Alahan Makanan: Ujian dan Diagnosis

Pelbagai kaedah digunakan untuk mendiagnosis alergi makanan:

Ujian kulit

  • Ujian tusukan (pengesanan alahan jenis 1) - setetes ekstrak alergen digunakan pada kulit pesakit dan kemudian lancet digunakan untuk menusuk kulit sekitar 1 mm; hasilnya kemudian dibaca setelah kira-kira 10 minit
  • Ujian calar - di sini, ekstrak alergen juga digunakan pada kulit pesakit, yang kemudian digores secara dangkal selama beberapa milimeter dengan lancet
  • Ujian gosok (sapuan pada alergen) - alergen yang disangka disapu di bahagian dalam lengan bawah; dalam kes kegagalan positif menunjukkan selepas beberapa minit eritema (kemerahan kulit areal) atau paus
  • Ujian intrakutaneus (pengesanan alahan jenis 1) - serupa dengan ujian tusukan, tetapi lebih sensitif! Dalam ujian ini, jumlah ekstrak alergen yang ditentukan disuntik secara intrakutaneus dan juga dibaca selepas 20 minit terhadap ujian kosong. Gua! Terdapat risiko kelas tinggi reaksi alahan dengan ujian ini. [Sedia alergen penyelesaian untuk ujian intradermal mungkin tidak lagi tersedia di Jerman].

Catatan: "Hanya dengan yang sesuai sejarah perubatan dan / atau provokasi makanan positif, diagnosis a alergi makanan (NMA) boleh berasal dari kulit ujian. Sebaliknya, kekurangan kepekaan biasanya tidak termasuk NMA yang dimediasi IgE. "

Parameter makmal urutan pertama - ujian makmal wajib

Ujian serologi

  • RAST (ujian radioallergo-sorbent) - pengukuran IgE khusus alergen antibodi (alergen tunggal) dalam serum; lebih disukai pada bayi dan kanak-kanak kecil [membawa kepada diagnosis sementara].
  • TIMUR (ujian alergo-sorben enzim).

Diagnostik alergi daging

Sekiranya daging perantaraan alpha-Gal alahan disyaki: ujian untuk jumlah ekstrak (daging lembu, daging babi dan domba) dan komponen alergen (alpha-Gal). Galactose-alpha-1-3-galactose (alpha-Gal) adalah disakarida yang terdapat dalam daging sapi, daging babi, domba, dan daging rusa (daging dan jeroan otot) atau sel mereka. Permulaan reaksi anafilaksis kira-kira 4 hingga 6 jam selepas bersentuhan dengan alergen. Kepekaan terhadap alpha-Gal dianggap berlaku terutamanya melalui kutu; dengan demikian, sejarah a gigitan kutu menyokong diagnosis sindrom alpha-gal.

Provokasi makanan untuk mengesahkan diagnosis yang disyaki

Prosedur: Penghapusan diet maksimum dua minggu Sekiranya gejala bertambah baik: provokasi oral - idealnya double-blind dan plasebo-kawal [= emas standard dalam diagnosis NMA yang dimediasi IgE] Catatan: Umur yang lebih tinggi dan reaksi anafilaksis sebelumnya terhadap makanan yang disyaki dianggap disahkan faktor-faktor risiko untuk reaksi anafilaksis dalam konteks cabaran makanan oral ("OFC"). Menurut satu kajian, tahap peningkatan sIgE (IgE khusus) terhadap alergen makanan dianggap sebagai peramal penting reaksi anafilaksis dalam cabaran makanan yang jelas.