Fluoxetine: Kesan, Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana fluoxetine berfungsi

Fluoxetine ialah bahan aktif daripada kumpulan perencat serotonin reuptake terpilih (SSRI) dengan sifat antidepresan (menaikkan mood).

Sebagai antidepresan, fluoxetine campur tangan secara langsung dalam metabolisme otak. Di dalam otak, bahan penghantar yang dipanggil neurotransmitter menghantar isyarat antara sel saraf individu: Selepas dibebaskan daripada sel saraf, neurotransmitter berlabuh ke tapak pengikat (reseptor) pada sel jiran, dengan itu menghantar isyarat. Untuk menamatkan isyarat, bahan utusan diserap semula ke dalam sel asal.

Punca sebenar kemurungan masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa sekurang-kurangnya salah satu punca gangguan kemurungan boleh menjadi kekurangan bahan penghantar serotonin (yang dipanggil "hormon kebahagiaan").

Kesan antidepresan yang diingini daripada fluoxetine berlaku kira-kira satu hingga dua minggu selepas memulakan terapi.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Fluoxetine diserap ke dalam darah melalui dinding usus, di mana ia mencapai kepekatan maksimum kira-kira enam jam selepas pengambilan. Fluoxetine bergerak melalui darah ke hati, di mana sebahagian besarnya dimetabolismekan secara perlahan, dan ke otak, di mana ia memberikan kesannya.

Paras darah bahan aktif turun separuh selepas kira-kira dua hari jika diambil sekali, dan separuh selepas kira-kira empat hingga enam hari jika diambil beberapa kali. Apa yang dipanggil "separuh hayat" ini adalah sangat panjang berbanding dengan agen antidepresan lain, yang boleh mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan.

Bilakah fluoxetine digunakan?

Kawasan penggunaan fluoxetine termasuk:

  • Gangguan kemurungan (episod kemurungan utama).
  • Gangguan obsesif-kompulsif
  • Bulimia ("gangguan makan berlebihan")

Dalam kes kedua, pesakit juga mesti menerima kaunseling psikoterapi. Dalam kebanyakan kes, kaunseling sedemikian juga berguna dalam bidang aplikasi yang lain.

Bagaimana fluoxetine digunakan

Fluoxetine tersedia untuk pengingesan sahaja, biasanya sebagai tablet atau kapsul keras, kadangkala sebagai penyelesaian untuk minuman atau tablet untuk menyediakan penyelesaian minuman.

Dalam kebanyakan kes, dos sekali sehari pada waktu pagi disyorkan. Dalam kes dos yang tinggi atau intoleransi gastrik, dos harian boleh dibahagikan dan diambil sepanjang hari.

Ia boleh diambil dengan atau di antara waktu makan, kerana ini tidak menjejaskan penyerapan bahan aktif. Dos yang diperlukan secara individu ditentukan oleh doktor.

Apakah kesan sampingan fluoxetine?

Oleh kerana antidepresan mempunyai tempoh tindakan yang sangat lama dan masa tinggal di dalam badan, perhatian khusus mesti diberikan kepada kesan sampingan semasa terapi. Ini kerana kesan fluoxetine boleh bertahan selama beberapa hari walaupun selepas ubat telah dihentikan.

Dalam satu daripada sepuluh hingga satu daripada seratus pesakit, fluoxetine boleh menyebabkan penurunan berat badan, peningkatan tekanan darah, dan gangguan penglihatan. Di samping itu, irama jantung mungkin berubah: Selang QT yang dipanggil dalam ECG mungkin berpanjangan, yang amat penting untuk diperhatikan jika pesakit juga mengambil ubat lain.

Masalah psikologi juga boleh berlaku, terutamanya pada permulaan terapi dengan fluoxetine. Ini termasuk, sebagai contoh, kebimbangan, kegelisahan dalaman, gangguan pemikiran seperti proses pemikiran yang perlahan atau merenung yang berterusan, masalah tidur dan perubahan mood. Tetapi pemikiran untuk membunuh diri atau cubaan membunuh diri juga telah dilaporkan. Itulah sebabnya doktor memantau pesakit dengan teliti semasa beberapa minggu pertama rawatan.

Sekiranya ruam, sesak nafas atau gejala umum tindak balas alahan berlaku, terapi harus dihentikan serta-merta dan berjumpa doktor, kerana, seperti alahan lain, gejala yang mengancam nyawa boleh berlaku.

Oleh kerana kadar perkumuhan bahan aktif yang perlahan, ia mungkin mengambil masa yang lama untuk reaksi buruk ubat (ADR) untuk reda.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil fluoxetine?

Kontraindikasi

  • hipersensitiviti yang diketahui kepada bahan aktif
  • penggunaan serentak perencat monoamine oxidase yang tidak dapat dipulihkan (inhibitor MAO – digunakan untuk kemurungan dan penyakit Parkinson)
  • @ penggunaan serentak metoprolol (cth, dalam hipertensi, penyakit arteri koronari)

Interaksi ubat

Jika ubat-ubatan bertindak pusat lain (iaitu, ubat-ubatan yang bertindak di dalam otak) perlu diambil sebagai tambahan kepada fluoxetine, ini harus dibincangkan dengan doktor atau ahli farmasi terlebih dahulu.

Ini adalah benar terutamanya untuk antidepresan lain dan persediaan yang bertindak secara langsung pada sistem serotonin, seperti tryptophan, tramadol, dan ubat migrain (triptan seperti sumatriptan, beberapa daripadanya juga boleh didapati di kaunter). Dalam kombinasi dengan fluoxetine, apa yang dipanggil "sindrom serotonin" boleh berlaku, yang memerlukan rawatan perubatan segera!

Enzim terlibat dalam degradasi fluoxetine dalam hati, yang juga secara signifikan merendahkan bahan aktif lain dalam badan. Oleh itu, penggunaan serentak boleh membawa kepada interaksi.

Di samping itu, alkohol harus dielakkan semasa terapi dengan fluoxetine agar tidak memberi tekanan tambahan pada hati (organ detoksifikasi pusat).

Penggunaan serentak antikoagulan boleh menyebabkan peningkatan antikoagulan dan meningkatkan risiko pendarahan. Oleh itu, nilai pembekuan harus dipantau dengan teliti, terutamanya pada permulaan terapi.

Sekatan umur

Bahan aktif fluoxetine tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 8 tahun. Pada kanak-kanak yang lebih tua dan remaja di bawah umur 18 tahun, pakar memulakan dan memantau terapi dengan teliti.

Fluoxetine boleh meningkatkan tingkah laku bunuh diri, terutamanya pada remaja dan dewasa muda - dalam beberapa kes, bunuh diri sebenarnya telah berlaku disebabkan oleh kesan peningkatan pemacu fluoxetine. Risiko ini wujud dengan hampir semua SSRI.

Mengandung dan menyusukan anak

Pelbagai kajian mengenai hasil kehamilan semasa terapi SSRI kebanyakannya gagal memberikan bukti yang jelas tentang peningkatan kadar keguguran. Walau bagaimanapun, peningkatan risiko kecacatan di bawah terapi fluoxetine tidak boleh diketepikan dengan pasti.

Perkara yang sama berlaku untuk tempoh penyusuan. Oleh kerana separuh hayat fluoxetine yang panjang, citalopram atau sertraline juga harus diutamakan di sini.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi bahan aktif fluoxetine

Fluoxetine memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan hanya boleh didapati daripada farmasi dengan preskripsi yang sah.

Sejak bila fluoxetine diketahui?

Fluoxetine telah dikemukakan untuk kelulusan di Amerika Syarikat pada tahun 1977. Selepas bertahun-tahun penyiasatan dan penilaian lanjut fluoxetine, ia akhirnya diluluskan di AS pada tahun 1987.

Paten pada bahan aktif fluoxetine telah tamat tempoh pada tahun 2001, yang membenarkan pengeluar lain memasarkan fluoxetine dalam bentuk generik (ubat peniru) pada harga yang lebih rendah.