Flupirtin: Kesan, kawasan penggunaan, kesan sampingan

Bagaimana flupirtine berfungsi

Flupirtine mempunyai mekanisme tindakan tiga kali ganda:

1) Kesan analgesik datang dari tindakannya pada antara muka (sinaps) sel saraf yang menghantar rangsangan sakit dari badan ke otak. Isyarat elektrik diangkut melalui laluan ini dan mencapai sinaps, di mana ia dihantar ke sel saraf seterusnya dengan bantuan neurotransmitter.

2) Kesan kelonggaran otot flupirtine adalah berdasarkan mekanisme yang serupa. Impuls saraf dari otak ke otot hanya dihantar dalam bentuk yang lemah. Kerana bahan aktif bertindak terutamanya pada otot yang banyak digunakan, ketegangan otot dilegakan secara khusus, tetapi tidak ada kelonggaran otot umum (kelonggaran otot).

Sel-sel saraf menjadi semakin sensitif terhadap rangsangan kesakitan yang berterusan, iaitu ambang kesakitan mereka berkurangan. Malah sentuhan ringan boleh dirasai sebagai kesakitan. Flupirtine mengatasi mekanisme ini dengan menaikkan ambang untuk penghantaran rangsangan dan dengan itu memulihkannya kepada normal.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Kebanyakan bahan aktif dikumuhkan dalam air kencing melalui buah pinggang, dan bahagian yang lebih kecil juga dikumuhkan dalam najis melalui hempedu. Kira-kira tujuh hingga sepuluh jam selepas pengambilan, paras darah flupirtine telah menurun sebanyak separuh lagi.

Bilakah flupirtine digunakan?

Bagaimana flupirtine digunakan

Apabila mengambil kapsul keras Flupirtine, dosnya ialah 100 miligram bahan aktif tiga hingga empat kali sehari. Dalam kes kesakitan yang teruk, dos tunggal boleh ditingkatkan sehingga 200 miligram (jumlah maksimum dos harian 600 miligram).

Tablet pelepasan perlahan yang mengandungi 400 miligram flupirtine, yang melepaskan bahan aktifnya secara perlahan sepanjang hari, diambil hanya sekali sehari.

Apakah kesan sampingan flupirtine?

Dalam lebih daripada sepuluh peratus pesakit, flupirtine menyebabkan peningkatan dalam tahap enzim tertentu dalam darah (transaminase) dan keletihan, terutamanya pada permulaan rawatan.

Satu daripada sepuluh hingga seratus orang yang dirawat mengalami pening, pedih ulu hati, loya, muntah, sakit perut, sembelit, cirit-birit, kembung perut, berpeluh meningkat, gangguan tidur, hilang selera makan, kemurungan, gementar, sakit kepala, sakit perut, mulut kering dan gementar. .

Dalam kes individu, warna hijau air kencing yang tidak berbahaya adalah mungkin.

Memandangkan flupirtine boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk, semua persediaan yang diluluskan telah ditarik balik daripada pasaran pada 2018.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil flupirtine?

Kontraindikasi

Flupirtine tidak boleh diambil oleh:

  • Kerosakan hati yang diketahui atau disfungsi hati.
  • Myasthenia gravis (penyakit otot yang diwarisi)
  • Penderaan alkohol
  • @ Sejarah atau kehadiran tinnitus

Interaksi ubat

Flupirtine diangkut dalam darah melalui protein pengangkutan (albumin), yang juga mengangkut ubat lain. Apabila diambil pada masa yang sama, flupirtine boleh menggantikan bahan lain dari darah, menjadikannya lebih kuat.

Kajian mencadangkan bahawa ini adalah kes dengan ubat penenang dan pil tidur daripada kelas benzodiazepine (seperti diazepam, lorazepam, lormetazepam) dan antikoagulan jenis kumarin (seperti warfarin, phenprocoumon).

Sekatan umur

Flupirtine tidak diluluskan pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun. Pesakit warga emas dan pesakit yang mengalami kerosakan buah pinggang atau hepatik hanya dibenarkan mengambil dos flupirtine yang dikurangkan.

Kehamilan dan Laktasi

Oleh kerana data terhad tentang toleransi dan keselamatan tersedia untuk digunakan semasa kehamilan dan penyusuan, Flupirtine tidak boleh diambil pada masa ini.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan flupirtine

Kumpulan Penyelarasan untuk Prosedur Pengiktirafan Bersama dan Prosedur Terdesentralisasi (CMDh) mengesahkan syor ini. Akibatnya, ubat-ubatan yang sepadan telah ditarik balik dari pasaran dan tidak tersedia sejak itu.

Sejak bila flupirtine diketahui?