Asid Folik (Folat): Fungsi

THF terlibat dalam laluan metabolik unit 1-karbon berikut:

  • Metilasi dari homocysteine kepada methionine - 5-metil THF menyediakan kumpulan metil yang diperlukan, yang dipindahkan ke homosistein oleh metilena THF reduktase serta metionin sintase - dengan vitamin B12 sebagai kofaktor - pembentukan THF dan metionin.
  • Penukaran glisin ke serin dan serine ke glisin, masing-masing - penukaran asid amino berlaku dengan pemindahan dan penerimaan kumpulan hidroksimetil dengan bantuan asid tetrahidrofolik.
  • Metabolisme histidin
  • Biosintesis kolin - kolin terbentuk di bawah pengaruh THF dari asid amino lisin and methionine dengan metilasi; sebagai komponen lesitin (fosfatilkolin) dan fosfatida, kolin memainkan peranan penting dalam metabolisme fosfolipid - kolin mengambil bahagian, misalnya, dalam pembinaan membran.
  • Sintesis purin (pembentukan DNA dan RNA) - dalam sintesis adenin dan guanin (purin organik asas DNA dan RNA), THF terlibat dalam pengenalan karbon atom C2 dan C8 ke dalam cincin purin.
  • Pyrimidine synthesis (pembentukan DNA dan RNA) - THF diperlukan untuk sintesis kedua pyrimidine asas sitosin dan timin.

Tindak balas homocysteine ​​metil transferase

Dalam reaksi metase transferase homosistein, kumpulan metil asid 5-metiltetrahidrofolik dipindahkan ke homosistein untuk membentuk asid amino metionin dan asid tetrahidrofolik aktif metabolik. Untuk langkah metabolik yang tidak dapat dipulihkan ini, 5-metil-THF sebagai penderma kumpulan metil menyediakan kumpulan metil yang diperlukan, yang dipindahkan ke homosistein oleh enzim metilena-THF reduktase dan metionin sintase. Methionine synthase, yang diperlukan untuk sintesis methionine, memerlukan vitamin B12 (dalam bentuk metilcobalamin) sebagai kofaktor. Methionine, yang terbentuk oleh metilasi homosistein, adalah salah satu asid amino penting dan, sebagai S-adenosylmethionine (SAM), yang terbentuk oleh reaksi metionin dengan ATP, terlibat dalam sebilangan besar proses metabolik. adalah pendahulu dalam biosintesis sistein. Ia juga memainkan peranan penting dalam pemindahan kumpulan metil sebagai sebatian utama. S-adenosylmethionine menyediakan kumpulan metil untuk reaksi metilasi tertentu, seperti etanolamin ke kolin, norepinefrin ke epinefrin, atau fosfatidiletanolamina ke lesitin. Selanjutnya, sebagai penderma kumpulan metil yang paling penting, asid amino penting mempengaruhi biosintesis kreatin, L-carnitine, asid nukleik dan histidin, taurin dan asid amino antioksidan glutathione. Metilasi yang bergantung pada SAM selalu menghasilkan homosistein sebagai produk perantaraan, yang mesti dimetilasi semula dengan bantuan 5-metil-THF dan vitamin B12 (dalam bentuk metilcobalamin) sebagai koenzim. Tanpa 5-metil-THF dan vitamin B12, remetilasi homosistein kepada metionin dan asid tetrahidrofolik tidak boleh berlaku. Akhirnya, terdapat saling ketergantungan antara metabolisme folat dan vitamin B12 - sinergi antara vitamin B12 dan asid folik. Kekurangan vitamin B12 menyebabkan penyumbatan reaksi transferase metil homosistein kerana ketiadaan vitamin B sebagai kofaktor sintase metionin dalam pemindahan kumpulan metil kepada homosistein (perangkap metil tetrahidolat). Hasil daripada penghambatan reaksi, terdapat peningkatan kadar homosistein (faktor risiko penyakit vaskular - homosistein meningkatkan tekanan oksidatif pada saluran darah) di satu pihak, dan penyusutan organisma sebatian folat reaktif di sisi lain . Di samping itu, kerana enzim yang tidak aktif (methionine synthase dan methylene THF reductase) yang bertanggungjawab untuk pemindahan kumpulan metil ke homocysteine, asid metil tetrahidrofolik yang tidak dihasilkan terkumpul, meningkatkan kepekatan asid folik serum dengan ketara. Akibat pembentukan metabolik yang tidak mencukupi THF aktif, sintesis sebatian polyglutamate folat tersekat dicegah. Ini seterusnya menyebabkan penyimpanan folat intraselular terganggu. Akhirnya, kekurangan vitamin B12 menyebabkan kepekatan folat rendah di semua sel tisu termasuk eritrosit (sel darah merah) yang memihak kepada tahap asid folik dalam serum.

Kepentingan asid folik dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan

Kerana fungsi penting vitamin B9 untuk terlibat sebagai bentuk koenzim dalam sintesis DNA dan RNA serta metabolisme protein, folat atau asid folik sangat penting untuk pertumbuhan sel yang mencukupi, pembahagian sel normal serta pembezaan sel yang optimum. Bekalan vitamin B9 sangat penting selama ini mengandung. Keperluan folat meningkat berdasarkan kedua-dua percambahan sel yang dipercepat secara signifikan kerana pembesaran uterus (rahim), perkembangan plasenta (plasenta) dan tisu payudara, dan peningkatan dalam darah jumlah, dan pada pertumbuhan janin (pertumbuhan sel dan pembezaan).

Fungsi bukan koenzimatik

Selain fungsi asid tetrahidrofolik untuk mengambil bahagian dalam metabolisme protein dan asid nukleik dalam bentuk koenzim, THF juga dapat mempengaruhi reaksi metabolik tertentu dalam bentuk bukan koenzimatik. Oleh itu, vitamin B9 adalah komponen