Fluimucil

Pengenalan

Bahan aktif Fluimucil® adalah acetylcysteine. Bahan aktif ini mempunyai kesan larutan rembesan dan oleh itu digunakan untuk merawat selesema dan penyakit pernafasan yang serupa.

Prinsip tindakan Fluimucil

Sekiranya patogen (mis virus or bakteria) menembusi hidung atau tiub bronkial, membran mukus di sana bertindak balas dengan mengeluarkan sejumlah besar cecair. Tujuan rembesan ini adalah untuk membuang patogen yang menyerang dan dengan itu mengeluarkannya dari badan. Sekiranya lendir ini tidak dapat dikeluarkan dengan cepat, ia terkumpul di kawasan yang terjejas.

Ini menghasilkan keadaan pertumbuhan yang ideal untuk bakteria, yang mudah menetap dan berlipat ganda tanpa halangan kerana pengudaraan tambahan pada kawasan lendir. Fluimucil® sebagai pelarut rembesan mencairkan lendir dan dengan itu memudahkan penyingkiran cecair berlebihan oleh tubuh. Ini berfungsi dengan acetylcysteine ​​memutuskan ikatan antara molekul lendir individu dan dengan itu mengurangkan kelikatan rembesan, menjadikan lendir lebih mudah mengalir. Melalui mekanisme ini, Fluimucil® mencegah keradangan dan dapat dengan berkesan melegakan serangan batuk ketika batuk tersekat.

Saiz pakej

Acetylcysteine ​​boleh didapati dalam pek saiz 20, 50 atau 100 kapsul.

Amaran

Sekiranya ubat mucolytic seperti acetylcysteine ​​digunakan, adalah penting untuk memastikan bahawa jumlah yang mencukupi diminum sehingga cecair badan mengimbangi tidak dibuang semasa keseimbangan cecair dikeluarkan dari badan untuk mengeluarkan badan dan patogen asing. Cecair sekurang-kurangnya 1.5 - 2 liter (air atau teh tanpa gula) dianggap mencukupi. Lendir cair juga dapat disokong oleh penyedutan wap air, yang boleh ditambah agen pelarut tambahan dengan teh atau minyak pati.

Kontraindikasi

Fluimucil® tidak boleh digunakan jika pesakit mempunyai hipersensitiviti yang diketahui terhadap salah satu ramuan atau kanak-kanak sebelum berumur satu tahun. Walaupun semasa mengandung atau menyusu, Fluimucil® hanya boleh diambil jika benar-benar ditunjukkan oleh doktor, jika tidak, tidak digalakkan.