Pertolongan Cemas untuk Keracunan

Gambaran ringkas

 • Apakah keracunan? Kesan berbahaya bahan asing atau toksik pada badan.
 • Bagaimanakah keracunan boleh dikenali? Bergantung pada jenis keracunan, cth. loya, muntah, cirit-birit, gegaran, pening, sawan, tidak sedarkan diri, kegagalan kardiovaskular, terhenti pernafasan.
 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku keracunan? Sekiranya berlaku (disyaki) keracunan, anda harus sentiasa menghubungi doktor atau doktor kecemasan!

Perhatian!

 • Sesetengah keracunan hanya berbahaya sedikit, manakala yang lain boleh membawa maut. Orang awam hampir tidak dapat menilai ini, itulah sebabnya doktor mesti sentiasa dipanggil jika disyaki keracunan!
 • Jauhi remedi rumah sekiranya berlaku keracunan! Sebagai contoh, jangan sekali-kali memberi orang yang terjejas susu untuk diminum, kerana ini mungkin membolehkan racun memasuki aliran darah dengan lebih cepat.
 • Pada masa kini, doktor jarang menyebabkan muntah dalam kes keracunan - kerana ia hanya boleh mengeluarkan sejumlah kecil racun dari badan dan juga membawa risiko (contohnya muntah boleh masuk ke dalam tenggorokan atau bahan menghakis boleh mengalir melalui esofagus untuk kali kedua). Orang awam tidak boleh menyebabkan muntah pada orang yang terjejas!

Keracunan: Apa itu?

Keracunan (mabuk perubatan) adalah kerosakan pada badan yang disebabkan oleh sentuhan dengan bahan toksik. Sentuhan boleh berlaku dalam pelbagai cara:

 • Pengingesan
 • Sentuhan kulit dan/atau membran mukus (cth. mata atau hidung)

Sesetengah bahan yang menyebabkan keracunan adalah toksik walaupun dalam kuantiti yang kecil. Walau bagaimanapun, yang lain biasanya tidak toksik (cth. buih pencukur, ubat gigi, kapur papan hitam, persediaan vitamin) dan hanya menjadi berbahaya dalam kuantiti yang lebih besar.

Hampir semua bahan boleh menjadi toksik dalam dos yang sesuai - "dos menjadikan racun" (Paracelsus).

Keracunan yang tidak disengajakan dan disengajakan

Keracunan yang tidak disengajakan boleh berlaku, sebagai contoh, jika anak anda minum dari apa yang anda fikirkan sebagai botol soda di mana anda menyimpan produk pembersihan rumah atau pengilat perabot. Mencampurkan ubat atau mengendalikan bahan kimia toksik juga boleh menjadi punca keracunan yang tidak disengajakan.

Keracunan yang disengajakan selalunya bertujuan untuk membunuh atau sekurang-kurangnya mencederakan diri sendiri atau orang lain. Ini boleh dilakukan dengan menelan racun atau ubat yang berlebihan. Kadang-kadang orang juga sengaja diracun untuk menjadikan mereka tidak berdaya (cth. untuk rogol atau rompakan).

Jenis-jenis keracunan

Jenis utama keracunan adalah:

Keracunan makanan: Ia berpunca daripada pengambilan makanan yang rosak. Punca sebenar simptom adalah, sebagai contoh, toksin, bakteria atau parasit dalam makanan.

Keracunan alkohol: Jika seseorang mengambil alkohol dalam kuantiti yang banyak dalam tempoh yang singkat, ini mengakibatkan keracunan alkohol. Akibatnya bergantung pada tahap mabuk. Paras alkohol dalam darah lima per mille atau lebih biasanya membawa maut. Secara kebetulan, alkohol bukan sahaja terdapat dalam wain, bir, dan lain-lain, tetapi juga dalam beberapa produk kosmetik, pembasmi kuman dan agen pembersih, sebagai contoh.

Keracunan tumbuhan: Ini selalunya berlaku pada kanak-kanak (kecil) yang meletakkan beri atau daun berwarna-warni ke dalam mulut mereka secara lalai. Bahan-bahan seperti minyak pati atau toksin kemudian bertanggungjawab untuk gejala keracunan. Orang dewasa juga boleh dijangkiti keracunan tumbuhan, contohnya jika mereka secara tidak sengaja memetik dan memakan daun lily of the valley yang kelihatan serupa semasa mencari bawang putih liar.

Keracunan dadah: Ini disebabkan oleh dos berlebihan ubat. Ini boleh berlaku secara tidak sengaja, contohnya pada orang yang lebih tua. Walau bagaimanapun, keracunan dengan ubat selalunya disengajakan - sebagai percubaan membunuh diri.

Keracunan dengan gas: Penyedutan pelbagai jenis gas (mis. karbon monoksida) juga boleh menyebabkan gejala keracunan. Satu contoh ialah keracunan penyedutan asap (mabuk yang disebabkan oleh terhidu asap atau gas api).

Keracunan logam berat: Ini biasanya mabuk secara beransur-ansur - mereka yang terjejas secara tidak sedar menelan sejumlah kecil logam berat toksik (seperti besi, plumbum, merkuri, kuprum) dalam tempoh yang lebih lama, yang terkumpul di dalam badan. Ini boleh berlaku, contohnya, melalui makanan yang tercemar (cth. ikan dengan pencemaran merkuri) atau melalui air minuman daripada paip plumbum.

Keracunan: Bagaimana mengenalinya?

Gejala keracunan bergantung, antara lain, pada jenis dan dos bahan toksik. Di samping itu, orang boleh bertindak balas secara berbeza terhadap bahan toksik yang sama. Gejala umum keracunan adalah, sebagai contoh

 • Loya, muntah, cirit-birit
 • sakit perut
 • Sakit kepala, pening
 • Keadaan gelisah, halusinasi, kekeliruan
 • Nadi dipercepatkan atau diperlahankan
 • Pucat, kemerahan kulit, rasa panas
 • kejutan
 • Masalah pernafasan sehingga terhenti pernafasan
 • Kegagalan kardiovaskular

Bergantung pada kesan racun, gejala lain juga mungkin berlaku, seperti sawan, air liur dan lacrimation, lumpuh dan berpeluh. Jika racun bersentuhan dengan kulit, ia boleh bertindak balas dengan ruam dan melepuh – dan dengan sentuhan kronik dengan keradangan (dermatitis). Sentuhan mata dengan racun menyebabkan sakit dan kemerahan mata. Di samping itu, pesakit tidak lagi dapat melihat dengan baik atau sama sekali pada mata yang terjejas.

Keracunan: langkah pertolongan cemas

Apa yang perlu anda lakukan jika anda ingin membantu seseorang yang telah diracun sentiasa bergantung pada apa yang mereka telah keracunan, apakah gejala yang mereka tunjukkan dan betapa teruknya keracunan itu.

Dalam kes keracunan melalui saluran penghadaman (cth. dengan alkohol, ubat-ubatan, makanan beracun atau rosak, tumbuhan beracun, bahan kimia), anda harus mengambil langkah-langkah pertolongan cemas berikut:

Tenangkan orang yang terjejas, terutamanya jika ia kanak-kanak, dan bertenang.

Hubungi perkhidmatan kecemasan (112). Kemudian dail pusat kawalan racun di kawasan anda. Kakitangan di sana akan memberitahu anda apa yang boleh atau patut anda lakukan.

Jika orang itu responsif, buka mulut mereka dan cuba hapuskan sebarang sisa bahan yang tertelan dengan jari.

Simpan semua mayat yang boleh menjadi punca keracunan (cth. sisa makanan, sisa cendawan, tablet, bahagian tumbuhan). Bawa ini – dan/atau sebarang muntah – bersama anda ke doktor atau hospital supaya doktor boleh menentukan apakah keracunan itu.

Jika orang yang terjejas muntah sendiri, anda boleh membantu mereka dengan menyokong kepala mereka atau mengusap belakang mereka untuk meyakinkan mereka.

Pertolongan cemas untuk keracunan gas

Sekiranya berlaku keracunan gas, anda harus terlebih dahulu mengeluarkan orang yang terjejas dari zon bahaya (dengan syarat anda tidak membahayakan diri anda!) dan bawa mereka ke udara segar. Sebagai alternatif, anda boleh mengudarakan bilik dengan baik supaya gas hilang.

Beri perhatian kepada keselamatan anda: Jika gas keluar dalam bilik tertutup, ia bukan sahaja toksik, tetapi selalunya juga sangat mudah terbakar. Api terbuka atau percikan api boleh menyalakan gas.

Hanya apabila orang yang terjejas telah diselamatkan daripada situasi berbahaya, langkah-langkah pertolongan cemas selanjutnya adalah dinasihatkan - iaitu menenangkan pesakit, meletakkan mereka dalam kedudukan pemulihan jika mereka tidak sedarkan diri dan menghidupkan semula mereka jika perlu.

Pertolongan cemas untuk keracunan dengan bahan kimia

Jika seseorang terkena bahan kimia (cth. asid) di mata atau pada kulit mereka, bilas kawasan tersebut dengan air sejuk dan jernih selama sekurang-kurangnya sepuluh minit. Jika mata terkena, pastikan kelopak mata terbuka sebanyak mungkin dan sentiasa bilas dari hidung ke pelipis.

Jangan tanggalkan sebarang pakaian yang direndam dalam bahan kimia daripada orang yang terjejas – anda mungkin boleh mengoyakkan kulit di bawahnya!

Keracunan: Bila hendak berjumpa doktor?

Keracunan: pemeriksaan oleh doktor

Untuk dapat memulakan rawatan yang betul, doktor mesti mengetahui lebih lanjut tentang kemungkinan penyebab dan keterukan keracunan.

Untuk melakukan ini, dia akan terlebih dahulu mendapatkan maklumat latar belakang yang penting dalam temu bual (anamnesis): Jika boleh, dia akan bertanya kepada pesakit apakah bahan yang dia telah bersentuhan (dengan pengambilan, penyedutan, sentuhan, dll.). Mereka juga akan bertanya berapa banyak makanan yang disyaki telah dimakan atau berapa banyak bahan kimia yang ditelan, sebagai contoh. Ia juga penting untuk mengetahui bila ini berlaku dan berapa lama gejala berkembang. Jika pesakit tidak bertindak balas atau terlalu muda, anda sebagai pembantu pertama mungkin boleh memberikan maklumat yang diperlukan ini.

Ia juga berguna untuk doktor jika anda sebagai pembantu pertama telah memulihkan makanan beracun, ubat, bahan kimia dan/atau muntah pesakit. Ini memudahkan untuk menentukan punca sebenar keracunan.

Pemeriksaan fizikal (termasuk pengukuran tekanan darah, dsb.) akan memberikan doktor maklumat tentang keadaan umum pesakit. Ia juga mungkin memberikan petunjuk tentang jenis keracunan. Sebagai contoh, beberapa toksin mengubah bau nafas dengan cara yang khas. Dan mana-mana tapak suntikan mungkin menunjukkan bahawa pesakit telah menyuntik dadah.

 • Analisis darah: Punca keracunan (ubat, karbon monoksida, dll.) selalunya boleh dikesan dalam darah. Di samping itu, nilai darah sering memberikan petunjuk kemungkinan disfungsi organ (seperti hati atau buah pinggang) akibat keracunan.
 • Ujian air kencing: Ujian ini boleh digunakan untuk mengesan dadah, contohnya.
 • Pemeriksaan najis: Doktor akan menganalisis sampel najis jika dia mengesyaki keracunan salmonella, contohnya.
 • Pemeriksaan X-ray: Kadangkala punca keracunan boleh dikenal pasti pada imej X-ray, contohnya logam seperti plumbum, bungkusan ubat yang ditelan (dalam kes penghantar dadah), bateri tertelan atau sisa haiwan daripada serangan haiwan berbisa. (cth. gigi beracun).

Keracunan: rawatan oleh doktor

Keracunan tidak selalu memerlukan rawatan perubatan. Jika ya, kemasukan ke hospital mungkin diperlukan dalam keadaan tertentu. Rawatan melibatkan pemantauan atau menstabilkan keadaan kesihatan pesakit dan membantu badan mengeluarkan racun yang tertelan dengan lebih cepat (biasanya melalui air kencing) atau menyahaktifkannya (biasanya melalui hati).

Memastikan fungsi badan

Sekiranya berlaku kegagalan buah pinggang, pesakit mungkin menerima cucian darah (dialisis). Dalam kes yang sangat teruk, di mana hati dan/atau buah pinggang telah menjadi tidak berfungsi secara kekal akibat keracunan, pemindahan organ mungkin diperlukan.

Mencegah penyerapan dan penyebaran racun

Doktor boleh mentadbir arang aktif jika orang yang terjejas telah menelan racun. Ia mengikat bahan beracun dalam saluran penghadaman supaya ia tidak lagi boleh memasuki aliran darah. Walau bagaimanapun, arang aktif tidak berkesan terhadap semua racun; ia tidak berkesan terhadap banyak bahan kimia isi rumah atau alkohol. Ia juga tidak memberi kesan kepada toksin yang sudah masuk ke dalam aliran darah.

Jika racun itu ditelan secara lisan, ia juga mungkin masuk akal untuk mengepam perut orang yang terjejas. Doktor akan melakukan ini jika racun itu sangat berbahaya atau keadaan kesihatan umum pesakit kurang baik.

Mentadbir penawar

Terdapat penawar khas untuk beberapa racun (cth. parasetamol, heroin, beberapa racun ular). Pentadbiran mereka boleh berguna dalam kes keracunan teruk. Walau bagaimanapun, orang yang terjejas sering pulih dengan sendirinya.

Langkah-langkah selanjutnya

Bergantung pada jenis dan tahap keracunan, langkah selanjutnya mungkin berguna. Sebagai contoh, jika bahan beracun telah masuk ke dalam mata atau ke kulit orang yang terjejas, doktor akan membilas bahagian badan masing-masing dengan banyak air (masin).

Mencegah keracunan

Pelbagai langkah berjaga-jaga mengurangkan risiko keracunan tidak sengaja. Mereka amat dinasihatkan dalam isi rumah yang mempunyai anak:

 • Simpan ubat di tempat yang tidak boleh diakses oleh kanak-kanak. Kabinet ubat yang boleh dikunci paling sesuai untuk tujuan ini.
 • Kunci ubat selepas setiap penggunaan, walaupun ia diperlukan beberapa kali sehari (oleh anda atau orang lain dalam rumah anda).
 • Jangan sekali-kali meninggalkan ubat-ubatan berselerakan. Pil berwarna khususnya sangat mirip dengan gula-gula, menjadikannya mudah untuk diambil oleh kanak-kanak kecil.
 • Sentiasa simpan bahan kimia isi rumah seperti agen pembersih, cecair pencuci dan detergen daripada jangkauan kanak-kanak, sebaik-baiknya di dalam almari yang boleh dikunci.
 • Jangan sekali-kali memindahkan bahan kimia ke dalam pembungkus makanan, cth. ke dalam botol jus. Jika ya, labelkan bekas itu besar dan jelas!
 • Secara umum, sentiasa labelkan bekas dengan bahan kimia atau racun lain dengan jelas dan pastikan ia mempunyai penutup kalis kanak-kanak.
 • Jangan terganggu jika anda baru sahaja membuka bahan kimia isi rumah. Tutup botol atau bekas sekali lagi apabila anda mengalihkan perhatian anda kepada kanak-kanak lain, menjawab panggilan telefon atau apabila loceng pintu berbunyi.
 • Jauhkan minuman beralkohol daripada capaian kanak-kanak. Walaupun jumlah alkohol yang kecil sangat berbahaya untuk kanak-kanak kecil. Adalah lebih baik untuk menyimpan minuman beralkohol dikunci supaya kanak-kanak yang lebih besar tidak tergoda untuk mencubanya.
 • Ajar anak-anak anda tentang bahaya ubat-ubatan, bahan kimia isi rumah, tumbuhan beracun, cendawan, rokok dan alkohol pada usia muda, tetapi mengikut cara yang sesuai dengan usia.
 • Bincangkan dan semak semula langkah-langkah untuk mencegah keracunan dalam isi rumah lain di mana anak anda sering menghabiskan masa, cth. dengan datuk nenek atau pengasuh kanak-kanak.