Rawatan susulan untuk reseksi ujung akar | Prosedur reseksi hujung akar

Rawatan susulan untuk reseksi hujung akar

selepas apikoektomi, beberapa langkah berjaga-jaga mesti diambil agar luka sembuh dengan baik. Walaupun anda harus berhati-hati untuk tidak terlalu banyak melakukan diri anda pada hari-hari pertama selepas prosedur dan tidak minum kopi. Penyejukan kawasan melegakan ketidakselesaan dan mengurangkan bengkak.

Dikawal penyembuhan luka sangat penting untuk penyembuhan. - Berapa kerap berlaku keradangan selepas apikoektomi? - Bengkak selepas apikoektomi

Cystectomy

Sistektomi adalah pembedahan membuang sista secara keseluruhan. Ia boleh, tetapi tidak harus disertai oleh apikoektomi. Kista adalah kapsul yang dilapisi epitelium, iaitu "tisu permukaan", di dalam tisu - selalunya tulang pada gigi.

Kapsul boleh mempunyai satu atau lebih ruang dan boleh diisi dengan rembesan. Kista mesti dikeluarkan sebaik sahaja dikesan, jika tidak, ia akan terus tumbuh dan tulang mungkin terjejas teruk. Dalam sistektomi, sista termasuk bellow sista dikeluarkan sepenuhnya dan kemudian penutup yang ketat ditutup.

Selepas itu, rongga yang dihasilkan dapat sembuh melalui a darah pembekuan (darah beku). Ini berfungsi tanpa masalah dengan rongga hingga 1 cm. Walau bagaimanapun, jika rongga lebih besar dari 1 cm, kecacatan juga mesti diisi.

Ini boleh dilakukan dengan a kolagen span atau pemindahan tulang autologous. Darah mengisi sahaja tidak akan mencukupi di sini. Akhirnya, kecacatan tulang ditutup dengan penutup gusi untuk memastikan mencukupi penyembuhan luka.

Bergantung pada gigi mana yang dirawat, akses yang betul ke kista mesti diputuskan. Sekiranya sista terdapat pada gigi di mana apikoektomi harus dilakukan pada masa yang sama, kedua-duanya dapat dilakukan dalam satu prosedur. Lawatan lebih lanjut ke doktor gigi selepas lebih kurang satu minggu adalah wajib.

Jahitan mesti dikeluarkan oleh doktor gigi untuk mengelakkannya tumbuh ke dalam gusi. Selanjutnya luka mesti diperiksa. Dalam beberapa kes, mungkin terdapat pendarahan berat pada hari yang sama selepas rawatan.

Perkara ini biasanya tidak boleh dihentikan di rumah tanpa bantuan orang lain. Berisiko di sini terutama pesakit dengan darah gangguan pembekuan darah atau pesakit yang menggunakan ubat penipisan darah. Selanjutnya, adalah penting untuk menyediakan plat pembalut terlebih dahulu agar dapat memampatkan kawasan dengan baik. Ini dapat mengelakkan pesakit daripada kembali ke latihan atau bahkan ke perkhidmatan kecemasan pada hari yang sama.

Instrumen

Terdapat pelbagai instrumen yang digunakan untuk apikoektomi. Ini disenaraikan di bawah bersama dengan tugas mereka. Pisau bedah digunakan untuk membentuk penutup gusi yang diperlukan untuk perawatan luka, yang mana gusi dan periosteum dapat dipotong.

Dengan alat rasparatori, kepak yang dihasilkan dapat dilepaskan dari tulang dan dilipat ke sisi. Dengan Lindemann atau pengisar tulang, tulang dipotong hingga ke akar gigi untuk menjadikan akarnya kelihatan. Bor gigi kemudian digunakan untuk menghilangkan hujung akar.

Fail saluran akar yang disebut diperlukan untuk melebarkan saluran akar dan membuang bahan gigi yang rosak. Pelbagai pengairan perlu dilakukan untuk membilas tisu yang terkelupas dan membasmi kuman di sana. Terusan yang melebar kemudian diisi dengan Gutta Percha atau mundur dengan MTA.

Selain itu, terdapat spatula melengkung dan bersudut khas dan alat saluran akar sehingga akarnya juga dapat diraba dan dirawat dari sisi bawah. Bentuk ini diperlukan kerana lubang yang digerudi sangat kecil dan tidak mempunyai ruang yang cukup untuk menggunakan alat pergigian biasa. Akhirnya, kepak boleh dipasang dengan jarum dan benang untuk menutup kecacatan yang telah berkembang.