batasan khayalan ketika menggunakan kacang api. Dibolehkan pada dasarnya adalah apa yang enak.