Asid Folik: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana asid folik berfungsi

Asid folik, dahulunya juga dipanggil vitamin B9, adalah vitamin penting. Tegasnya, perbezaan mesti dibuat antara folat secara umum dan asid folik sebagai bahan individu. Semua bahan yang boleh digunakan oleh badan sebagai vitamin, iaitu yang boleh ditukar kepada vitamin B9, disebut sebagai folat.

Sebagai vitamin larut air, folat memainkan peranan penting dalam semua proses pertumbuhan yang berlaku di dalam tubuh manusia, terutamanya dalam pembahagian sel dan pertindihan bahan genetik - ia terlibat dalam pembentukan blok binaan baru untuk bahan genetik asid deoksiribonukleik. (DNA). Selain itu, vitamin diperlukan untuk metabolisme asid amino (asid amino = blok bangunan protein).

Bilakah asid folik digunakan?

Asid folik digunakan untuk:

  • Rawatan kekurangan asid folik (cth dalam konteks anemia = anemia)
  • Pencegahan kecacatan tiub saraf pada anak dalam kandungan (seperti "tulang belakang terbuka")
  • Pengurangan kesan sampingan terapi methotrexate (terapi MTX, contohnya dalam kanser)
  • pencegahan kekurangan asid folik

Menurut kajian semasa, kekurangan asid folik juga mempunyai pengaruh terhadap perkembangan penyakit kardiovaskular. Paras yang dipanggil homocysteine ​​​​dalam darah boleh diturunkan dengan bantuan gabungan vitamin B12-asid folik, yang mempunyai kesan positif terhadap pencegahan arteriosklerosis.

Ini sangat penting kerana kekurangan asid folik semasa mengandung boleh menyebabkan apa yang dipanggil kecacatan tiub saraf pada anak dalam kandungan. Istilah ini merangkumi kecacatan embrio pada sistem saraf pusat seperti "punggung terbuka" (spina bifida) dan anencephaly (kekurangan pembangunan/tidak perkembangan otak).

Bagaimana asid folik digunakan

Persatuan Pemakanan Jerman mengesyorkan pengambilan harian sebanyak 300 mikrogram bersamaan asid folik (= 1 µg asid folik pemakanan atau 0.5 µg folat sintetik semasa perut kosong) untuk remaja dan dewasa. Kuantiti sehingga kira-kira 1,000 mikrogram folat sintetik tidak berbahaya, kerana jumlah vitamin larut air yang berlebihan boleh dikumuhkan oleh buah pinggang.

Orang yang mengambil alkohol dalam kuantiti yang banyak mempunyai peningkatan keperluan untuk asid folik.

Asid folik & kehamilan

Bagi wanita berpotensi melahirkan anak, wanita hamil dan ibu menyusu, pengambilan yang disyorkan adalah lebih tinggi. Wanita hamil idealnya mengambil 550 mikrogram bersamaan asid folik setiap hari, dan ibu yang menyusukan 450 µg.

Pengambilan persediaan vitamin yang sesuai perlu dimulakan seawal empat minggu sebelum kehamilan dan diteruskan sepanjang trimester pertama. Memandangkan permulaan kehamilan tidak dapat diramalkan, cadangan itu terpakai pada dasarnya untuk semua wanita yang ingin mempunyai anak.

Apakah kesan sampingan asid folik?

Jika asid folik terlebih dos untuk jangka masa yang lama, kemurungan, mimpi ngeri, dan sawan epilepsi mungkin berlaku.

Apa yang perlu anda ketahui semasa mengambil asid folik

Interaksi ubat

Ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama dengan tablet asid folik. Ini termasuk ubat-ubatan tertentu untuk jangkitan atau malaria (seperti trimethoprim, proguanil, dan pyrimethamine) dan beberapa ubat kanser seperti methotrexate dan fluorouracil.

Doktor atau ahli farmasi anda boleh memberi anda maklumat yang lebih khusus tentang kemungkinan interaksi antara suplemen vitamin dan ubat lain.

Apa yang anda juga perlu tahu tentang asid folik

Pengambilan diet vitamin yang mencukupi adalah penting pada sebarang umur. Pakar mengesyorkan makanan seperti kubis (contohnya brokoli, pucuk Brussels, kembang kol), bayam, asparagus dan salad musim panas sebagai sumber asid folik semulajadi yang sangat baik.

Asid folik sensitif kepada haba. Oleh itu, makanan yang mengandungi asid folik hanya perlu dimasak atau dicelur seketika.

Walaupun maklumat, peratusan besar orang Jerman tidak mengambil cukup vitamin dalam diet harian mereka, mengakibatkan kekurangan. Walau bagaimanapun, pakar di Jerman berselisih pendapat mengenai penambahan mandatori asid folik kepada makanan (seperti iodida dalam garam meja).

Walau bagaimanapun, Jerman membandingkan dengan negara-negara lain dengan buruk dalam hal kekerapan kecacatan tiub neural yang digeruni. Atas sebab ini, pakar pediatrik dan ahli politik kesihatan terus menyeru penambahan mandatori asid folik kepada makanan.