Penutupan Penumbuk: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Penutupan penumbuk terlibat dalam banyak aktiviti yang diperlukan dalam kehidupan seharian. Penyakit atau gangguan boleh menyebabkan gangguan teruk.

Apakah penutupan penumbuk?

Dalam penutupan penumbuk yang hebat, telunjuk, tengah, cincin, dan jari kelingking dilenturkan sedemikian rupa sehingga hujung jari mencapai telapak tangan dan permukaan dalaman falang distal, tengah, dan proksimal saling bersentuhan. Pada penutupan penumbuk yang besar, telunjuk, tengah, cincin, dan jari kelingking dilenturkan sehingga hujung jari mencapai telapak tangan dan permukaan dalaman falang distal, tengah, dan proksimal saling bersentuhan. Fleksi di tengah dan hujung sendi jari-jari maksimum, dan submaximal pada sendi pangkal, kerana hubungan menghentikan pergerakan lebih jauh. Akhirnya, ibu jari diletakkan secara menyerong di atas indeks jari. Pelaksanaan sepenuhnya penutupan penumbuk hanya mungkin dilakukan dengan sejumlah kekuatan yang dikenakan oleh jari lentur dan otot yang membawa ibu jari menjadi lawan. Kedudukan pergelangan tangan mempengaruhi kemungkinan berfungsi. Pelaksanaan dengan peluasan sedikit (punggung punggung) sering disukai secara tidak sedar kerana kecekapan mekanik otot pelaksana lebih besar dan otot lawan (jari ekstensor) melepaskan pergerakan dengan lebih baik. Jenis pelaksanaan ini disebut tangan berfungsi. Penggunaan dengan fleksi (palmar flexion) juga mungkin, tetapi kurang kuat. Kunci penumbuk kecil mewakili fungsi sisa semasa pangkal sendi jari tidak boleh dilenturkan lagi. Beberapa aktiviti masih dapat dilakukan kerana lenturan maksimum di jari yang lain sendi.

Fungsi dan tugas

Penutupan kepalan tangan adalah syarat yang sangat diperlukan untuk banyak aktiviti harian, pekerjaan, dan atletik. Ini termasuk semua gerakan yang digunakan untuk menggenggam, memegang, dan menggerakkan objek dengan berat yang agak berat, sementara benda ringan juga dapat dipegang dan dipandu dengan bentuk genggaman lain. Aktiviti khas yang melibatkan aktiviti mencengkam penumbuk berlaku apabila objek digenggam dan digerakkan dengan pemegang atau objek yang serupa bentuknya. Di dalam rumah tangga, ini adalah aktiviti seperti mengepel, mengosongkan atau menyapu; dalam berkebun, mereka menggali, mencangkul atau bekerja dengan menyapu. Perkara yang sama berlaku untuk banyak aktiviti kraf. Batu bata, plaster, tiler atau pelukis juga menggunakan banyak alat dengan pegangan dengan panjang dan bentuk yang berbeza untuk aktiviti di lantai, dinding atau siling. Jenis aktiviti penumbuk yang sama berlaku di semua pukulan belakang sukan seperti tenis, skuasy dan badminton. Terlihat bahawa setiap kali banyak kestabilan diperlukan dalam fungsi ini, tangan fungsional adalah versi pilihan. Ini disebabkan oleh keadaan mekanikal yang lebih baik yang ditawarkan oleh jenis realisasi ini. Dalam urutan gerakan, sebaliknya, pergelangan tangan secara dinamis dibawa ke kelenturan palmar, seperti di pukulan depan or rama-rama sebatan di pukulan belakang sukan atau pergerakan dumbbell di latihan berat. Ciri khas dari semua jenis aktiviti yang dijelaskan adalah bahawa objek yang dipegang mencegah penutupan kepalan tangan sepenuhnya, namun aktiviti otot hadir sepenuhnya. Ia berbeza dalam seni tinju dan seni mempertahankan diri yang lain ketika mereka dilakukan tanpa sarung tangan. Kunci penumbuk yang stabil digunakan dalam pelaksanaannya sepenuhnya untuk meletakkan bahagian tulang jari dengan baik untuk melakukan tindakan yang berkesan terhadap lawan atau objek. Posisi tangan ini juga dapat digunakan sebagai gerakan mengancam untuk mencegah kemungkinan penyerang atau menanamkan rasa takut pada lawan.

Penyakit dan penyakit

Prasyarat pelaksanaan kunci penumbuk adalah sendi dan otot jari yang berfungsi. Semua kecederaan di kawasan jari boleh merosakkan atau menghalangnya sepenuhnya. Lebam, keseleo, ligamen koyak atau patah tulang di kawasan ini berlaku agak kerap dalam sukan atau kehidupan kerja. Sebagai tambahan kepada akibat langsung dalam kes a patah, selalunya kesakitan yang menghadkan pergerakan pada sendi dan tidak membenarkan penutupan penumbuk. Hasilnya, fungsi tangan dapat dibatasi dengan ketara. Penyakit tangan khas yang boleh mempengaruhi penutupan kepalan tangan adalah tendonitis. Ia adalah sindrom berlebihan yang boleh mempengaruhi jangka masa panjang tendon otot jari, antara lain.Jika ekstensor tendon yang berjalan di sepanjang bahagian belakang tangan ke jari meradang, penutupan penumbuk sering dibuat mustahil. Apabila jari dilenturkan, tendon meregang dan akut bertambah kesakitan menghadkan pergerakan. Kesan yang serupa boleh berlaku dengan apa yang disebut tenis siku, di mana asal-usul punggung punggung dan jari mudah tersinggung. Di dalam ini keadaanjuga dijelaskan regangan kesakitan dapat mengelakkan penutupan penumbuk. Di samping itu, dengan menganggap kedudukan yang betul di pergelangan tangan untuk tangan berfungsi terganggu, disebabkan oleh kontraksi kesakitan yang berlaku. Kegagalan fleksor jari yang lengkap atau tidak lengkap menyebabkan kenyataan bahawa penutupan penumbuk tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya atau tidak sama sekali. Penyakit khas di mana mekanisme ini berlaku adalah apa yang disebut sindrom carpal tunnel. Dalam kes ini, keadaan, yang saraf median, yang memasangkan fleksor jari, dicubit di terowong karpal di kawasan pergelangan tangan. Otot 3 jari pertama semakin kehilangan fungsi flexornya dan tetap dalam pemanjangan sederhana. Kerana penampilannya yang khas, fenomena ini disebut sumpah tangan. Memegang penumbuk tidak mungkin lagi. Kronik poliartritis adalah penyakit reumatik yang pada mulanya menyerang sendi kecil. Di bahagian tangan, sendi pergelangan tangan dan jari biasanya terjejas. Proses keradangan pada penyakit autoimun ini, yang berlaku secara berperingkat, membawa kepada pemusnahan sendi yang terjejas secara beransur-ansur. Semua fungsi tangan dan jari dipengaruhi oleh proses ini, termasuk penutupan penumbuk. Dengan tempoh yang semakin meningkat, penyakit ini menyebabkan kehilangan fungsi secara besar-besaran.