Asid Folik (Folat): Gejala Kekurangan

Pada peringkat awal asid folik kekurangan, gejala fizikal tidak ada, tetapi peningkatan serum homocysteine tahap di darah mungkin sudah terbukti.

Asid folik kekurangan mempengaruhi sel yang membahagi dengan cepat khususnya. Oleh itu, gejala kekurangan muncul terutamanya di darah gambar, kerana sel darah terbentuk dari sel-sel yang membahagi dengan cepat sumsum tulang: Ini menjelaskan mengapa anemia berlaku sekiranya berlaku kekurangan. Jenis ini anemia disebut anemia megaloblastik atau makrocytic kerana darah sel tidak besar (megaloblas). Sebagai tambahan kepada erythrocytes (sel darah merah), leukosit (sel darah putih) - yang juga berasal dari sumsum tulang - juga terjejas dan menunjukkan hipersegmentasi inti, yang merupakan ciri megaloblastik anemia. Kemajuan anemia kemudian membawa kepada gejala klasik keletihan, kelemahan, dan dalam kes yang teruk, sesak nafas.

Notis.
Anemia Megaloblastik terhasil dari asid folik kekurangan secara klinikal dan mikroskopik sama dengan anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12. Oleh itu, penting untuk merawat anemia seperti itu bukan hanya dengan asid folik tetapi juga dengan vitamin B12 untuk mengelakkan kerosakan neurologi.