Flucytosine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Flucytosine adalah nama yang diberikan kepada ubat antijamur pyrimidine. Ubat ini digunakan untuk terapi of penyakit kulat.

Apa itu flucytosine?

Dalam bidang perubatan, flucytosine juga dikenali sebagai 5-fluorocytosine, 5-FC, atau flucytosinum. Ini merujuk kepada sebatian organik heterosiklik yang mempunyai tulang belakang pyrimidine. Bahan aktif dianggap sebagai turunan dari sitosin asas nukleik. Flucytosine digunakan sebagai agen antijamur sistemik untuk pelbagai penyakit kulat (mycoses) dengan nama dagang Ancotil. Flucytosine dianggap sebagai prodrug yang disebut. Ini difahami bermaksud sedikit ubat aktif yang berkembang menjadi ubat aktif dalam proses metabolisme (metabolisme).

Tindakan farmakologi

Flucytosine menunjukkan hubungan kimia pyrimidine sebatian organik heterosiklik. Pyrimidine membentuk asas untuk blok bangunan dari bahan genetik (DNA) dan juga bahan pengangkut (RNA), yang mempunyai bahagian dalam pengeluaran protein (protein). Pengambilan flucytosine dalam kulat berlaku melalui enzim khas. Dalam kursus selanjutnya, bahan aktif ditukar menjadi 5-fluorourasil, yang dimasukkan ke dalam RNA sel. Pada ketika ini, bahan tersebut dapat memberikan kesannya sebagai "blok bangunan palsu" dan memastikan bahawa pengeluaran protein dalam kulat berjalan dengan tidak betul. Selanjutnya, antimikotik bertanggungjawab untuk menghalang pengeluaran bahan genetik. Flucytosine mencapai kesan penghambatan pertumbuhan dan pembunuhan pada jangkitan yis seperti kromomikosis dan cryptococcosis. Pada kulat Aspergillus, kesannya terhad kepada penghambatan pertumbuhan kulat. Pada prinsipnya, flucytosine hanya dapat bertindak pada sel-sel kulat. Pada manusia dan mamalia, sebaliknya, enzim yang menghantar bahan aktif ke sel-sel badan hilang. Separuh hayat flucytosine adalah tiga hingga lima jam. Penghapusan ubat antijamur dari badan berlaku 90 peratus melalui buah pinggang.

Penggunaan dan penggunaan ubat

Flucytosine sesuai untuk rawatan penyakit kulat pada orang dewasa, kanak-kanak, dan bayi. Ia digunakan untuk memerangi genera jamur seperti cryptococcus dan candida, serta kulat yang menyebabkan kromoblastomikosis. Kawasan penggunaan ubat antikulat yang paling kerap adalah kandidiasis sistemik, di mana seluruh badan, saluran kencing dan darah diserang oleh kulat, menyebabkan jangkitan tersebar. Kulat ragi menyerang organisma orang yang terkena dari luar. Bahaya khusus ada bagi pesakit berisiko tinggi yang sistem imun dilemahkan. Dalam kes terburuk, jangkitan kulat malah membawa maut. Petunjuk lain untuk flucytosine adalah meningitis disebabkan oleh cryptococci (cryptococcal meningitis) dan aspergillosis. Dalam kes terapi dengan flucytosine sahaja, doktor selalu menguruskan agen antijamur bersama-sama dengan ejen tersebut amfoterisin B. Ini membolehkan daya tahan berkembang. Dengan cara ini, penentangan terhadap patogen kepada bahan aktif dapat dielakkan. Sekiranya pesakit menderita cryptococcal meningitis dan bertindak balas secara tidak bertoleransi terhadap amfoterisin B, gabungan dengan flukonazol boleh berlaku sebagai alternatif. Flucytosine diberikan sama ada sebagai penyelesaian infusi atau secara oral. Jumlah bahan aktif yang disyorkan ialah 150 miligram, yang diedarkan dalam empat dos. Ketahanan terhadap ubat antijamur dianggap baik.

Risiko dan kesan sampingan

Dengan mengambil flucytosine, kemungkinan berlakunya kesan sampingan, tetapi tidak berlaku secara automatik pada setiap pesakit. Yang paling biasa adalah perubahan pada darah kira, seperti kekurangan sel darah putih, platelet, dan granulosit, anemia, loya, muntah, cirit-birit, kenaikan sementara dalam hati enzim, dan hati disfungsi. Sebagai tambahan, sakit kepala, pening, kelemahan, kering mulut, keletihan, mengantuk, bernafas masalah, sakit dada, sakit perut, gatal-gatal, ruam kulit, gatal, demam, kepekatan masalah atau kekeliruan dapat difahami. Dalam kes yang jarang berlaku, sindrom Lyell, gangguan pergerakan, kejang, psikosis, hilang pendengaran, dan halusinasi berlaku. Bahkan kematian yang mengancam nyawa hati sel berada dalam lingkungan kemungkinan. Pentadbiran flukitosin tidak boleh berlaku sekiranya pesakit mengalami hipersensitiviti terhadap ubat antijamur. Perkara yang sama berlaku sekiranya pesakit menjalani terapi dengan agen antivirus pada masa yang sama, kerana ia mempunyai kesan penghambatan terhadap metabolisme flucytosine, yang pada gilirannya dapat membawa kepada keracunan. Ini dadah termasuk sorivudine, ganciclovir, brivudine, dan valganciclovir. Penimbangan risiko dan faedah yang menyeluruh oleh doktor mesti dilakukan pada pesakit yang sedang dirawat imunosupresan atau sitostatik dadah, yang menderita hati atau buah pinggang disfungsi, atau yang kekurangan enzim dihydropyrimidine dehydrogenase. Oleh kerana kekurangan enzim, flucytosine tidak dapat dipecah dengan betul. Kerana sebahagian degradasi flucytosine menjadi 5-fluorourasil, perubahan dalam genom manusia adalah mungkin, akibatnya malformasi mungkin berlaku. Atas sebab ini, wanita yang berpotensi melahirkan anak mesti menggunakan kaedah yang boleh dipercayai perancang keluarga semasa rawatan. Pelindung langkah-langkah juga berlaku untuk lelaki yang dirawat dengan agen antijamur. Flucytosine tidak boleh digunakan dalam keadaan apa pun semasa mengandung, kerana dapat menembusi plasenta dan membahayakan atau membunuh anak yang belum lahir. Pentadbiran semasa menyusu juga tidak digalakkan. Serentak pentadbiran flucytosine dan yang lain dadah boleh mengakibatkan interaksi. Perkara ini berlaku terutamanya bagi bahan yang mungkin mempunyai kesan negatif terhadap sifat penapisan buah pinggang. Dalam kes ini, doktor mesti memantau fungsi ginjal dengan teliti. Kelemahan kesan ubat antijamur disebabkan oleh ubat sitostatik sitarabin. Pada prinsipnya, penggunaan bersama flucytosine dan ubat sitostatik boleh mengakibatkan kekurangan platelet (trombosit) dan putih darah sel (leukosit).