Fluorapatite: Fungsi & Penyakit

Fluorapatit berlaku secara semula jadi dalam bentuk kristal. Di dalam tubuh manusia, terutamanya terdapat di gigi dan tulang. Sebatian kristal bukan organik menjadikan gigi enamel lebih tahan terhadap asid dan dengan itu dapat mencegah pereputan gigi dari berlaku. Sekiranya terdapat cukup fluorapatit di tulang, terdapat risiko yang lebih rendah untuk berkembang osteoporosis pada usia tua.

Apa itu fluorapatit?

Fluorapatit yang berlaku secara semula jadi adalah mineral yang tergolong dalam kelas fosfat, arsenat dan vanadat (anhidrat fosfat dengan anion asing). Sekiranya ia dirawat dengan sinar UV atau dipanaskan, ia akan mula menyala. Ia juga larut dalam nitrik dan hidroklorik asid. Formula molekul fluorapatit adalah Ca5 (PO4) 3F. Di dalam tubuh manusia, ia dijumpai di osteoklas tulang dan di tulang pergigian dan enamel. Semakin tinggi kandungan fluorapatit, semakin tahan enamel adalah untuk asid. Fluorapatit, sebaliknya, lebih tahan daripada hidroksiapatit, yang juga terdapat pada enamel gigi. Harta ini dieksploitasi di karies profilaksis. Kira-kira 90 peratus daripada fluorida hadir dalam tubuh manusia dijumpai di tulang. Dari jumlah ini, kira-kira 2.5 peratus adalah fluorapatit.

Fungsi, kesan dan tugas

Fluorapatit menjadikan enamel gigi lebih tahan terhadap asid. Mereka dibentuk oleh bakteria atau dimakan melalui makanan harian. Sebatian berbahaya larut mineral dari enamel dan kadang-kadang bahkan dari yang mendasari dentin, menyebabkan pembentukan lubang (karies). Pembentukan fluorapatite dengan bantuan fluoridasi gigi dapat mencegah dengan berkesan karies. Sekiranya terdapat karies yang ada, ia akan mengingatkan semula gigi yang rosak. Oleh kerana pengambilan makanan harian tidak mencukupi fluorida - pakar menganggarkan kandungan fluorida di dalamnya 0.2 hingga 0.5 mg - pengguna harus mengambil tambahan fluorida setiap hari jika dia mahu mencegah karies. Penggunaan harian yang mengandungi fluorida ubat gigi dan pencuci mulut sesuai untuk tujuan ini. Seminggu sekali, dia harus menggunakan gel gigi yang mengandungi fluorida. Rawatan enamel gigi dengan pernis yang mengandungi fluorida dilakukan secara eksklusif di pejabat doktor gigi. Penting agar pengguna tidak melebihi maksimum setiap hari dos. Ia adalah 0.05 mg per kilogram berat badan sehari (dewasa) dan 0.1 mg / kg berat badan setiap hari untuk kanak-kanak. Persatuan Jerman untuk Perubatan Pergigian, Mulut dan Maxillofacial (DGZMK) mengesyorkan agar kanak-kanak kecil menggosok gigi sekali sehari dengan sejumlah kecil kanak-kanak ubat gigi dari saat gigi mereka meletus. Ia mempunyai kandungan fluorida yang lebih rendah daripada orang dewasa ubat gigi. Dari usia 2 tahun, gigi harus disikat dua kali sehari. Sejak awal persekolahan, kanak-kanak itu kemudian boleh menggunakan ubat gigi fluorida biasa. Penggunaan fluorida tambahan gel, penyelesaian dan varnis hanya diperlukan sekiranya berlaku peningkatan risiko karies. Tablet fluorida hanya boleh diberikan kepada anak-anak yang lebih tua dan kemudian disusukan. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa ubat gigi yang mengandung hidroksil bahkan lebih berkesan daripada ubat gigi fluorida: fluorida membentuk fluorapatit hanya pada permukaan gigi, sementara hidroksilapatit mengingatkan kembali bahagian bawah rongga karies.

Pembentukan, kejadian, sifat dan nilai optimum

Fluorapatit terbentuk ketika enamel gigi dirawat dengan bahan yang mengandung fluorida. Dalam proses ini, ion fluorin yang ditambahkan menggantikan kumpulan hidroksiapatit OH. Mineral yang paling tahan yang terdapat dalam enamel gigi adalah fluorapatit fluorida. Ia membentuk lapisan pelindung yang sangat tipis pada permukaan gigi, tetapi mesti dibentuk semula setiap hari sepanjang hayat agar dapat melindungi gigi dengan cukup. Oleh kerana fluorapatit hanya terbentuk oleh rawatan luaran gigi dengan agen yang mengandungi fluorida (fluoridasi), doktor gigi mengesyorkan agar bahan ini ditambahkan secara tempatan setiap hari. Ini boleh dilakukan, misalnya, dengan menghisap tablet fluorida dan menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida.

Penyakit dan gangguan

Selagi maksimum setiap hari dos tidak dilampaui semasa menggunakan agen yang mengandungi fluorida, tidak ada risiko bagi pengguna kesihatan. Apabila hanya digunakan secara topikal, risiko overdosis tidak sengaja lebih rendah daripada jika digunakan secara sistematik (menelan sediaan). Dos fluorida yang berlebihan boleh membawa kepada fluorosis gigi (kalsifikasi enamel gigi) pada kanak-kanak. Ia dapat dikenali dengan jelas oleh kawasan-kawasan yang berwarna warnanya kecoklatan pada gigi. Walaupun fluorosis gigi tidak berbahaya, ia boleh memberi beban psikologi kepada pesakit kanak-kanak kerana penampilannya yang tidak menarik. Ini juga harus diambil sebagai petunjuk bahawa bahagian tubuh yang lain juga mungkin rusak akibat pengambilan fluorida yang berlebihan. Oleh kerana sebatian fluorida sedikit toksik, kerosakan tidak dapat dipulihkan dapat terjadi, terutama dengan overdosis yang berpanjangan. Sebagai contoh, kepekatan berlebihan pada kanak-kanak boleh menyebabkan penurunan kemampuan kognitif mereka. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan kekal pada buah pinggang, kelenjar, otak dan tulang. Dalam fluorosis, tulang sangat mengeras sehingga menjadi rapuh walaupun cedera ringan. Di samping itu, tulang belakang, tulang dan sendi mengeras lebih-lebih lagi. Dos fluorida yang berlebihan boleh membawa ke tiroid dan kerosakan saraf, mengurangkan kesuburan pada lelaki, jenis-2 kencing manis, dan vasokonstriksi (terbukti dalam kajian haiwan). Sekiranya keracunan fluorida akut, pesakit harus segera berjumpa doktor, kerana bahan tersebut sangat beracun hidrogen fluorida di perut. Ia menyerang perut dan usus mukosa. Gejala keracunan seperti itu sakit perut, loya dan muntah. Pengambilan fluorida sistemik melalui garam meja yang mengandungi fluorida dan bahan makanan yang mengandungi fluorida menyebabkan zat tulang menjadi lebih keras (osteoporosis profilaksis). Fluorida diserap dalam usus kecil dan diserap ke dalam aliran darah.