Kecelaruan kaki | Morbus Ledderhose - latihan

Kecelaruan kaki

Seperti yang disebutkan di atas, jari kaki membentuk pelekat fasia plantar yang tidak tetap. Oleh kerana pembentukan nodul dan pemendekan tendon, jari kaki kini boleh melengkung, membengkokkan ke tarikan kronik. Ini menghasilkan a kepincangan kaki.

Malposisi kaki, yang merupakan kongenital dalam kebanyakan kes, oleh itu juga dapat diperoleh melalui penyakit seperti penyakit Ledderhose. Kecelaruan kaki secara umum adalah penyimpangan dari kedudukan normal kaki. Walau bagaimanapun, ia memerlukan ungkapan kontraktur Ledderhosen yang agak kuat untuk menyebabkan kepincangan kaki atau jari kaki.

Masalah yang timbul adalah bahawa a kepincangan kaki mengubah corak gaya berjalan, yang boleh menyebabkan keluhan berikutnya sendi dan rantai otot serta tekanan dalam kehidupan seharian. Di samping itu, struktur lain di kaki juga menyesuaikan diri dengan kepincangan kronik, seperti tulang. Kasut memberi tekanan pada lekukan tulang (Hallux valgus/tunda tegar) dan dalam jangka masa panjang menyebabkan keradangan dan titik tekanan yang menyakitkan, yang seterusnya memberi kesan pada kiprah, dan seterusnya pada tekanan dan kualiti hidup seharian

Langkah-langkah selanjutnya

Langkah-langkah lain dalam rawatan penyakit Ledderhose termasuk pengamplasan ais, urutan lembut, pasif regangan, kejutan terapi gelombang, electrotherapy and ultrasound aplikasi. Pita boleh digunakan sementara untuk menghilangkan ketegangan. Orthoses dan sol kasut juga melegakan tekanan dari fascia plantar dan, di atas semua, memudahkan berjalan kaki. Doktor juga boleh menetapkan ubat anti-radang. Sekiranya nodul terlalu besar atau jika terapi konservatif tidak berjaya dan menyebabkan sekatan berat dalam kehidupan dan kehidupan seharian, pembuangan pembedahan harus dipertimbangkan.

Ringkasan

Kontraktor yang dipimpin pada tendon kuat di telapak kaki adalah penyakit reumatik kronik tanpa diketahui sebabnya. Nodul kecil terbentuk di dalam tisu dan boleh menyebabkan kepincangan kaki dan halangan pada corak berjalan. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan, tetapi ada berbagai tindakan konvensional yang dapat meredakan gejala dan mencegah keluhan berikutnya. Dalam kes yang teruk, pembedahan dipertimbangkan untuk menjaga atau mengembalikan kualiti hidup dalam kehidupan seharian.