Terapung di Mata: Punca, Rawatan

Kelegapan vitreous: Penerangan

Ramai orang mengalami kelegapan vitreous di mata dan "mouches volantes" yang berkaitan. Puncanya adalah proses penuaan semulajadi. Kira-kira dua pertiga daripada mereka yang berumur 65 hingga 85 tahun mengadu tentang aduan yang sepadan. Tetapi orang yang lebih muda juga boleh terjejas, terutamanya jika mereka rabun dekat yang teruk.

Apakah badan vitreous?

Badan vitreous gelatin memenuhi sebahagian besar bahagian dalam bola mata. Di hadapannya terletak kanta, yang secara optik membiaskan sinar cahaya yang memasuki mata. Ini kemudiannya melalui badan vitreous ke retina. Ia terletak di belakang badan vitreous dan, sebagai lapisan sensitif cahaya sel saraf, bertanggungjawab untuk menukar imej optik kepada impuls elektrik. Ini membolehkan maklumat dihantar ke otak melalui saraf optik.

Kelegapan vitreous: gejala

"Agas terbang" tidak mengehadkan ketajaman penglihatan dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, ramai pesakit mengadu bahawa sensasi visual subjektif bertambah buruk. Akibatnya, jerebu vitreous dianggap sebagai gangguan. Di satu pihak, kelegapan dan bayang-bayang berbeza dalam keamatan dan lokasinya. Sebaliknya, cahaya sesat boleh menyebabkan silau teruk kepada pesakit.

Mouches volantes mungkin paling ketara apabila pesakit melihat dinding terang atau cahaya terang atau dibutakan oleh salji.

Vitreous opacification: punca dan faktor risiko

Vitreous humor, yang memenuhi bahagian dalam mata, terdiri terutamanya daripada air dan, sedikit sebanyak, gentian kolagen dan asid hyaluronik. Pada zaman kanak-kanak, gentian disusun secara teratur supaya ia tidak diperhatikan - ia hampir tidak mempengaruhi sinaran cahaya dalam perjalanan ke retina.

Dalam tempoh beberapa bulan, gentian menjadi semakin jauh dari retina. Mereka kemudiannya dianggap lebih kabur dan lebih lemah, sehingga pada satu ketika mereka tidak lagi dapat dilihat sama sekali.

Umur dianggap sebagai faktor risiko paling penting untuk perkembangan jerebu vitreous, kerana ia biasanya merupakan proses yang berkaitan dengan usia. Selalunya orang rabun melihat "agas terbang" lebih awal sedikit daripada orang biasa atau rabun jauh.

Kelegapan vitreous: pemeriksaan dan diagnosis

Jika ini kali pertama anda melihat sesuatu yang tidak wujud di luar mata anda, hubungi doktor mata anda. Ia mungkin keruh vitreous yang tidak berbahaya, tetapi ia mungkin juga merupakan keadaan lain. Untuk mengetahui, doktor mata anda akan terlebih dahulu bertanya kepada anda secara terperinci tentang sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang mungkin adalah:

 • Apa yang anda lihat apabila anda melihat dinding putih, contohnya?
 • Bilakah anda mula-mula menyedari bahawa anda melihat "agas terbang" (titik hitam)?
 • Adakah gejala muncul secara tiba-tiba atau meningkat secara tiba-tiba?
 • Adakah anda melihat kilatan cahaya?
 • Adakah anda rabun jauh?
 • Pernahkah anda mengalami sebarang kecederaan, keradangan atau pembedahan (pembedahan katarak, rawatan laser retina) pada mata anda?
 • Pernahkah anda mengalami detasmen retina pada mata sebelah lagi pada masa lalu?

Peperiksaan

Untuk mendapatkan pandangan yang lebih baik ke dalam mata anda, doktor anda akan memberi anda titisan mata yang melebarkan anak mata terlebih dahulu. Kemudian datang pemeriksaan lampu celah: menggunakan lampu terang yang dipanggil lampu celah, doktor anda memancarkan cahaya ke mata anda dari sisi dan melihat komponen individu melalui kaca pembesar. Jika terdapat jerebu vitreous, dia akan melihat bayang-bayang gelap. Pemeriksaan lampu celah tidak menyakitkan dan tidak rumit.

Disebabkan oleh titisan mata yang mengembang, penglihatan anda mungkin terjejas selama beberapa jam. Oleh itu, anda harus menahan diri daripada memandu sehingga kesannya hilang.

Diagnosis pembezaan

Jika pemeriksaan lampu celah tidak mendiagnosis dengan jelas kelegapan vitreous atau jika sejarah perubatan tidak sepenuhnya konklusif, pemeriksaan lanjut mesti menjelaskan sama ada punca lain boleh bertanggungjawab untuk gejala (diagnosa pembezaan):

X-ray, computed tomography (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) boleh digunakan untuk menentukan sama ada bendasing dalam mata yang terjejas mungkin menyebabkan gejala kekeruhan vitreous.

Diagnosis pembezaan lain yang mungkin untuk kelegapan vitreous termasuk keradangan kulit mata tengah (uveitis) dan pendarahan vitreous.

Vitreous opacification: Rawatan

Sebagai peraturan, tiada terapi diperlukan untuk jerebu vitreous. Walaupun "mouches volantes" dianggap mengganggu oleh ramai orang yang terjejas, ia tidak berbahaya dan sering hilang dengan sendirinya. Sehingga itu, gejala boleh dikurangkan dengan beberapa petua (lihat di bawah).

Terapi laser juga tidak disyorkan untuk rawatan mouches volantes.

Petua ini boleh membantu melegakan gejala

Doktor menasihatkan pesakit yang mengalami jerebu vitreous untuk mengabaikan gejala sebanyak mungkin. Di samping itu, terdapat perkara yang boleh anda lakukan sendiri untuk membantu mengurangkan gejala.

 • Pakai cermin mata hitam dengan perlindungan cahaya tinggi (85 peratus) pada hari cerah yang cerah atau dalam salji.
 • Elakkan dinding putih atau sangat terang di rumah anda sendiri. Kertas dinding bertekstur atau warna dinding yang diredamkan lebih mengganggu mata.
 • Banyak elemen hiasan dalam rumah seperti bunga, rak buku atau gambar berguna.
 • Jika anda menghabiskan banyak masa di hadapan komputer, kurangkan kecerahannya dan pilih kontras yang selesa untuk anda.
 • Kanta mewarna sendiri amat membantu jika anda mengalami rabun dekat yang teruk. Ini menjadi gelap dalam beberapa saat apabila terdedah kepada cahaya terang.

Kelegapan vitreous: perjalanan penyakit dan prognosis

Namun begitu, jika anda mengalami mouches volantes buat kali pertama, anda harus berjumpa pakar oftalmologi. Pakar oftalmologi boleh menentukan sama ada ia sebenarnya adalah kelegapan vitreous yang tidak berbahaya atau sama ada terdapat punca yang lebih serius di sebalik gejala tersebut.

Juga, jika "nyamuk terbang" tiba-tiba muncul dalam kawanan atau anda melihat hujan berjelaga lebat, anda harus segera berjumpa pakar mata. Gejala-gejala ini serta pancaran cahaya boleh menunjukkan detasmen retina yang akan berlaku dan terhadap kekeruhan vitreous yang mudah.