Flucloxacillin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Flucloxacillin adalah apa yang disebut spektrum sempit antibiotik. Tidak seperti spektrum luas antibiotik, hanya berkesan terhadap sebilangan kecil patogen. Flucloxacillin tergolong dalam kumpulan farmakologi penisilin dan lebih tepatnya kepada isoxazolylpenicillins. Terutamanya, ubat ini digunakan untuk terapi of penyakit berjangkit disebabkan oleh Staphylococcus aureus.

Apakah flukloksasilin?

Flucloxacillin adalah apa yang disebut spektrum sempit antibiotik. Ia digunakan untuk penyakit berjangkit disebabkan oleh Staphylococcus aureus. Bahan aktif flucloxacillin adalah bahan yang stabil asid yang melalui perut tanpa kesan buruk. Separuh hayat bahan ini adalah sekitar 45 minit secara purata. Pada prinsipnya, ubat ini mudah dijangkau oleh tisu dan juga melintasi penghalang plasenta, misalnya. Di samping itu, bahan aktif masuk ke dalam susu ibu, yang mesti segera diambil kira dalam konteks terapi semasa mengandung. Bahan aktif flucloxacillin diekskresikan terutamanya oleh laluan renal. Sebilangan kecil juga diekskresikan melalui bile. Pada prinsipnya, flukloksasilin adalah yang disebut tahan penisilinase antibiotik. Ia dikembangkan terutamanya untuk rawatan staphylococci yang menghasilkan β-laktamase. Atas sebab ini, bahan ini kadang-kadang disebut juga sebagai staphylococcal penisilin. Di samping itu, ubat flukloksasilin tergolong dalam kumpulan isoxazolyl antibiotik. Bahan aktif cloxacillin, misalnya, juga tergolong dalam kategori ini. Namun, berdasarkan asasnya, tidak ada bahan perubatan yang disetujui untuk digunakan pada manusia di Jerman. Selain itu, zat oxacillin dan dicloxacillin juga tergolong dalam kumpulan isoxazolyl antibiotik. Cloxacillin terdapat dalam senarai bahan ubat penting yang disusun oleh WHO. Menurut Dunia Pemeriksaan Organisasi, adalah mungkin untuk mengganti bahan ini dengan agen dari kategori yang sama dadah. Di Jerman, dadah oxacillin atau flucloxacillin digunakan untuk tujuan ini. Selain itu, ada ubat yang disebut methicillin yang juga tahan terhadap penisilininase. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya digunakan untuk ujian ketahanan MRSE dan MRSA. Yang sepadan kuman tidak boleh dirawat dengan bahan aktif flucloxacillin.

Kesan farmakologi

Fucloxacillin penyediaan farmakologi dicirikan terutamanya oleh kesan bakteriostatik dan bakterisida. Ubat itu menunjukkan aktiviti terhadap Gram-positif kuman, yang merangkumi, sebagai contoh, streptokokus or staphylococci. Tidak seperti pelbagai jenis lain penisilin, Seperti amoksisilin, ubat flukloksasilin menunjukkan ketahanan terhadap β-laktamase. Kesan ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan tersebut menghalang sintesis dinding sel bakteria dengan merosakkan transpeptidase. Ini bertanggungjawab bersama untuk pembentukan peptidoglikan. Dengan menghalang transpeptidasi pada helai murein di dalam dinding sel bakteria, flucloxacillin mengubah struktur penisilin. Akibatnya, penicillinase yang disebut kehilangan kesannya. Dalam dadah dan persediaan perubatan, bahan flukloksasilin terdapat dalam bentuk natrium garam dan lebih tepatnya seperti natrium flukloksasilin. Ia adalah serbuk warna putih dan penampilan kristal. Di samping itu, serbuk mempamerkan sifat hygroscopic dan larut dalam air. Nama Flucloxacillin adalah singkatan dan bermaksud bahan Fluor-Chlor-Oxacillin. Di Switzerland, ubat itu Cloxacillin juga terdapat di pasaran. Ini adalah chloro-oxacillin, yang tidak mengandungi fluorin. Walau bagaimanapun, ubat ini digunakan di Switzerland secara eksklusif dalam perubatan veterinar dan tidak bertujuan untuk manusia terapi.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Flucloxacillin digunakan untuk pelbagai penyakit. Penyakit berjangkit disebabkan oleh pembentukan penisilininase staphylococci biasanya mewakili petunjuk utama. Ini termasuk, sebagai contoh, jangkitan yang mempengaruhi kulit atau membran mukus dan yang mempengaruhi saluran pernafasan and tulang. Pada prinsipnya, strain staphylococcal yang sensitif terhadapnya penisilin G bertindak balas dengan lemah terhadap bahan aktif flucloxacillin. Bahan ini juga menunjukkan keberkesanan yang lebih rendah berbanding gram positif lain patogen daripada penisilin G. Dalam kebanyakan kes, flukloksasilin diberikan secara intravena. Flucloxacillin sesuai untuk rawatan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jenis staphylococci tertentu. Ini termasuk, sebagai contoh, Staphylococcus aureus dan Staphylococcus epidermidis. Di samping itu, patogen Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pyogenes, pelbagai jenis Neisseria dan Bacillus anthracis tergolong dalam kategori ini. Bahan aktif flucloxacillin juga digunakan, misalnya, untuk jangkitan pada tisu lembut, seperti abses atau furuncles. Ubat ini juga boleh digunakan untuk rawatan paronychia dan pyoderma. Sebagai tambahan, flukloksasilin berkesan terhadap jangkitan tertentu pada sumsum tulang.

Risiko dan kesan sampingan

Gangguan pencernaan dan kulit ruam sering berlaku semasa rawatan dengan flucloxacillin. Kurang biasa, hati gangguan yang berkaitan dengan bile stasis berlaku. Flucloxacillin tidak boleh diberikan sekiranya tidak bertoleransi terhadap bahan aktif atau yang lain penisilin. Dianjurkan juga untuk tidak menggunakan bahan aktif sekiranya berlaku teruk hati disfungsi. Di samping itu, berhati-hati disarankan dalam konteks asma bronkial. Dalam kes ini, preskripsi alternatif disyorkan.