Fobia sosial

Sinonim

  • Takut
  • Fobia

definisi

Fobia sosial adalah ketakutan kekal bertemu dan berinteraksi dengan orang lain dan terutama ketakutan penilaian negatif oleh orang lain. Dengan fobia sosial, seperti fobia lain, penderita merasakan ketakutan yang tidak dapat difahami secara logik (tidak rasional). Dalam fobia sosial, seperti namanya, ketakutan ini berkaitan dengan situasi sosial.

Epidemiologi

Seperti fobia lain, wanita lebih kerap dipengaruhi oleh fobia sosial berbanding lelaki. Gejala pertama sering muncul di zaman kanak-kanak. Masalahnya ialah sebilangan besar pesakit tidak pergi ke doktor sehingga gejala mereka semakin teruk sehingga, misalnya, masalah besar timbul dalam kehidupan profesional. Kebarangkalian mengalami gejala fobia sosial dalam jangka hayat adalah sekitar 15-20%. Walau bagaimanapun, kerana keparahan gejala individu sangat berbeza, kita bercakap tentang kira-kira 3-5% populasi yang menderita fobia sosial, yang harus dirawat.

Diagnosa

Diagnosis harus dibuat oleh ahli psikologi, a pakar psikiatri atau oleh ahli terapi yang berpengalaman dalam subjek.

Gejala

Seseorang yang menderita fobia sosial sangat terseksa oleh ketakutan bahawa dia mungkin menarik perhatian ketika berinteraksi dengan orang lain. Dia takut memerah, berpeluh atau menarik perhatian negatif. Dari ketakutan ini dia mula menghindari situasi tertentu yang berkaitan dengan ketakutan ini.

Situasi penghindaran biasa adalah: Di sini terdapat perbezaan besar betapa individu itu terganggu oleh penyakit itu. Sebilangan pesakit hanya mengalami beberapa situasi yang sukar atau mengancam, tetapi yang lain mengalami fobia jenis ini sebagai hampir keseluruhan (umum) dan dengan itu mengelakkan sebilangan besar situasi sosial. Dalam kes yang teruk, situasi sosial ini boleh menyebabkan keadaan yang sangat serupa dengan serangan panik (lihat juga gangguan Panik).

Kemungkinan masalah yang disebabkan oleh gangguan seperti itu boleh menjadi sangat mengancam. Tidak jarang berlaku gangguan ketagihan tambahan (sekunder), kerana gejala kegelisahan kekal sering menjadi satu-satunya cara untuk mengatasi keadaan tersebut.

  • Untuk menjalin hubungan dengan orang asing yang lain
  • Untuk bercakap di hadapan orang ramai
  • Situasi peperiksaan
  • Berdebat dengan pihak atasan atau pihak berkuasa
  • Untuk menyampaikan pendapat anda sendiri dan bertahan dengannya
  • Mengenal pasangan seksual dll.